Joulun aika herkistää monella tapaa ja ollaan sydämen asialla. Näin meilläkin, tosin perinteisen mallin lisäksi ollaan menty myös pintaa syvemmälle.

IMG_1656.jpg

Muu täyttää maaliskuussa 11 vuotta. Kehossa alkaa näkyä ikääntymisen merkkejä, mutta tekemisen halussa ei. Syksyllä jouduimme muutaman kerran itsekin hoksaamaan, että rautarouvan vauhtia täytyy ihmisen toimesta säännöstellä. Itse se ei sitä tee. Muuta hoitanut eläinlääkäri Elina Moilanen suositteli sydänspesialistilla käyntiä, kun tutkimuksissa kuului sivuääni. Ajan sain vasta joulukuulle.

Outi Niemelä Eläinlääkäriasema Kamussa (Oulu) tutki Muun todellakin perin pohjin sydänultralla ja EKG:llä. Tutkimushuoneessa vietimme yli tunnin. Mielenkiintoista oli toki seurata tarkkaa ja analyyttistä työtä sekä eläinlääkärin asiantuntevaa otetta työhönsä. Virallinen lausunto tilanteesta on nähtävissä Koiranetistä Alla olevassa kuvassa on osa mittavista tulosteista.

IMG_1691%5B1%5D.jpg

Ei ihmeemmin rajoituksia mihinkään, rasitusta kontrolloituna. Ei lääkitystarvetta. Iän tuomia muutoksia sydämessä, ei siis mitään perinnöllistä ja jalostustyössä huomioitavaa. Todettu endokardioosi on "sairaus" joka esiintyy lähinnä ikääntyvillä koirilla. Toki alttius siihen on todettu mm Cavalier Kingcharlesinspanielilla. Mitään sairaudessa mainittavia oireita (yskää, hengenahdistusta ja yöllistä levottomuutta) ei Muulla ole havaittu. Ainostaan tuo alentunut rasituksensieto ja se olkoon yli 10-vuotiaalle sallittua.

IMG_1690.jpg

Enemmän huolta aiheuttavat nämä Muun käpälät. Sinkki- ja biotiinilisä ruokinnassa ei ole tilannetta parantanut. Ja kun muiden koirien käpälät ovat näiltä osin kunnossa, niin en jaksa niiden puutokseen uskoakaan. Eivät nämäkään rautarouvan vauhtia hidasta. Varsinkaan maastossa. Nyt on viimeisinä viikkoina makuulta liikkeellelähdössä hieman "varvastellut" ja uskon sen johtuvan näistä. Eniten ontuu liikkeellelähtiessään vasenta takajalkaansa (2-3- askeleen verran), jonka käpälä on tuossa kuvassa. Vasemman jalan polvi on lausuttu 1:seksi, oikea on 0, lonkathan Muulla on tasoa A. Ulkona varsinkin tänä vuodenaikana anturat saavat kosteutta jolloin vaikuttavat hetken aikaa paremmilta. Outilta sain vinkin BioBalm-tassuvoidevalmisteeseen, jota nyt on alettu käyttää. Kunhan ei pahemmaksi menisi - "paranemiseen" en jaksa uskoa.

Miksi2%5B1%5D.jpg

No entä sitten Miksi? Ei voi ihmisellä helpompaa koiraa olla. Luonnetestin lausunnot tasapainoisesta hermorakenteesta ja kohtuullisesta toimintakyvystä tekevät koirasta erittäin miellyttävän myös arjessa. Miksi on aloittanut työtehtävät lasten parissa. Se käy miniämme työpaikalla keikkahommissa auttamassa lapsia, jotka tarvitsevat uudenlaista yhteyttä elämään. Siihen rooliin se sopeutuu erinomaisesti. Pentuesiskonsa Mustihan tekee samaa työtä, myös erinomaisin arvosanoin.

Miksi%5B1%5D.jpg

Tämä koirien tapa ja kyky onnistua näissä tilanteissa on täysin sydämen asia. Tällekään ei välttämättä löydy ymmärrettävää selitystä koskaan. Miksi on uudesta tehtävästään mahdottoman mielissään. Hyvällä motivaatiolla ja asenteella se aina Heidin kanssa töihin lähtee.

IMG_1559.jpg

Lauman nuorimmalla on paikat vielä kaikilta osin täydessä iskussa. Seuraavan juoksun jälkeen on vuorossa nivelanalyysit. Niiden suhteen emme ennakoi mitään. Antaa asiantuntijoiden hoitaa lausuntopuoli.

Mutku - kuten kaikki muutkin koiramme, ovat omia persooniaan. Ansaitsevat tulevansa kehutuiksi ja hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat. Jokaisella pitää olla myös tärkeä tehtävä, jossa aidosti tuntevat olevansa tärkeässä roolissa. Pelkkä metsästyskoirana toimiminen ja siihen valmentautuminen ei riitä. Mutkun tehtävänä on ollut kaikenlaisten pikkutemppujen tekeminen. Niistä se vilkkaana koirana pitää - juuri siitä opetteluvaiheesta. On pallonkoppausta, pimeätyöskentelyä ja takajalkajumppaa. Ja hetkiä jolloin sitäkin silitetään ja kehutaan ihan vain siitä, että se on hyvä ja hieno koira. Ihan omana itsenään.

rajattu.jpg

Rauhallista joulun aikaa kaikille. Nauttikaa yhteisistä hetkistä tärkeiden henkilöiden kanssa. Ja siitä, että on lupa myös olla tekemättä mitään. Niin mekin teemme.