Metsästyskausi päättyi ja viimeiset riistaruuat on nautittuna. Osa niistä herkuteltiin ihan kahdestaan, osa taas yhdessä parhaiden ystävien kanssa.

Miksi.jpg

Ensimmäisenä maaliskuun viikonloppuna kokoontuivat SPME-ylituomarit ja uudet ylituomarikokelaat Spanieliliiton järjestämille neuvottelupäiville Jyväskylään. Koolla oli osa tuomareista ja ilahduttavasti myös uusia SPME-tuomarikokelaita. Harmillisesti osa tuomareista puuttui jatkokoulutuspäiviltä. Mukava viikonlopputapahtuma joka tapauksessa ja viihtyisä yhteinen illallinen saman, pitkän pöydän ääressä. Päivien aikana kävimme läpi kahden koevuoden tapahtumia ja kokemuksia, päivitettyjen sääntöjen osalta. Nehän tulivat voimaan 1.5.2014.

Verrattuna aikaisemmin voimassa olleisiin koesääntöihin, ei suuren suuria muutoksia silloin tullut. Koiralta vaadittava suorittaminen ja siihen liittyvä koulutus ei muuttunut lainkaan. Säännöt päivitettiin sisällöltään ja ulkoasultaan vastaamaan Kennelliiton yleistä koesääntörakennetta. Lisäksi sääntöihin vietiin ohjeosaan mukaan Vesityökoe, joka sieltä kokonaan puuttui - osasuorituskoe oli jo olemassa, mutta kaikilta osin se oli jäänyt viemättä Kennelliiton sääntötekstiin.

Koska koemaastojen saaminen on vuosi vuodelta hankalampaa, puolitettiin kokeen minimikestoerä aikaisemmasta tunnista nykyiseen puoleen tuntiin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos koira tekee palkintosijaa pudottavan virheen, se voidaan palkita toisella tai kolmannella palkinnolla ilman, että sen kanssa tarvitsee suorittaa koko tunnin kestävää koesuoritusta. Kun ei se tuloskaan enää voi paremmaksi tulla. Se säästää koejärjestelyresursseja sekä koemaastojen että tuomarityöskentelyn osalta.

Koelomake uusittiin yhä selkeämmäksi ja kertovammaksi. Merkittävä osa sääntöjen tekstistä on kopioitu suoraan edellisistä säännöistä. Ne tekstit, jotka ovat uusia, on suurilta osin käännetty Englannin ja Ruotsin säännöistä. Niissä nuo kohdat ovat olleet käytössä jo vuosia, joten ilmeisen toimivina ne oli hyvä tuoda myös suomalaisiin spanielisääntöihin. Arvosteltavia kohtia yhdisteltiin pisteytettäviin osa-alueisiin ja maksimipisteraja pudotettiin selkeämpään 100 pisteeseen, jonka voi saavuttaa sekä SPME- että SPME-V -kokeesta.

Nyt näillä säännöillä on kahden koekauden ajan viety läpi sekä yleisimpiä fasaanikokeita että vesilintu- ja maalintukokeita. Kaikissa niissä säännöt ovat osoittautuneet toimiviksi ja koirien suoritukset on saatu niillä arvioitua. Ykköstulokseen ei enää riitä pelkästään virheetön suoritus, vaan koiralla tulee olla myös selkeitä ansioita. Tämä on yhteneväinen linja myös muihin Kennelliiton koelajeihin verrattuna. Se nostaa paitsi ykköstuloksen, myös kakkos- ja kolmostulosten arvoa. Hyvää keskustelua lajituomareiden kesken kävimme erilaisista tilanteista koesuorituksissa. Nuo keskustelut yhtenäistävät arvostelua ja varmistavat, että koirien saamat arvostelut ovat eri kokeiden kesken vertailukelpoisia. Ja että tuomareiden tulkinnat tilanteista ovat yhteneväisiä.

IMG_4711.jpg

Miten tästä eteenpäin? "Omien" yhdistysteni Pohjois-Suomen Spanielikerho ja Cockerspanielit ry:n järjestämänä ensi syksynä on taas ohjelmassa SPME-kokeita samoilla määrillä ja ideoilla kuin viime vuonnakin. Kokeiden anominen pitää tehdä maaliskuun loppuun mennessä, joten tarkemmat tiedot tulevat yhdistysten tiedotteissa, kunhan kaikki yksityiskohdat on saatu hiottua loppuun. Hienoja hetkiä taas luvassa kuitenkin. Sen voin suunnitelmissa mukana olleena luvata.

Koetoiminta on aina yhdistyksille rahallisesti haasteellista. Etenkin SPME-kokeessa. Maastot, luvat ja linnut sekä tuomarit, majoitukset ja ruokailut ovat melkoinen kustannuserä. Niitä kaikkia ei voi kattaa pelkästään koemaksuilla, vaan rahaa pitää aktiivisesti eri toiminnoilla kerätä, jotta koetoimintaa voidaan järjestää. Metsästyskoulutukset ovat yksi tapa ja niitä on ensi kesälle suunnitteilla useampikin. Joka vuosi ne ovat olleet hyvin suosittuja ja osanottajamäärät suuria. Juhan kanssa lupauduimme tänä vuonna kahteen kouluttajaksikin. Ja vuoden yksi koulutustapahtuma viedään jälleen läpi ulkomaisen vieraan johdolla, cockeriväen kesäisessä tapahtumassa Joroisilla. Toivon mukaan saamme näiden myötä taas myös ensi syksynä koeosallistujiin uusia koiria ihmisineen mukaan.

IMG_4728.jpg

Maaliskuussa Muu täyttää 7 vuotta. Kuvasta voit arvata, missä on Juha :) Muun taipaleeseen pennusta tähän asti voi käydä lukemassa täältä http://www.fieldlan.fi/78721466 

Hienon koiran jalostusyksilön ura jäi lyhyeksi, mutta olemme voineet todeta laadun korvanneen määrän. Muu odottaa innolla seuraavaa mahdollista ja odotettua rooliaan isoäitinä.

12806177_10153605328383731_5102018520943

Muun paras jälkeläinen FI K&AVA&AVA-H VA Fieldlan Eager "Salli" on kantavana. Isänä nuori tulevaisuudenlupaus Meryl Crisp "Morgan" , jolla on hieno ja arvostamamme sukutaulu takanaan. Tiineys on edennyt hienosti jo viikolle 4 , jolloin se voitiin ultralla todeksi todentaa. Paljon vielä tapahtuu, mutta me pidämme peukut ja varpaat pystyssä, että ne tapahtumat ovat hyviä. Toivomme, että kaikki sujuu odotetusti ja saadaan tästä sukulinjasta seuraava sukupolvi aikaiseksi. Tarkempaa tietoa pentueesta löydät täältä http://hossing.blogspot.fi/