Yhtenä päivänä havahduin, että Muu on jo puolivuotias. Niin se aika kuluu. Muun kanssa on edetty mukavasti pienin askelin eteenpäin kohti metsästyskoiran uraa. Joku on nyt viisivuotias ja tällä hetkellä sen kanssa metsästämisestä saa todella nauttia. Koira tietää tasan tarkkaan tehtävänsä ja esimerkiksi pilli on ohjaajalla kaulassa mukana lähinnä paniikkijarruna. Sitä ei ole ainakaan vielä tarvittu.

Joku muistuttaa meitä koko ajan siitä, että käyttökoiran määrätietoisen koulutuksen tuloksista pääsee täysin siemauksin nauttimaan vasta kun koira on saavuttanut muutaman vuoden ikäinen. Siihen saakka on hyvin aikaa kouluttaa koiraa ja hioa taitoja pikkuhiljaa paremmiksi. Hyvä, että meillä on apunamme kokeneita spanielimetsästäjiä, jotka meitä tuosta hitaasti kiiruhtamisesta ovat aina muistuttaneet.

Pienen pennun fyysinen ja psyykkinen kehittyminen on nopeaa, mutta silti ensimmäisenä vuotena opetellaan ihan elämän perusasioita. Pääasia ei ole niinkään opettaa uutta, vaan tukea koiran kehittymistä oikeaan suuntaan. Tämä tarkoittaa läsnäolemista uusissa tilanteissa, joita koira elämässään kohtaa. Näin päästään vaikuttamaan siihen, ettei koiralle jää tai tule vääränlaisia mielleyhtymiä, joista myöhemmin aiheutuisi harmia. Tärkeää on muistaa kehua ja palkita koiran onnistumisia asioissa, joiden halutaan vahvistuvan. Summasummarum : kuten pienelle jalkapalloilijan alullekin riittää ennen kymmenen vuoden ikää, kun viihtyy ja leikin varjolla kehittyy jalkaplloilun kanssa. Paitsiosäännöt ja muut tarkennukset opetellaan vasta myöhemmällä iällä.

Muu kuuden kuukauden ikäisenä "elämä edessä ja korvat takana"

Juhan kanssa olemme yhdessä koulutelleet "passikoiriamme". Paljon teemme työtä yksin koiriemme kanssa. Viikonloppuisin yleensä löytyy aikaa katsoa toinen toistemme suorituksia. Nyt kun Muu on puolivuotias, ajattelin listailla asioita, joita sen voi jo sanoa jollain tasolla osaavan :

- osaa tehdä tarpeensa pihalle

- osaa odottaa rauhallisena ovesta kulkemista (niin taloista kuin autoistakin), ruokakupin saamista omalla vuorollaan

- osaa odottaa rauhallisena lähtölupaa lenkille lähdettäessä (ei hösää eikä vingu, kuten ei Jokukaan)

- osaa olla kiltisti kurapesulla ja kynsien leikkuussa

- osaa olla kiltisti yksin kotona ja autossa (myös ilman Jokua)

- osaa kulkea melko mukavasti hihnassa erilaisissa paikoissa (innostuu välillä vetämään ja sinkoilemaan, mutta etenee asiassa koko ajan haluttuun suuntaan)

- osaa liikkua luontevasti erilaisissa maastoissa ja vedessä sekä uiden että kahlaten

- osaa vauhdikkaan luoksetulon erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa sekä kutsusta että pillistä

- osaa kantaa rauhallisella ja varmalla otteella monenlaisia esineitä (isoja, pieniä, kevyitä, raskaita, epäsymmetrisiä, pehmeitä, kovia jne) ja tulee mielellään esittelemään niitä ihan syliin saakka

- tietää, että tuo käsky liittyy esineestä kiinnipitämiseen

- tietää, että "irti" käskyllä esine pitää antaa hetkeksi ihmisen katsottavaksi (valitettavasti jotkut voi myös menettää, mutta uuden saa tilalle)

- tietää, että maailmassa on monenlaisia koiria ja ne voidaan fiksusti ohittaa

- tietää, että Hilla-tipsu ei halua Muuta 30 senttiä lähemmäksi ja sillekin etäisyydelle vain hiljaa tultaessa. Jos tulee vauhdilla, kasvaa Hillan turvavyöhyke

- tietää, että maailmassa on monenlaisia ihmisiä, jotka kaikki osaavat pientä koiraa rapsuttaa, kun käyttäytyy kiltisti

- tietää, että ovikellon soidessa ensimmäisenä menevät ihmiset. Koirat saavat luvan tulla tervehtimään, kun ovat rauhallisia ja hiljaisia

- ei pure enää nilkkoja aamukahvipöydässä (jestas, että olin tämän umohtaa - se ihan oikeasti luopui tästä ei-toivotusta tavasta!)

- kivat koulutusleikkihetket saa alkamaan kun ottaa vienon katsekontaktin ihmiseen päin

Muu on opetellut seuraavia asioita (tietää alkeet, mutta ei osaa vielä)

- noutaa luvasta näköetäisyydelle maastossa heitetyn esineen ja tuo sen vauhdilla Juhan luokse.

- osaa markkeerauksen ja ohjatun noudon alkeet

- hakukuvion alkeet ja tietää, että jos maastosta löytyy jotain kivaa, jonka voi ottaa suuhun, sekin viedään Juhalle nähtäväksi. Yleensä saa nakinpalan vaihtariksi.

- istumista käskystä, käsimerkistä ja pillimerkistä

- sivulletulon alkeita

- jäljestämisen alkeita (oppinut, että Juhan kanssa kannattaa jäljestää sitä jälkeä, joka alussa osoitettiin. Sen päästä löytyy aina jotain kivaa ja isäntä on tyytyväinen) Kun jäljestys on loppunut, saa nauttia kaikista muista jäljistä oman mielensä mukaan. Niistä ei seuraa mitään niin kivaa, kuin Juhan löytämistä jäljistä...

- naksutinta

- on nähnyt, että maailmassa on muitakin eläimiä, kuin koiria ja ihmisiä. On oravia, pieniä lintuja, kissoja, pupuja, isoja lintuja, hevosia ja lehmiä

- on haistanut vastatapettua lämmintä riistaa (kerran). Pakasteesta sulatettu kani on ollut jäljen päässä kolme kertaa. Sitä on haistamisen lisäksi saanut vähän kokeilla suuhunkin ottaa.

Katso, jo näin lähellä Hillaa!