Tämä uusi ajanjakso on aiheuttanut mm sen, että vapaa-aikana tulee vietettyä koneen ääressä vähemmän aikaa kuin aiemmin. Siihen on syynsä. Ei siitä sen enempää. Ei vain jaksa.

Tapahtumia on ollut ja ei ole ollut. Aloitetaan niistä olleista ja olevista. Muu ja Joku -yhdistelmällä aloittamamme pienimuotoinen, hyvien metsästyscockereiden kasvatustyö on saanut tänä keväänä jatkoa. Tyttärentyttäret Hiili (Hossing Pax) ja Karkki (Hossing Piper) ovat saaneet jälkikasvua. Tämä kasvatustyö on lukumääräisesti hyvin pientä. Mukavaa, että olen saanut mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Sannan kanssa. Kun omat tuurit jalostusnarttujen kanssa ovat olleet heikot, niin on kivaa kun saa kanavoida jalostusintoaan jotenkin toisin. Yhdessä bongaillaan jalostusuroksia ja pähkäillään sukutauluja. Olen tästä mahdollisuudesta kiitollinen Sannalle.

IMG_2608.jpg

Koirien jalostaminen sanan varsinaisessa merkityksessä on hyvin haastavaa verrattuna hevosten ja tuotantoeläinten jalostamiseen. Numeroilla mitattavia ominaisuuksia ei ole lainkaan. Ehkä parhaimpana lähteenä olemme käyttäneet Brittimestaruuksien videoita, joissa pääsee näkemään "omin silmin" koirien työskentelyä. Myös pari vuotta sitten tehty visiiitti Darren Skidmoren luokse seuraamaan kaniinin metsästystä cockereilla opetti katsomaan eri koirien työskentelytyylejä.

Eihän jalostuksesta koskaan tiedä. On vain luotava oma tavoite ja kriteerit. Sen jälkeen pitää uskoa tekemiseensä ja odotettava suurella innolla aina sitä seuraavaa yhdistelmää. Suuri osa koirien kasvattajista tekee samoin.

Se mitä me arvostamme, on "kova työmoraali" jos nyt sellaisesta voi koirien ollessa kyseessä puhua. Joka tapauksessa koirien tulee kestää kovaa käyttöä ja tarpeen mukaan kyetä ylittämään voimavaransa, jos sellaiselle kesken tehtävän tulee tarve. Tällaiset koirat ovat sydämeltään kovia työskentelemään ja ovat tyytyväisiä saadessaan sitä tehdä.

Suomalainen metsästys, kanalinnun pyynti, on fyysisesti pitkäkestoista ja koiran pitää jaksaa ns kylmää hakua. Pitkään. Fyysinen kestävyys on helppo rakentaa, kun koira pidetään oikeassa fyysisessä kunnossa ja se ruokitaan oikein. Psyykkisen kestävyyden pohjaksi tarvitaan luonnetestitermein hyvä toimintakyky ja taistelutahto. Siihen ei pelkällä koulutuksella päästä, vaan siihen tarvitaan myös geneettistä kivijalkaa.

Hiilin pentueesta maailmalle lähti yksi narttu ja kaksi urosta. Pitkään pentuaan odottaneet perheet saivat viimein omansa. Sitkeys ja sinnikkyys palkitaan tässäkin lajissa. Ja sellaiset ihmiset ovat mitä parhaita ohjaajia samoja ominaisuuksia omaavien koiranalkujen kanssa. Sellaisten, jotka mm nyt 2,5 kk ikäisinä hyppivät laiturilta veteen, kuten kuuluvat tekevän. Eivätkä vedet ole Suomessa mitään lämpimiä vielä. 

95192412_2910988025682789_68474937619041

Karkki pyöräytti kaikkiaan kahdeksan tervettä ja kookasta pentua. Kolmen viimeisen kanssa se tarvitsi ihmisen apua, eli yrityksistä huolimtta niitä ei saatu ulos, joten leikkaus oli välttämätön molempien osapuolten parhaaksi. Kolme pontevaa pentua saatiin viiden sisaruksen lisäksi. Myös Karkki on osoittautunut hyväksi äidiksi.

