29.3.2009 oli allaoleva kuva Meryl-kennelin sivuilla. Kuusi pentua (3+3) oli syntynyt edellisenä päivänä. Kuvatekstin mukaan kaikki pennut olivat varattuja ja niistä yksi uros tulisi Suomeen. Mennan Nina laittoi viestiä ennen kuin olin itse ehtinyt nettisivupäivitystä nähdä, että eikö teille narttupentu pitänyt tulla. Pikaisesti otin kasvattajaan yhteyttä ja väärinkäsitys korjattiin saman tien ja meille vaihtui narttupentu. Vaihdos ei taas sopinut yhdelle pennun varaajista, joten yksi urospentu vapautui. Suomesta oli tiedusteltu urospentua ja nyt sattumien kautta sellainen vapautui. Maria kysyi, tunnemmeko henkilöä nimeltä Casper Grönblom. Vastasimme, että emme.

bell.jpg

Niin muuttivat Muu ja Ringo Suomeen ja ystävyytemme sai alkunsa. Koirat ovat nyt kuusivuotiaita ja monen monta ilon ja myös hädänkin hetkeä niiden molempien kanssa on koettuna. Nyt nautimme taas ilon aikoja.

Seuraaviin sukupolviinkin ovat sekä Ringo että Muu hienoja ominaisuuksiaan siirtäneet. Vähintään samanmoinen sattumien summa oli aikanaan myös Sannan ja Sallin yhdistyminen voittoisaksi pariksi. Yhteiset tavoitteet ja toimintatavat koirien kanssa ovat yhdistäneet meidät tiiviiksi tiimiksi.

IMG_3557.jpg

Monen monta kertaa on ollut puhetta siitä, että olisi hienoa joskus viettää aikaa yhdessä koiria treenaten ja kiireettömästi ajatuksia vaihtaen. Cappe ryhtyikin tuumasta toimeen ja kutsui tiimin koolle mökilleen Nilsiän Tahkolle. Se on sopivasti maantieteellisessä puolivälissä ja kesäkauden aikana seudulla oli väljästi tilaa treenata yhdessä koiria. Pienellä porukalla, jolloin aikaa jokaisen koiran työstämiseen jäi reilusti ja tarvittavia toistoja saatiin riittävästi. Lisäksi koirien osaamistaso riitti vaativiinkin suorituksiin, joten pääsisimme ohjaajinakin testaamaan rajojamme.

IMG_0018%20%28640x427%29.jpg

Morganista pitää työstää jotain samanlaista. Siitä pitäisi löytää helmet ja hioa timantit. Hyvin älykäs, erittäin vilkas, loputtoman energinen ja tavattoman tehokas. Jotain sellaista jätin viikonlopuksi kotiin Oulunsaloon... Morgan oli valmiina palvelukseen ja me porukalla työstimme sille uusia tehtäviä ratkottavaksi. Ensimmäisenä piti ohjelmoida Cappe sisäistämään uudenlainen rooli koiran ohjaajana. Ringon nuoruudesta oli kulunut jo viisi vuotta ja aika kenties kullannut muistot. Ehkä ei kuitenkaan, sillä jokainen koira on oma tarinansa.

IMG_0011%20%28640x427%29.jpg

Lauantaiaamuna aloitettiin varhain. Ensin ryhmäkuvalla, jossa Morgan ylennettiin ensimmäisen kerran tosicockereiden kanssa samaan riviin. Totiseksi veti nuoren miehen, samoja tunnelmia näkyy muidenkin naamoissa. Ja ehkä jotain muutakin.

