Tuloksia saadaan tekemällä. Se on hyödyllistä vaikka suunnitelmat menisivätkin mönkään. Jotain on kuitenkin tehty päivittelyn ja selitysten sijaan. Koira ei käsitä eikä erittele, onko kyseessä treeni, aito metsästystilanne vai koe. Käyttiscockeri on toiminnan tarpeessaan ja aktiivisuudessaan kyllä oikea koirien koira.

IMG_0053.jpg

Pitääkö olla huolissaan jos on pakkanen? Ei haittaa. Se tekee kivasti omia kuvioitaan. Muuttaa koiraa isäntänsä näköiseksi. En ole tästäkään huolissani, sillä Muun parran hopeankimallus on vain ohimenevää. Se mitä on pään sisällä, on ratkaisevaa.

IMG_0058.jpg

Meitä Miksin kanssa harmittaa syksyn arvokisojen mönkään meneminen osaltamme. Ehkä vielä enemmän olen huolissani omista ampumatilanteiden sössimisestä viime syksyn harvoissa riistatilanteissa. Edellinen syksy kun meni niissä kuvioissa aika lailla putkeen, niin sitä luuli osaavansa. Ja jätti ampumaratatreenit minimiin. 

Ampumaradalla porukalla ammuttaessa saan itselleni psyykkistä, paineen alaista treeniä. Sen kokeminen auttaa ymmärtämään niiden ihmisten paineet, jotka osallistuvat koiriensa kanssa koulutustapahtumiin ja kokeisiin. Jännitys yleensä heikentää normaalisuoritusta ja se ei tunnu kivalta. Nyt on minun vain jo Miksin hienon työn kunnioittamisenkin vuoksi ryhdistäydyttävä ja aloitettava ampumisen treenit taas aktiivisesti.

Oppiminen edellyttää mukavuusalueen ylittämistä ja sykkeen nousua. Siksi on hyvä ottaa iloa niistä pienistä onnistumisen hetkistä, jotta taas jatkaa porskuttaa eteenpäin. Näitä asioita kertaan koirien koulutusviikonlopuissa joita olemme Juhan kanssa pitäneet. Tälle vuodelle luvattiin yksi pitää. Uusintakoulutus mukavalle ja tavoitteelliselle cockeriväelle Korpilahdella toukokuussa. Oli niin ilahduttavaa nähdä tuttuja koirakoita avaamassa uraansa koerintamalla viime syksynä. Toki käyttiscockereiden rekisteröintimäärään nähden lukumäärän pitäisi olla huomattavsti suurempi, mutta suunta on onneksi oikea. Ihan vähän vain olen huolissani, että aktiiviset koirat saavat mahdollisuuden aktiiviseen elämään niiden syntyperäisessä tehtävässä.

IMG_6642.jpg

Miksin hieno ylösajo ja tarjottu upea ampumistilanne, jossa epäonnistuin. Katajapuskasta siivilleen nostettu teeripoikue jatkaa elämäänsä. Miksi ei ole huolissaan tilanteesta, vaan on valmis etsimään lisää uusia tilanteita.

Pitääkö olla huolissaan, jos samalla koiralla harrastaa MEJÄ- ja SPME-kokeita sekä ns käytännön metsästystä? Mielestäni ei, koska ne kaikki tukevat hienosti toisiaan ja hyvä koira pystyy vaivatta hanskaamaan ne kaikki. Nykyisellä cockerikolmikolla on tullut tuo asia koettua ja lämpimästi voi suositella myös muillekin. Ei tarvitse olla huolissaan, että nuo harrastukset kumoaisivat toisiaan. Pikemminkin päinvastoin.

IMG_7254.jpg

Helmikuun loppuun asti saa vielä metsästää. Jospa vielä käytäisiin cockereiden kanssa jäniksiä, rusakoita ja fasaaneita etsimässä? Saa nähdä kuinka vielä innostutaan. Lumitilanne ainakin mahdollistaisi cockerillakin metsästämisen. Virallinen koekausikin olisi vielä käsillä, mutta harmillisesti ei yhtään tälle jaksolle anottua SPME-koetta koko Suomessa. 

BosseEveitu%20001.jpg

team Fieldlan -cockereita v 1987

Hyvää käyttökoiraa itselleen hakevat arvostavat koetuloksia.Itse en osaa enää kuvitella hankkivani koiraa muulla tavoin. Hyvät tulokset useamman koekauden aikana saanut koira on myös terve. Tällä menetelmällä olen joka kerta saanut entistä paremman koiran käsiini. Sen vuoksi myös meillä on ajan myötä siirrytty seurakoiralinjaisista käyttölinjaisiin eikä paluuta entiseen ole. Ihan yksinkertaisesti siksi, että koirat joiden jalostamisessa käyttöominaisuudet ja -koetulokset on asetettu prioriteettilistalla etusijalle ovat ominaisuuksiltaan parempia käyttö- ja harrastuskoiria. 

ituperheineen.jpg

team Fieldlan -cockereita v 1994

Käyttölinjaisten ominaisuuksia vähättelevät ovat pääsääntöisesti heitä, jotka itse eivät niitä omista. Sellainen minäkin aikanaan olin. Mutta onneksi asiat voivat muuttua.

Pitääkö olla huolissaan, että nykyiset SPME-koesäännöt vaativat koirilta aiempaa enemmän, jotta hyvä koetulos saavutetaan? Mielestäni ei. Hyvät säännöt ovat sellaiset, että kaikki eivät saavuta korkeinta palkintosijaa tai tule hyväksytyiksi. Jos näin olisi, ei kokeella ole mitään virkaa. 

IMG_7241.jpg

team Fieldlan -cockereita v 2017

Tämän hetken tönötyskuva. Jokun oikeassa kyljessä oleva rasvapatti jatkaa kasvuaan. Samalla se on "löllöytynyt" eli tullut pehmeämmäksi ja viereen on tullut toinenkin patti. Ei näytä edelleenkään vanhaa isäntää haittaavan. Kovasti jääräpäinen ja oman tien kulkija Jokusta on tullut, joten aiempaa useammin se siitä syystä joutuu kulkemaan kytkettynä. Sisarensa Tarkku teki katoamistempun jouluaattona, mutta onneksi löytyi. Toinen sisko koki katoamisensa jälkeen kohtalonsa pudottuaan korkealta jyrkänteeltä kivikkoon. Näistä koiravanhuksista pitää aika ajoin olla kovastikin huolissaan.

IMG_7262.jpg

Päivä alkaa pikkuhiljaa pidetä ja talven treenikausi on koirillamme menossa. Ne kun niin kovasti pitävät aktiivisesta tekemisestä. Muu täyttää maaliskuussa 8 vuotta eikä halua laakereilleen lepäämään, vaan pyytää aktiivisesti toimintaa ja tekemistä. Tässä palauttaa pitkää linjanoutoa juosten ilolla ja energialla. Muusta minun ei tarvitse olla huolissaan.