IMG_1719.jpg

Varsinkin juuri tähän aikaan koiranpentujen kysyntä on suurta. Ja käyttölinjaiset cockerspanielit haluttuja. Kysyntä selkeästi ylittää tarjonnan sekä meillä Suomessa että myös muualla. Nämä nähdään keskikokoisina, aktiivisina, sosiaalisina ja ystävällisinä koirina. Sitä ne toki ovatkin. Mutta varsinkin meidän käyttämämme linjat on jalostettu vahvasti metsästyskäyttö kärkenä, joten sellaiseen tai vastaavantehoiseen käyttöön ne ansaitsevat paikkansa. Se varmistaa sen, että niistä tulee mukavia omistaa myös arjen hetkinä.

Maasto%20Win.jpg

Ei siis silti mitään mainittavaa uutta. Kuten ei sekään, että tänäänkin lenkillä työstettiin asioita hakkuuaukeita hyödyntäen. Näitähän meillä tällä hetkellä onneksi ja harmiksi löytyy. Harmiksi sen vuoksi, että maastot menevät niin kurjan näköisiksi. Onneksi sen vuoksi, että näin metsästyskauden ulkopuolella niillä on hyvä treenata koiria. Riista kun ei näissä viihdy. Nämä ovat mahdottoman hyviä pohjia ns kylmän haun treenaamiseen. Tämän kun työstää päästä päähän, niin koira saa hyvää fyysistä ja psyykkistä treeniä siihen. Ohjaajasta nyt puhumattakaan.

Mutku%20Win.jpg

Mutkun on aika treenata pitkäkestoisia suorituksia tulevaa syksyä varten. Vähällä ei tämä ketterä ja korkean työmoraalin omaava koira hyydy. Hakkuuaukean työstön jälkeen treenattiin vielä markkerauksia siihen pisteeseen, että koira alkoi näyttää väsymisen merkkejä. Siitä tilanteesta jatkettiin leppoisaa maastolenkkeilyä, jonka aikana koira sai hyvin palautua. Iloisena pysyi koko ajan ja olisi treenannut todennäköisesti siihen saakka kun jaloiltaan kaatuu. Sitä emme toki halua. Emme nyt, emmekä syksyllä kanalintujahtien alkaessa. Ne tulevat kuulumaan Mutkunkin ohjelmaan, kun Muu nyt siirretään pikkuhiljaa niistä hommista sivummalle.

Muu%20Win.jpg

Se tulee olemaan tiukka paikka koko perheelle. Kaikkien treenien aikana Muu odottaa tiitterästi omaa vuoroaan. Sen toki aina saakin, mutta kevyemmässä muodossa kuin tyttärentyttärensä.

Miksi%20Win.jpg

Meillä pohjoisessa on vielä jäisiä vesistöjä. Ne eivät näiden menoa haittaa. Miksi omatoimisessa maastotarkastelussa.

20200328_214939%5B1%5D.jpg

Kun aktiiviset ulkoilulenkit on tehty, ovat käyttiscockerit leppoisia pitää. Kun miettii sitä toiminnan määrää mitä nämäkin päivittäin saavat, ei uskalla edes pohtia, millaisia olisivat, jos aktiviteettia olisi vähemmän? Varmastikaan ei olisi kivaa kenelläkään. Kun jalostamme ja kasvatamme koiria, meillä on myös vastuu niiden hyvinvoinnista. Siihen kuuluu se, että oikea pentu ja oikea ihminen löytävät toisensa. ja elävät elämänsä onnelisina loppun asti.

Kun eilen lenkin jälkeen kävin koiriemme turkit läpi, niin siinä oli aikaa näitä asioita pohdiskella. Kun olin perusteellisesti pessyt ja trimmannut näistä kaksi, totesin että kolme cockeria meidän taloudessa on ihan hyvä määrä. En tarvitse useampaa, vaikka joskus mieli tekisikin. Nämä riittävät hyvin.