Spanielivideo levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti. Kommentointi ylsi Some-raivon mittoihin. Sivusta seurasin, mutta en uskaltautunut kommentoimaan, koska pelotti. Oli se melkoinen tulikoe.

unnamed.jpg

Keskusteluissa puhuttiin koiran positiivisesta vahvistamisesta ja operantista koulutuksesta agressiivisella ja negatiivisella äänenpainolla.  Raivon kohteena olivat ns vanhoilla koulutusmenetelmillä hyviin tuloksiin päässeet tunnetut kouluttajat.

Omassa työssäni opetan ihmisille mm. yhä parempaa eläinten hoitoa ja käsittelyä. Kun näen, että jonkun asian voi tehdä vielä paremmin kuin se on tehty, kerron sen mielelläni. Kun ohjeistettava ihminen on rento ja positiivisella mielellä, hän kuuntelee ja oppii paremmin. Kun asia otetaan puheeksi heti tapahtumahetkellä, niin se väärän käsittelyn kohteena ollut eläinkin hyötyy asiasta. 

Olen nähnyt useita videoita eläinten virheellisestä käsittelystä. Niiden kuvaajalta olen usein kysynyt, kuinka hoidit asian loppuun, kun kerran paikan päällä tapahtumahetkellä olit? Erilaisista julkisuuteen levinneistä kohuvideoista minulle tulee äärettömän paha mieli, jos niissä ei kerrota, mitä kyseisille eläimille nyt kuuluu? Surullisen usein paljastuu, että on vain kuvattu, eikä tehty sitä, mitä meidän jokaisen kuuluu tehdä silloin, kun nähdään eläin hädässä.

Lomareissu2010%20077.jpg

Videon perusteella en pysty päättelemään kuka siinä tekee sellaisen virheen, josta pitäisi tuon some-raivon lisäksi antaa myös negatiivinen rankaisu . Vai onko tapahtumasta Some-raivon muodossa annettu positiivinen rangaistus ja oppi jo kenties kohteeseen saatu? Jos taas Some-raivokäyttäytymistä vahvistetaan positiivisesti, kuinka voidaan olettaa, että sellainen käyttäytyminen sammuu? 

Koirien koulutus on vuosien saatossa muuttunut siitä, kun itse ensimmäistä koiraani 1970-luvulla koulutin. Ensimmäinen siihen liittyvä kirjallinen teos, jonka lahjaksi sain on nimeltään "Koirakirja" ja se on painettu vuonna 1968. Silloin koulutettiin niillä opeilla. Tuoreemmat spanielien metsästyskoulutuksen opit taas perustuvat hyvin pitkälle Sten Christofferssonin kirjaan "Lintukoirat - koulutus ja metsästys". Tuo kirja on vuodelta 2006. Ne opit ovat olleet hyvin toimivat ja luettavissa edelleen kyseisestä kirjasta. Ehkä niille, jotka eivät kohuvideon koulutuksen tarkoitusta ymmärtäneet, tavoite avautuu tuon kirjan spanielikoulutustekstistä? 

Lappurinnassa%20001.jpg

Uudempia ja parempia koulutusmenetelmiä on tullut. Ja niitä on hyvin tuloksin otettu myös käyttöön. Viranomaiset (puolustusvoimat, rajavartiolaitos, poliisi) ovat ottaneet ne käyttöönsä 2010-luvulla. Sitä ennen työkoirat on koulutettu vanhoilla opeilla.

Nyt spanieliharrastajat ovat nousseet julkisuuteen, jota kukaan ei halua. Ihan hyvin nykymaailmassa sama asia olisi voinut käydä myös jollekin muulle koiralajille. Nyt se koitui spanieli-ihmisten kohtaloksi. 

Kaikki ihmiset eivät ole uusien asioiden kanssa nopealiikkeisiä. Rehellinen epäily kuuluu luonnollisena asiaan. Etenkin silloin, kun kokee sen aiemman menetelmän toimineen omasta mielestään hyvin. Kyllä minäkin olen lukuisilla koulutusleireillä ollut ja jokaisessa niissä uusia asioita oppinut. Ja kovasti kiitollinen niille, jotka ovat oppejaan minulla ja koirilleni jakaneet. Eteenpäin on päästy joka kerta. Nyt se kaikki hyvä, mitä osaajilta on saatu, peittyy tuon yhden minuutin pituisen videopätkän aiheuttaman kohun alle.

