Meillä koirat on ruokittu aina samalla tavalla, useamman vuosikymmenen ajan. Pääperiaatteena on kulutukseen nähden riittävä energian ja valkuaisen saanti. Raaka-aineiden tulee olla laadukkaita ja mielellään kotimaisia, myös valmistustyö huomioiden. Ihan kaikki tuo ei toteudu, mutta pyritään toteuttamaan niin pitkälti kuin se vain on mahdollista.

Ruokinta pyritään toteuttamaan myös mahdollisimman monipuolisesti, jolla on haettu mm. sitä, että koirat eivät ole herkkiä muutoksille. Oikeastaan mikään ei ole saanut niiden vatsaa sekaisin. Joskus on maha ollut löysemmällä ja se on yleensä liittynyt siihen, että fyysinen stressi on hetkellisesti ollut kova. 

IMG_9125.jpg

Se mitä koirille syötetään pitää olla laadultaan mahdollisimman korkealuokkaista monesta näkökulmasta katsottuna. Perustan muodostaa kuivamuona, joka annetaan kuivana, ei liotettuna. Ajatuksena, että silloin ruuan fyysinen koostumus on pureskelua aiheuttava ja antaa fyysistä tekemistä myös hampaille. Kuivamuonamerkki on vuosikymmenien ajan ollut Jahti&Vahti. Perusteluna, että sen resepti on Suomessa tehty ja perustuu viimeisimpään koirien ruokinnasta tehtyyn viralliseen tutkimustietoon, jota on muuten tehty yllättävän vähän. Omassa työssäni teen viikottain ruokintasuunnitelmia lehmille, hiehoille ja vasikoille. Ja kaikki tekeminen perustuu aina tarkaan tutkimustietoon, ruokinnan tarkkaan seurantaan ja rehujen analysointiin. Siksi noudatan samoja periaatteita koirienkin ruokinassa.

IMG_9113.jpg

Jahti&Vahti tehdään Joseran tehtailla Saksassa joka on yksi suurimmista eurooppalaisista rehutehtaista. Siellä tehdään myös tuotantoeläimille rehuja. Eli tehdas on tiukasti kiinni ihmislaatuisessa elintarviketuotannossa. Täältä löytyy tietoa asiasta  ja Joseran omilta sivuilta.

IMG_9090.jpg

Seuraan aktiivisesti mitä koirien ruokintamaailmassa tapahtuu. Markkinointi on vahvasti ihmisten tunteisiin ja mielikuviin vetoavaa. Kun katsotaan kuivamuonien tuoteselosteita, ei todellisia eroja laskennallisten ravintoaineiden saannissa juurikaan ole. Sen sijaan eroja on valtavasti raaka-aineissa, joita niiden tuottamiseen käytetään.

Koirien kuivamuonissa käytetään paljon erilaisia raaka-aineita. Monesti pohdin, lukevatko ihmiset tuoteselosteita vai tyytyvätkö valinnoissaan mainostekstiin ja sen antamaan mielikuvaan? Entä perehtyvätkö kuinka koiransa ruuan raaka-ainesisältöön? Valmistusmaahan? Sen tuotantotapaan ja saavat sen myötä tehtyä aitoja ja arkisia eläinten hyvinvointitekoja?

IMG_9086.jpg

Niin kauan kuin puhutaan kuivamuonasta, siinä pitää olla jokin hiilihydraattilähde. Ilman sitä pelletit eivät pysy kasassa. Jos ruoka on viljaton (venhä, maissi, kaura) niin sitten siinä on jotain muuta hiilihydraattia (peruna, bataatti) hoitamassa tuota asiaa. Tai sitten se on puhtaasti kuivalihaa ja hinta on silloin sen rehuarvon mukainenkin. Jotta voidaan puhua kuivamuonasta, sen tulee olla kuivaa. Tuoretta lihaa siinä ei voi olla. Tästä mittavasta artikkelista pääsee hyvin selville siitä, mitä tarkoitan. Ja tämä suomalainen rehuarvolistaus antaa ehkä näkökulmaa siihen, miten kuivamuonan lopullinen ravintoainekoostumus muotoutuu. On merkitystä sillä, onko hiilihydraattilähteenä esimerkiksi herne ja jauhetaanko siipikarjaeläimet rehuun höyhenpuku päällä vai kynittynä, teurastamoperäisenä lihajauhona.

Kun ulkomailla kuljen työkeikoilla maatiloilla, niin yksi kysymykseni liittyy aina raatoihin - mihin ne tilalta toimitetaan. Pääsääntöinen vastaus tuottajilta on, että lemmikkiruokafirma käy ne hakemassa. Siksi olen hyvin tarkka siitä, että koirani syövät teurastamoperäistä lihaa. Silloin se ei ole peräisin huonon kuntonsa vuoksi teuraskuljetukseen sopimattomista eläimistä tai erinäisiin sairauksiin kuolleisiin (ja todennäköisesti lääkittyihin) eläimiin perustuvaa, vaan lihajauho on peräisin lähtökohdiltaan ihmisravinnoksi kelpaavista tuotantoeläimistä. Meillä Suomessa muuten raatojen hävityskin on hoidettu fiksusti. Täältä löytyy tietoa asiasta

IMG_9116.jpg

Koiriemme ruokinnan monipuolisuus tulee siitä n 40%:sta jonka ne saavat kuivamuonan (tasalaatuisuus)  lisäksi lisärasvan ja proteiinin (lihaa, kananmunaa, kalaa - vaihtelua ja tuoretta ruokaa) muodossa. Nekin suomalaisia elintarvikkeita eli samoja tuotteita, joita itsekin kyseisenä päivänä syömme. Lisäksi tilanteen mukaan esimerkiksi maksalaatikkoa ja Best In- tuotteita, jotka ovat raaka-aineiltaan suomalaista elintarviketeollisuuden alkuperää ja suomalaista työtä. Ja ravintoaineiltaan kuiva-ainekiloa kohden laskettuna hyvälaatuisen kuivamuonan arvoisia.

Näiden lisäksi ruokintaan on kuulunut Jokun lonkkanivellausunnosta lähtien samoihin aikoihin markkinoille tullut Jahti&Vahti Nivelravinne. Sen hyötyä en osaa eritellä, mutta eipä tuosta haittaakaan ole. Muuta kuin ruokkijalle joka joutuu sen annostelemaan. 

Yllämainitulla ruokintatavalla koirien terveys on ollut hyvä. Nivelterveys on meillä keskiarvoltaan tyydyttävä (ostetut ja kasvatetut koirat huomioiden) mutta niiden lasken olevan enemmän geneettistä alkuperää, kuin ympäristötekijöistä (sis ruokinnan) johtuvaa. Samalla reseptillä on saatu lonkkatuloksia A:sta E:hen ja yksi atoopikko-koirakin on ollut (saksanpaimenkoira), joiden perusteella ruokintaa ei ole vaihdettu.

Yhdeltäkään tekstissä olevalta valmistajalta/tietolähteeltä en saa sponsorointia, vaan olen linkittänyt ne puhtaasti omasta itsekkäästä näkökulmastani.