Pohjois-Suomen Spanielikerhon MEJÄ-mestaruuskoe oli ohjelmassa elokuun kolmantena viikonloppuna. Se aloitettiin perjantaina pitämällä spanielien taipumuskoe iltakokeena. Yhdessä Väisäsen Virpin kanssa arvostelimme 13 koiraa ja tulosten lukuun pääsimme klo 22 jälkeen. Ihan kiva ilta ja tulostaso korkea, kymmenen koiraa suoritti kokeen kaikki vaiheet hyväksytysti läpi.

Sunnuntain MEJÄ-kokeessa olivat mukana sekä Miksi että Ahto. Molemmat yhtä ykköstulosta vaille jäljestysvalioita, joten pieni kutina oli vatsanpohjassa. Miksin tulostaso oli siihen asti neljä koetta - neljä ykköstulosta. Valioituisiko samoin kuin isänsä ja äitinsä - suoraan viidellä koekäynnillä? Ahton MEJÄ-ura on edennyt toisin kuin pikkusiskonsa. Ykkönen joka toisesta kokeesta. Jos samaan tahtiin jatkaisi, niin nyt olisi taas ykkösen vuoro.

Lauantaina teimme koirille pienet vimeistelyharjoitukset. Miksi ok. Ahton kanssa pitää taas muistaa se jarruttaminen. Kovassa etenemisvauhdissa sujahtaa helposti mutkat suoriksi. Niin meinasi viimeistelyssäkin tapahtua.

Viime vuonna kerhon MEJÄ-mestaruuden voittanut Ahto sai arvonnassa suoritusvuoron ennen Miksiä. Muistin hyvin jarruttamisen ja jälkinaru sinkuen lähdettiin työhön. Ensimmäisellä kulmalla katkokulma teetti työtä, mutta se selvitettiin lopulta. Siitä eteenpäin kovasti jarrutettuna etenevä Ahto ehti ottaa työstettäväksi jonkun muunkin jäljen. Risteillen se ehti sallitun vauhdin puitteissa työstää sekä oikeaa että väärää jälkeä. Kunnes toisella kulmalla tapahtui "hupsis" ilmiö ja koira huomasi sen oikean kadonneen. Uutterasti se selvitti tilannetta, mutta jostain syystä meni kahdesti yli oikeasta jäljestä saamatta siitä otetta. Tuomari ilmoitti hukan ja samalla minä ilmoitin keskeyttäväni kokeen koulutuksellisista syistä.

Ahton kanssa on tullut lipsuttua aiemmin tiukasti pidetystä perusohjeesta, että hukattua jälkeä ei osoiteta uudelleen. Nyt ilmeisesti poimin siitä satoa, sillä koirasta on tullut huolimaton. Mennä viilettelee vain, eikä pidä jäljestä kunnon otetta. Jos menee hukkaan, niin näyttävät uudelleen. No nyt ei enää näytetä. Treeneissä sitä ei ole edelleenkään tehty, mutta kokeissa on hukan jälkeen tullut siihen Ahton kanssa sorruttua. Tämän koiran työstäminen jälkikoiraksi on vain haasteellisempaa. Jos annat mennä reipasta vauhtia, ei ehdi reagoimaan muuhun kuin itse jälkeen. Mutta painaa sitten vauhdilla kulmista ohi. Jos jarrutat vauhtia, niin ehtii havainnoimaan muitakin asioita kuin jälkeä. Ja ajautuu kulmista ohi. Huokaus.

Fieldlan%20Easybeat%202.jpg

Ahton valioutuminen jälkipuolella siirtyy ensi vuodelle. Se työstetään ensin loppuun. Vasta sen jälkeen hiotaan metsästyskuviot kohdilleen. Yhteen lajiin keskittymisen vuoksi Ahto ei ollut mukana metsästyskoulutusviikonlopussakaan, vaikka kovasti olisi tehnyt mieli ottaa se mukaan. Asia kerrallaan edetään tämän eläimen kanssa.

Ahton arvostelu:" Lähtö innokas. Etenee reipasta vauhtia jäljellä ja sen tuntumassa. Työskentely enimmäkseen jälkitarkkaa. Tekee ajoittain pieniä tarkistuksia. Ohitti ensimmäisen makauksen, toisen nuuhkaisi pysähtymättä. Katkokulma parilla lenkillä. Toisella kulmalla useita laajoja kaarroksia eikä selviä omatoimisesti jäljelle, jolloin ohjaaja keskeytti kokeen. Riistanjäljet koituivat tänään kohtaloksi" Tulos VOI-

Darrenin kanssa keskustelin Ahtosta. Hän muisti koiran Joroisilta. Darrenilla oli samanmoinen kokemus energian ja elämänilon määrästä koirasta, joka oli syntyessään julistettu kuolleeksi. Kunnes se virkosi henkeen ja sitä henkeä on piisannut. Darren sanoi, että niistä saa pirun hyviä koiria, kun sen energian saa kontrolliin. Se minun on helppoa uskoa.

IMG_3992.jpg

Vaan Miksi ei pettänyt tälläkään kertaa. Niin se mennä tikutti raskaskulkuisen maaston samalla tulosvarmuudella kuin molemmat vanhempansakin. Viidellä valioksi. Lopputuloksena VO1 1 -tulos pisteillä 47. Sillä tuloksella saavutettiin FI JVA-arvo, voitettiin Pohjois-Suomen Spanielikerhon MEJÄ-mestaruus ja oltiin lopulta koko 18 koiran kokeen paras.

Miksin arvostelu " Lähtö varma. Etenee sopivalla nopeudella maavainuisesti ja jälkitarkasti. Katkokulma tarkastuslenkillä, toinen kulma suoraviivaisesti, kolmannella pieni lenkki. Merkkasi selvästi toisen makauksen, muut käveli yli nuuhkaisten. Sorkka löytyi, nuuhki kiinnostuneena. Erinomainen jäljestäjä".