Meillä oli hieno viikonloppu. MEJÄ-koekauden avaus tutussa porukassa, tutussa ilmapiirissä Pyhännällä. Perinteisesti vuoden avauskokeessa kisattiin myös lahjoittamastamme Hetan Haaste-kiertopalkinnosta. Se on perustettu kasvattamamme ja omistamamme cockerspanielinarttu FI JVA Fieldlan Crescendon muistolle http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=SF13621%2F92&R=5 Heta oli mainio koira ja opetti meille paljon. Jalostukseen sitä ei käytetty rodulle epätyypillisen luonteen vuoksi. Lonkat ja polvet sillä olivat virheettömät.

hetaistuu-normal.jpg

Hetan Haaste-palkinnon idea on kirjattu sen sääntöjen alkuun:

"Hetan Haaste on kiertopalkinto, jonka myötä haluamme kannustaa Pohjois-Suomen Spanielikerhon jäseniä kouluttamaan koiriaan ja kilpailemaan niiden kanssa tavoitteellisesti aina mestaruustasolla asti.

Kiertopalkinto lahjoitetaan kasvattamamme ja omistamamme cockerspanielinartun FIN JVA Fieldlan Crescendon ”Heta” muistoksi. Heta saavutti urallaan kaiken kaikkiaan 26 VOI 1 –palkintoa ja niiden osuus kokeista oli peräti 79%. Vuonna 1997 Heta voitti spanielien  Jälkimestaruuden. Saavutus, joka on tähän päivään mennessä ainoa lajiaan kerhossamme.

Mielestämme Pohjois-Suomen Spanielikerhossa on paljon potentiaalisia koiria ohjaajineen tavoittelemaan ja saavuttamaan spanielien Jälkimestaruus. Siihen haluamme heitä palkinnollamme kannustaa. Sen vuoksi palkinnon saa omakseen koira, joka kerhostamme seuraavaksi spanielien Jälkimestaruuden voittaa tai vaihtoehtoisesti sijoittuu mejä-SM –kokeessa mitalikolmikkoon.

Hetan Haaste –kiertopalkinnosta kilpaillaan vuosittain Pohjois-Suomen Spanielikerhon järjestämissä vuoden ensimmäisissä mejä-kokeissa.Palkinnosta kilpailevat Pohjois-Suomen Spanielikerhon jäsenten omistamat roturyhmään 8.2 ja 8.3 kuuluvat koirat.Palkinnon saa kilpailuluokasta riippumatta vuodeksi omakseen koira, joka saavuttaa kokeen korkeimman pistemäärän."

Tänä vuonna se koira oli Halmeen Arjan ja Kaisun omistama Fieldlan Express eli kotoisammin Musti.

IMG_1871-normal.jpg

Mustin arvostelu: "Innolla jäljelle. Musti etenee mukavan reipasvauhtisesti, pääasiallisesti ilmavainuisesti. Kaksi ensimmäistä osuutta tarkkaa työtä. Ensimmäinen kulma suoraviivaisesti. Makaus merkataan nopeasti. Toinen kulma pienellä lenkillä, tämä makaus merkataan huolella. Musti saa vainun linnusta kolmannella osuudella, sen verran innolla haetaan hetki nokka pystyssä. Ohjaajan pyynnöt kuitenkin palauttavat työtehtäviin ja tästä Musti jäljestää suoraviivaisesti kaadolle. Sorkka kiinnostaa. Pahuksen linnut sotkivat muutoin täyden kympin työn" Tuloksena AVO 1 pisteillä 47 (tuomari Lea Foudilainen)  ja siirtyminen VOI-luokkaan.

IMG_1842-normal.jpg

Ylläolevassa kuvassa Miksi ja Musti aamulla ennen kokeen alkua. Olisiko noista naamoista voinut jotain tulevasta päätellä? Hyvin työskenteli Miksikin, vaikka ihan selvästi yritti jäljestää ja tulkita kaikkia maaston tapahtumia yhtäaikaisesti. Tokikaan me ihmiset emme voi tietää, minkälaisena maastoon tehty verijälki koiran aistein hahmottuu. Ja mitä kaikkea siellä on sen vähintään 12 tunnin aikana tapahtunut.

