Pääsiäisen jälkeinen työviikko meni Keski-Suomen suunnassa. Ohjelmassa oli CowSignals-trainer -lisenssin vuosittainen päivityskoulutus hollantilaisen Joep Driessenin johdolla. Meitä on Suomesta muutama kotieläinneuvoja, joilla tuo kansainvälisen konseptin mukainen koulutuspätevyys on olemassa. Jos haluat siitä tietää lisää, löydät tietolinkin täältä www.cowsignals.com

IMG_9412-normal.jpg

Lehmähavaintojen perusjuttuihin kuuluu tuotantoympäristön katsominen ns. lehmän silmin. Nuorkarjahavainnoissa luonnollisestikin vasikan ja hiehon silmin. Eläin kertoo hyvinvoinnistaan koko ajan ja se katsoo maailmaa vain omasta näkökulmastaan. Muuhun se ei pysty. Maailma on sen tarpeiden mukaan ihan samanlainen, elipä se viiden, viidenkymmenen tai viidensadan eläimen karjassa. Tuon näkökulman näkeminen, osaaminen ja hyödyntäminen on rahanarvoista tietoa karjanomistajalle. Sitä tietoa me neuvontatyössä pyrimme koko ajan asiakkaillemme viemään. Ja olemme ahkeria sitä myös päivittämään :)

IMG_9399-normal.jpg

Tämänkertaisen päivityskoulutusteemamme oli karjan hedelmällisyys. Kuinka eläimet saadaan lisääntymään helposti ja vaivatta - niin eläimen kuin karjanomistajankin näkökulmasta.

IMG_9410-normal.jpg

Käytännön työskentelyä ja havainnointia teimme hyvätasoisissa karjoissa. Siellä, missä asiat oikeasti tapahtuvat. Joep on kouluttajana uskomattoman motivoitunut ja energinen. Päivät olivat pitkiä ja tehokkaita.

IMG_9473-normal.jpg

Havaintojen loppupurku ja analysointi tehtiin navetoiden toimistotiloissa. Jotta saatiin energisen kouluttajan anti maksimaalisesti hyödynnettyä, kolleegat pyysivät minua sihteeriksi taulutyöskentelyyn. Toisekseen Joepin heikko kohta on kieltämättä käsiala. Siitä kun ei saa kyllä mitään selvää...

IMG_9477-normal.jpg

Tässä yhden navetan loppuanalyysi. Vahvuudet, parantamisalueet ja suositeltavat toimenpiteet kirjattuina. No, ihan kaikki eivät mene hedelmällisyysteeman piikkiin, mutta läpikäytyä tuli muutkin tärkeät asiat. Karjanomistaja oli tyytyväinen analyysiin. Ja myös siihen, että teksti on myöhemminkin luettavissa :)

IMG_9533-normal.jpg

Reissu oli antoisa kaiken kaikkiaan. Kokonaisuudessa auton mittariin kertyi tällä kertaa kilometrejä 854 kpl. Kotimatkan aikana oli aikaa painaa mieleen opittuja asioita. Yksi niistä oli Joepin aina muistuttama "Always make a why-answer, because it makes you wiser". Eli aina kun näet tai toteat jotain, kysy itseltäsi, karjanomistajlta tai kolleegaltasi - miksi.

Siitäpä aasinsilta kotona odottavaan Miksi-projektiin. Treenit ovat sujuneet hyvin ja koira on edennyt mukavasti. On - jälleen kerran - ihan erilainen koulutettava kuin yksikään aiemmista koiristani. Eli taas on pitänyt soveltaa omaa osaamistaan koiran tasolle. Toisinpäinhän se ei valitettavasti onnistu.

Haasteena meillä ovat olleet luovutukset, jotka ovat menneet koiran osalta löperö-otteisiksi pyörittelyiksi. Matkan aikana pohdin itsekseni (taas kerran), että miksi. Päätin kokeilla seuraavissa treeneissä sitä, että keskityn niiden asioiden toistamiseen ja vaikeuttamiseen, jotka koira tekee hyvin, unohtaen toistaiseksi otekorjaamisen ja luovutusten hiomisen.

IMG_0307-normal.jpg

Pitkiä, vaikeita noutoja umpihankeen. Arvata saatte, mikä oli lopputuloksena. Noin ihan niin kuin huomaamatta...