Kanalinnun pyynti alkoi riekkojahdilla Inarin Angelissa. Lupien kanssa tapahtui pari muuttujaa, minkä seurauksena ihan niille alueille ei päästy, mihin olisi haluttu. Riekkoja näillä seuduilla oli erittäin vähän. Tilanteita saatiin metsoilla, mutta niitä ei riekkoluvilla ollut lupa ampua. Sää oli mitä parhain kaikkina päivinä ja ruska kauneimmillaan. Siuttavaaran kämppä oli ennakko-odotuksia parempi. Ulkoiltua tuli paljon.

IMG_2635.jpg

Käveltyihin kilometreihin nähden lintumäärä on muissakin maastoissamme on ollut yllättävän pieni. Pakastimeen on tätä kirjoitettaessa saatu "vasta" yksi nuori teeri. Nautimme sen jossain rauhallisessa hetkessä. Onneksi on vielä syksyä ja meiltä käymättömiä maastoja vielä jäljellä.

Spanielien virallinen tittelikoe SM-koe jouduttiin tänä vuonna perumaan osanottajavähyyden vuoksi. Tarvittavaa vähintään kuutta koiraa ei tapahtumaan ilmoittautunut. Samaan aikaan etsimme Cockerimestaruus- ja Derby -viikonloppuumme kolmatta tuomaria, jotta kaikki ilmoittautuneet saavat mahdollisuuden siihen osallistua. SPME-kolleegio on lajin virallisen arvokisan suhteen nyt pohdintojen edessä. 

meryl_kickoff_1.jpg

kuva: Marja-Liisa Tuominen

Meillä on monenlaisia kokemuksia ja näkökulmia SPME-SM-kokeesta. Ylläoleva kuva on otettu Jokusta ja minusta SM-kokeessa Kauhajoella v2007 jolloin osallistuimme kokeeseen. Ensimmäisen kerran tapahtumaan osallistuimme v2006 Raahessa. V2008 osallistuin Maaningan SM-kokeeseen tekemällä silloisen palkintotuomarin koearvostelun Heimo Rannalle ja Ari Grönstrandille. Vuonna 2011 olin vastaavana koetoimitsijana Pohjois-Suomen Spanielikerhon/Spanieliliiton toimesta järjestämässä SM-koetta Raahessa. Siihen kokeeseen ilmoitimme myös Muun, mutta karsintamenettelyn vuoksi sen saavuttama koetulos ei sinne VOI1 118 p (tuolloin max-pisteet 137) riittänyt. Tuosta kokeesta löytyy kertomusta blogistani  (valokuvat ovat harmillisesti jo tippuneet pois blogitarjoajan toimesta). SM-kokeeseen Joroisille, jonka järjestysvastuussa oli Cockerspanielit ry meiltä osallistuivat sekä Miksi että Muu. Sieltäkin löytyy vanha blogiteksti kuvineen. 

Miksi tapahtuma hiipui tähän pisteeseen? Syitä ja seurauksia on varmasti monia. On aivan turhaa olettaa, syyttää, spekuloida jne mitään kenenkään puolesta. Jokainen SM-tasoisen koiran omistaja tietää sen itse. Nykyinen formaatti ei vain toimi. 

Mutta viime viikonloppu oli huikea. Vietimme sitä hieman pidennettynä ja ajoimme Ruovedelle Kulmalan tilalle peltopyyjahtiin. Ensin perjantaina koiranohjaajina isommassa jahdissa. Ja lauantaina samoissa maastoissa ihan itse metsästäen ja hienoa jahtipäivästä hyvässä seurassa nauttien.

Muu%26Ringo%20win.jpg

Tämän viikonlopun kokoonpano on saanut alkunsa siitä kun nämä kaksi saapuivat Ruotsista Suomeen. 11,5 vuotta on Ringolla ja Muulla jo mittarissaan. Molemmat osallistuivat jahtiin lähinnä huolto- ja johtotehtävissä mm tarkistaen saadun riistan ja tarjolla olevat eväät. 

kolme%20sukupolvea%20win.jpg

Tässä pönötyskuvassa on Muu vasemmalla ja sen tyttäriä jo kolmen alenevan polven verran (Salli, Karkki ja Muru). Hienoja koiria kaikki, joten nuorimmaisella Murulla on isot saappaat täytettävänään. Nähdyn perusteella vaikuttaa lupaavalta.