IMG_0196%20%28640x427%29.jpg

Morganin kanssa otettiin ensin perusjuttutreenejä. Sen jälkeen se siirrettiin tallentamaan opittuja asioita syvämuistiin autoon. Kokeneempi porukka suoritti sen jälkeen vaativampaa settiä porukassa. Yksi sai vuorollaan suorittaa ja muiden piti pysyä paikallaan. Dameja oli heitetty lähelle, kauas ja erittäin kauas sekä markkerattuina että markkeeraamattomina. Näissä tehtävissä sekä koirat että ohjaajat saivat pistää parastaan. Paitsi, että näimme erilaisia koirien suorituksia, pystyimme seuraamaan myös ohjaajan vaikutusta niihin. Ja antamaan kommenttia ja kritiikkiä siitäkin :)

IMG_0178%20%28640x427%29.jpg

Ringo palauttamassa jyrkän rinteen päälle heitettyä painavaa damia. Ei tuntunut missään, niin oli helppoa ja sujuvaa työskentelyä. Yksi nouto laitettiin korkean kiven päällekin. Ja nerokkaasti Ringo taisteli senkin Cappelle.

IMG_0251.jpg

Illalla nautittiin aikuisten kuplajuomaa. Juhlittiin saavutettuja tuloksia koirien kanssa ja pohjustettiin uusia. Nämä yhteiset hetket samanhenkisten harrastajien kanssa ovat koiraharrastuksen parasta antia. Kaikki koirat lepäilivät pitkin pöydän ja tuolien alustoja. Lataavat akkujaan seuraavaan päivään.

IMG_0261.jpg

Sunnuntaiaamuna jatkettiin treenisettiä toisenlaisessa maastossa. Tässä hiotaan Miksin kanssa hakukuviota. Kovasti näyttää mieluiselta touhulta. Oikean viretilan nostoa ja ylläpitoa pallotreenillä.

IMG_0303%20%28640x427%29.jpg

Morgan ylennettiin aikuisten urosten joukkoon ja sinetin siihen rooliin antoi Miksi. Morgan sujahti hakukuviotreenistä pikaisesti paikalla oloa suorittaneen Miksin luokse, kutsuen sitä leikkiin. Miksi lähetti Morganin topakasti ja selkeästi takaisin sinne, mistä oli tullutkin. Pentujen kanssa ollaan suvaitsevaisempia, mutta uroksen nulikoille näytetään kaapin paikka. Morgan vaikuttaa viikonlopun aikana oppineen nyt senkin asian. Äidillisen suvaitsevaa ja paijaavaa asennetta ei ole nartuilta enää odotettavissa.

IMG_0428%20%28640x427%29.jpg

Sunnuntain päätöstreenejä suoritettiin pitkässä rivissä. Siinä ovat mustat cockerit linjassa vapaana ja käskyn alla. Morgan seuraa linjan takana puuhun kytkettynä ja suorittaa "ei saa osallistua"-harjoitetta. Se sujuu mallikkaasti, sillä nuorukainen alkaa olla väsynyt. Tässä harjoituksessa sadan metrin päähän järvenrantapusikkoon on jätetty neljä markkeeraamatonta damia. Koirat hakivat niitä yksi kerrallaan "eteen"-käskyllä ja tässä kuvassa on enää Ringo suorittamassa tehtävää. Sille jäi noudettavaksi dami, joka oli jätetty puolen metrin korkeuteen puuhun. Hienosti koira sen sieltä työsti ja on jo sitä palauttamassa. Ei vain sovi vielä tähän valokuvaan.

Ihan viimeisin treeni suoritettiin siten, että koirat olivat rivissä ilman ohjaajia. Suunta otettiin metsään päin ja damit piilotettiin metsän ja pellon rajalla olevaan pajukkoon, ilman koirien markkeerausta. Kukin koira lähetettiin noutoon nimen ja käskyn myötä. Toisen vuoroa ei saanut varastaa. Hyvin toimivat tässäkin. Ainoastaan Miksi teki kaksi pientä liukusiirtymää, mutta korjauksen jälkeen malttoi keskittyä kuuntelemaan oman nimensä. Menomatkan puolivälissä ammuttiin laukaus, johon koirat pysähtyivät ja jatkoivat luvan saatuaan suoritustaan.

IMG_0417.jpg

Lisäksi boulting rabbitia, dami launcheria, working testiä ja pysähtymistreenejä - kunnon koirat kyllä jaksavat! Työtä oli lähes yhtä paljon kuin jahtipäivänäkin. Päivien päätteeksi otettiin uusi ryhmäkuva koirista. Näiden kanssa on ilo harrastaa. Niiden ohjaajista puhumattakaan.