Miksi_Kiiminki2.jpg

kuva Mikko Ala-Kojola

Neljä viimeisintä koiraa meillä on koulututettu metsästysspanieleiksi. Koko ajan koulutustapoja on päivitetty viimeisimpien oppien mukaan ja koirien omaa persoonaa hyödyntäen. Nykyajan termistö on perin monimutkaista, mutta kaikki käyttämämme koulutusopit ovat luettavissa kesällä 2015 julkaistusemastani kirjasta "Kohti tavoitetta - spanielin pennusta metsästyskoiraksi"   https://holvi.com/shop/Koiraharrastaja/product/10c61740328214275499fbaf7df19848/  Sekä omin silmin katsottavissa tästä kotitekoisesta videolinkistä. https://www.youtube.com/watch?v=7OUQHuIjXAc&feature=youtu.be

Kun uusia ja parempia menetelmiä tuodaan esiin, ei kyseessä saa olla sotatanner osapuolten "nakki vai niskalenkki" välillä. Tai kuten pari viikkoa sitten Some-raivottiin hevosfoorumeilla aiheesta "Raippa vai "kyvyt esiin" -keppi?" Totuus on siellä jossain puolivälissä. Molemmista on toisella varmasti opittavaa. Rakentava keskustelu vie oivallusten kautta oikeaan suuntaan. "Juupas-eipäs" -keskustelu polkee aina paikallaan.

Ihmeekseni olen usein kokenut positiivisen koulutuksen puolestapuhujat ihmisinä kovin negatiivisiksi ja jopa agressiivisiksi ihmisiksi nettikeskusteluissaan. Some-raivot ovat vahvistaneet käsitystäni siitä. Ei riitä, että osaa kirjoittaa hyviä teorioita, kenties jopa vain kopioimalla tekstejä muilta. Uskottavuuden perustaksi tarvitaan myös näyttöjä.

Ei operantin koulutuksen vastakohtana ole koiran pahoinpitely. Eikä eläin opi kummallakaan menetelmällä, jos palaute ajoittuu väärin. 

Kun yhdistys järjestää aloitteleville harrastajille koulutusta, on koulutuksen kohteena ihminen. Ja kun kyseessä on koulutus, sen tarkoituksena on saada oppimista aikaan. Koe- ja työtilanteessa vaaditaan osaamista. On hienoa, että meillä on Suomessa yhdistyksiä, jotka pystyvät tarjoamaan koulutusta aidoissa riistatilanteissa. Sellaista koulutusta pystyy tarjoamaan hyvin harva. Riistanhajukentässä koiran viretila nousee ja hallinta vaikeutuu, ellei peruskoulutus ole kunnossa. Sen tilanteen haluaa mielellään testata hallituissa olosuhteissa ennen oikeaa metsästystilannetta. Koiran oppimisesta ja opettamisesta on kyse. Aina se ei mene ihan putkeen ja silloin pitää pysäyttää tilanne ja korjata se kohdalleen oikealla tavalla.

Kouluttaja on vain kouluttaja. Siinäkin roolissa on tullut oltua. Jos ihminen tekee väärin, onko se heti kouluttajan vika? Jos tällainen ilmapiiri saa jalansijaa, voi olla vaikeaa saada ketään kouluttajiksi. Se on harmi, sillä erilaisille koulutusviikonlopuille näyttää olevan kovasti kysyntää. Ilman kouluttajia niiden tarjonta hiipuu. 

IMG_8823.jpg

Nyt on meillä operantin ja positiivisen koulukunnan ihmisillä näytön paikka. Hyvät koetulokset omaava koira on aidosti ihmistään palveleva ja hyödyttävä koira myös siellä oikeassa metsästystilanteessa. Sitä työtä nämä hienot koiramme haluavat tehdä ja se on meidän jokaisen yhteisenä tavoitteena.