kohti%20seuraavaa%20noutoa2%20win.jpg

Mutku täytti minun reppuani hienolla työskentelyllään. Perjantaina uutteraa työskentelyä hakevana ja ylösajavana koirana asiakasjahdissa. Pitkä ja reipastahtinen päivä vedettiin. Kunto oli hyvä pohjoisen kanalintupäiviltä. Nyt oli iloa naamassa, kun löytyi lintujakin työstettäväksi. Tässä kuvassa höyheniä suussa sujuvan luovutuksen jälkeen. Naamassa ilme, joka pyytää lupaa etsiä lisää.

ryhm%C3%A41%20win.jpg

Lauantaina jakaannuimme kahteen ryhmään. Meidän ryhmässä oli Juhan, minun, Mutkun ja Miksin lisäksi Heikki ja Sanna sekä koirat Ookke ja Hiili. Ohjelmassa koirien ja riista-ammunnan treeniä upeassa syyskelissä ja vaihtelevissa maastoissa.

hakua%20win.jpg

Maaston mukaan edettiin joko parihakuna tai siten, että yksi koira on hakemassa riistaa. Ei-suoritusvuorossa olevat koirat kulkivat "seuraa" käskyn alla kytkemättöminä. Se homma sujui paremmin kuin olisin ikinä osannut odottaa. Tässä kuvassa Ookke hakee, Hiili seuraamassa Sannan vieressä. Juhan takana kulkee Miksi. Heikki puolestaan kulkee meidän välissä ja minä täällä reunassa Mutkun kanssa. Koirat saivat työskennellä niin paljon, että ottivat seuraamisvaiheen järkevästi lepona.

Kulmalan maastoista olen aina pitänyt. Lintuja on sopivasti. Niillä on valtavan paljon luontaisia paikkoja elämiseen ja olemiseen sekä piiloutumiseen. Peltopyyt, jotka olivat pääriistana ovat mukavia lintuja metsästää.  Nopeasta koiran ennakkoviestinnästä pyrähtävät siivilleen ja ovat nopeita lentäjiä. Antavat kivasti tilanteita ja haasteita sekä koiran lukemiseen että ammuntaan. Tilanteita ja osaamistasoa nostavia toistoja tulee useita, joten osaaminenkin kehittyy.

tauolla%20win.jpg

Toisen ryhmän tapasimme taukopaikalla. Siihen kuuluivat Teemu, Cappe, Patrik, Heini ja ryhmän topakka "pomonainen" Anna. Anna oli tiimistämme ainoa, joka ei osallistunut jahtiin aseellisena. Ei olisi ryhmä pysynyt kontrollissa ilman Annan ohjeistusta, aikataulutusta sekä koirien huoltoa. Annan ryhmässä koirina toimivat Ruu, Lily, Kessu, Tilly, Salli, Morgan, Bertta ja Karkki. Samaan tyyliin etenivät siellä kuten mekin. Karkilla oli menossa juoksun tärppipäivät, mutta se tilanne ei vaikuttanut mihinkään.

Mutku%20ja%20pyyt.2jpg%20win.jpg

Mutku sai sopivien toistomäärien kautta varmuutta ja sujuvuutta tekemiseensä. Monenlaisia riistatilanteita kuten asiaan kuuluu. Suorien onnistumisten lisäksi hienoja tilanteita, joissa koiran osaamistasoa päästiin nostamaan. Tästä on kyllä kehittynyt mieluinen metsästyskoira.

illallinen%20win.jpg

Yhteiseksi illalliseksi nautittiin luonnollisesti peltopyytä. Ja juteltiin päivän tapahtumista. Extrana Ruun hieno riistatyö jäniksellä, jonka Cappe kellisti nurin. Cappe pisti Morganin tyttären hankkiman pupun reppuun ja vei tuliaisena kotiin.

koirat%20ja%20saalis%20iso%20win.jpg

Saaliiksi saatiin peltopyyn lisäksi neljä komeaa fasaanikukkoa. Ja se jänis. Tässä yhteiskuvassa hienot riistatöihin osallistuneet koiramme.