Usein meille esitetään kysymys koiriemme treenimääristä. Kuinka usein, kuinka paljon treenaatte? Vastaus on annettu vähän kysyjän mukaan, sillä todellisuutta vastaava tilanne 24 tuntia 7 päivänä viikossa voi varsinkin aloittelijalle tuntua rankalta koiran ja sen omistajan elämältä.

Meillä koirat elävät samassa asuinympäristössä kanssamme. Siksi arjen sujuminen sen jokaisessa tilanteessa edellyttää molemminpuolista luottamusta ja rentoutta. Sen saamiseksi on treenattava koko ajan. Joko uutta oppien tai vanhaa kerraten. Tässä muutamia esimerkkejä tämän kesän lomareissuiltamme.

Joku ja Muu matkaavat auton peräkontissa. Keskenään ja vapaana. Häkkiä ei ole, ainoastaan koiraverkko (peräkontin ja matkustamon välissä) liikenneturvallisuuden vuoksi. Autoon saa mennä ja sieltä saa poistua ainoastaan luvan kanssa. Treenikertoja meidän reissumäärillämme kertyy useita.

Kes%C3%A4loma2011%20040.jpg

Asuntovaunualueet ovat hyviä treenipaikkoja, joissa vaikeusastetta voi nostaa. Ylläolevassa kuvassa Muu on yksin auton peräkontissa täysin vapaana. Se makailee silmin nähden tyytyväisenä ja rentona seuraillen ympäristön tapahtumia. Ihmisiä tulee ja menee. Aikuisia ja lapsia, yhdessä ja yksin, koiran kanssa ja ilman, pyörällä tai kävellen, hiljaa tai äänekkäästi jne. Kaikki saavat mennä. Omistajina luonnollisesti seuraamme tilannetta sivusta. Koira tietää, että jos johonkin asiaan tarvitsee puuttua, sen tekevät ihmiset. Koira saa vetää lonkkaa ihan rauhassa.

Kes%C3%A4loma2011%20038.jpg

Sama tilanne asuntovaunussa. Kuono saa olla oviaukon ulkopuolella, mutta tassujen pitää olla sisäpuolella. Joku hyödyntää persoonallista lehmänmakuuasentoaan. Nämä ovat erinomaisia laumanjohtajuuustreenejä. Niiden kyseenalaistamattomuutta tarvitaan käytännön metsästystilanteissa. 

Kes%C3%A4loma2011%20032.jpg

Suosimme karavaanaarialueita, joissa on mukavia luonnon retkeilyreittejä - lyhyitä ja pitkiä. Näin saadaan uusia maisemia treeneihin. Yläkuvassa Muu treenaa hihnassa kulkemisen marssijärjestystä Juhan kanssa. Takana kulkiessaan koiran olemus on rento ja tyytyväinen. On ollut jännä huomata, kuinka molemmat koiramme selvästi hieman stressaantuvat, kun pääsevät (joutuvat?) kulkemaan pitkällä hihnalla ohjaajan edessä.

Sopivissa kohdissa koirien annetaan juosta vapaanakin. Pääosin koirien kiinnipitoaikana ja merkityillä luontopoluilla kuljetaan kytkettynä, ettei aiheuteta pahennusta koirattomien ihmisten keskuudessa.

Kes%C3%A4loma2011Lappi%20110.jpg

Tässä kuvassa Muu treenaa hihnassa kulkemisen tärkeää taitoa. Portaat jyrkässä alamäessä ja tehtävänä hihnan löysänä pitäminen. Hihnan kiristyminen ja ohjaajan eteen siirtyminen aiheuttaa liikkeen pysähtymisen. Ja sehän ei ole Muulle mieluista. Nämä Saanan yli 700 porrasta olivat tälle koiralle sekä henkisesti että fyysisesti rankat. Sama tahti ihmisen kanssa tarkoitti nelitahtista käyntiä suoralla vartalolla. Muu liikkuu jostain syystä mielellään hieman runko vinossa (Kirsi siitä aina lihashuollossa muistuttaa...) ja mielellään laukaten. Tässä liikkumismuodossa piti ihan oikeasti tehdä kovasti töitä.

Kes%C3%A4loma2011%20033.jpg

Jos koira vetää, ihminen pysähtyy. Liikkeelle lähdetään vasta koiran myödätessä. Yläkuvassa Joku sanoo "HUPS"  ja myötää hihnaa löysemmälle, jotta päästään jatkamaan. Tällainen älytreeni väsyttää koiraa mukavasti. Fyysisesti passelin lenkin jälkeen ne ovat mukavan rauhallisia ja tyytyväisiä.

Kes%C3%A4loma2011%20009.jpg

Kun varsinaisia metsästykseen tähtääviä liikesarjoja treenataan, on hyvä muistaa mikä on kulloisessakin tilanteessa koiran ja mikä ihmisen rooli. Sille, joka suorittaa pitää antaa työrauha. Tähän saimme hyvää oppia ruotsalaisten metsästyskoirakouluttajien Bengt Rödsethin ja Gunilla Wedeenin kurssilla sekä Gunillan kirjasta. Yläkuvassa Muu istuu rauhassa ja katsoo, kun Juha ampuu damiheittimellä. Juha saa siis työrauhan.

Kes%C3%A4loma2011%20010.jpg

Kun Muu oli rento ja rauhallinen, se sai palkkioksi noutaa. Ja kun se työskentelee, on Juha rento ja rauhallinen antaen koiran suorittaa tehtäväänsä, joka sille on pieninä paloina aikanaan opetettu. Yhteisissä treeneissä meillä on hieno mahdollisuus passailla koirien kanssa tilanteita. Jos Muu ei olisi käyttäytynyt rauhallisesti, olisi noutolupa annettu Jokulle. Hyvästä käytöksestä tulee haluttu palkka. Fiksut koirat oppivat sen nopeasti. Jännä nähdä, miten molemmat koirat aktiivisesti paketoivat viettiään halutessaan noutaa.

Kes%C3%A4loma2011%20025.jpg

Oulujärven rannassa treenattiin vedestä noutoa vaihteeksi isoilla karahkoilla. Joku ei pyytänyt katsekontaktilla noutolupaa, joten noudon kävi tekemässä Muu. Tilanne nosti Jokun painetta ja seuraava harjoitus oli parempi. Huonossa otteessa noudettu karahka pysyi turkkia ravistamatta suussa luovutuskäskyyn saakka.