Miksin koearvostelu:

"Äänetön lähtö jäljelle. Miksi etenee hyvää kävelyvauhtia jäljen päällä aaltoillen, pääasiassa maavainua käyttäen. 1. osuus muutamilla tarkistuslenkeillä kulmalle, joka ohitetaan hiuksen hienosti. Kulmalta ajaudutaan pitkälle ulos (30-40m) josta kuitenkin omatoimisesti takaisin. 2. osuus jälleen aaltoillen jäljen päällä. 2. kulma tarkasti, mutta makaus nuuhkaistaan ylijuosten. 3. osuudella monen monta tarkastuslenkkiä ja paljon kehotuksia. Riistan jäljet kiinnostavat melkein liian kovasti, mutta lopulta kehoituksesta takaisin jäljelle. Sorkka löytyy ja osoitetaan ohjaajalle. Miksi osa selvästi jäljestää, mutta riistanhajut meinasivat tänään olla liikaa nuorelle koiralle" Tuloksena AVO 1 pisteillä 40 (tuomari Ville Porthan) ja siirtyminen VOI-luokkaan.

Kovasti meitä ykköstulokset miellyttivät. Ja molemmat koirat saivat koesuorituksestaan myös aivan erinomaiset ja onnistuneet treenit jatkoa ajatellen. Naruun kytkettynä on lupa jahdata ainoastaan sitä ihmisen suorituksen alussa osoittamaa jälkeä.

Sanna, Heikki ja Otto saapuivat kokeeseen myös. Ajatuksena oli osallistua siihen Sallin kanssa, mutta toisin kävi. Salli oli treeneissä vetänyt itsensä jonkinlaiseen takalukkoon. Sallin sijasta kokeessa starttasi Siiri (Delichon Butterfly AVO 3 pisteitä 22). Lauantaina ja sunnuntaina treenailimme Juhan kanssa Sallia ja Sannaa. Kerrassaan loistavasti muissa lajeissa edennyt pari kaipasi vain hieman rohkaisua ja molemminpuolista asennemuutosta lajiin, jossa koira tietää aisteilaan radan parhaiten. Koira toimii tilannejohtajana siitä hetkestä lähtien kun sille on tehtävä annettu. Ohjaaja seuraa kevyellä "kuolaintuntumalla" mukana. Kun jäljen päässä oleva palkka on koiraa motivoiva, ei tässä hommassa muuta tarvita.

IMG_1849-normal.jpg

Sunnuntaina Sallin meno oli oikein lupaavan näköistä, joten eiköhän kohta saada mukavia uutisia tältäkin lajirintamalta?

10370817_550571755063688_332273858209507

Siinä Tupoksen tiimissä, johon Mustikin kuuluu, ei tunnetusti turhia rukkasnahkoja kauaa elätellä. Eipä sinne niitä ole osaaviin käsiin kertynytkään. Sunnuntaina Arjan tytär "Nyyti" kilpaili palveluskoirakokeessa Gardan kanssa ja sai ykköstuloksen JK2 pisteillä 271. Myös tämä pari siirtyi lajissaan VOI-luokkaan.

Musti_valvooGardantreenit-normal.jpg

Gardan menestyksen takana on Musti. Tässä se valvoo noutoharjoitusten sujumista myös vesielementissä. Ei siis ihme, että Gardan kokeessa erityisesti nouto-osuudet olivat kuulemma onnistuneet. Touhukas ja mieluinen koira on tämä Musti. Takaosan nivelissä sillä on toivomisen varaa, mutta luonne ja käyttäytyminen on ensiluokkaista. Mielenkiinnolla seuraamme, kuinka pitkälle Hetan Haaste tätä koiraa jatkossa vie.