Koiran tehtävä on tuoda iloa ihmisen arkeen. Kun koira on hankittu työkoiraksi, sille on tuon ensimmäisen vaatimuksen lisäksi asetettu enemmän tavoitteita. "Kuoma" eli Fieldlan Elixir hankittiin ensisijaisesti homekoiraksi Hannan omistamaan Hyötykuono-yritykseen. Saimme eilen surullisen, mutta toisaalta kaikkia osapuolia helpottavan viestin Hannalta:

10013972_10202856935697039_6758801580893

"Meille niin rakas Kuoma spanieli lopetettiin eilen. Tämä oli yksi elämäni vaikeimmista ja raskaimmista päätöksistä, mutta toisaalta päätös, joka oli vain tehtävä. Hetken jo näytti, että Kuoma saa lisää vuosia uusien lonkkien avulla, mutta valitettavasti tarkemmissa tutkimuksissa paljastui istuinluun heikkous (kuppi ei olisi välttämättä pysynyt) ja oikean polven patellaluksaatio (1-aste). Takeita lonkkaproteesileikkauksen onnistumisesta ei voitu antaa, joten en halunnut lähteä isoihin leikkauksiin, joiden onnistumisesta ei ollut varmuutta. Eläinlääkärin sanojen mukaan Kuoman tilanne oli kuitenkin niin graavi, että jotain olisi tehtävä. En halunnut syöttää Kuomalle loppuelämäänsä vahvoja kipulääkkeitä ja tarkkailla milloin elämä mahdollisesti käy liian kivuliaaksi. Kuomahan ei juuri kipua näyttänyt muutoin kuin joskus iltaisin jäykkyytenä ylösnousussa, huonomman jalan "huilaamisena" hetkittäin ja takapään aristamisena käsitellessä. Meno oli loppuun asti täysiä tai ei ollenkaan.. Sellaisena haluan Kuoman muistaakin ja toivon, että tein koiralle oikein kun päästin sen pois. Kiitos vielä Tiinalle ja Juhalle kaikesta tuesta ja ymmärryksestä. Teidän sanoilla on ollut minulle todella suuri merkitys"

Tämä riski tiedettiin jo pentueen suunnitteluvaiheessa. Toivoimme kovasti, että kaikki olisivat tuon tiedetyn heikkouden suhteen edes isänsä tasoisia, mutta toisin valitettavasti kävi. Iloinen olen siitä, että kaikkien pentujen kohdalla ne muut tavoitteet kuitenkin saavutettiin. Jalostaminen ja kasvattaminen on vaativaa ja ikuista vaihtoehtojen punnitsemista. Sama jatkuu sitten läpi jokaisen koiran kohtalon ja elämän. Kehotin Hannaa asettamaan kiintopisteen eteenpäin, kohti uutta koiraa ja uusia mahdollisuuksia.

Kuoma oli nimittäin mukana lonkkanivelproteesihankkeessa, joka toteutetaan Helsingin seudun eläinlääkäriryhmän toimesta. Meitä kasvattajina projektin aikana ilahduttivat kovasti Hannan sanat "saanko sen jälkeen itselleni sen täydellisen koiran?" ja ylipäätään se, että Hanna oli valmis tuhansien eurojen hintaiseen, mittavaan operaatioon. 

IMG_4820.jpg

Koiria tulee ja koiria menee. Sen huomaa viimeistään sitten kun on niiden kanssa viettänyt niin pitkän ajan kuin minäkin. Elämän realismia on myös se, että joskus niistä on myös luovuttava. Lopetuspäätös on aina vaikea, tehtiin se mistä syystä tahansa. Ei se ole yhtään helpompaa mistään syystä tai elämänvaiheessa tehtynä. Monesti päätöksen ja toteutuksen jälkeen on helpompaa.Koirat elävät nykyhetkessä ja toteutustilanteessa aistivat vain rentouden saavuttamisen ja mahdollisen kivun poistumisen oman ihmisen läsnäollessa. Ihminen kokee tilanteessa paljon suurempia tunnemyrskyjä, mikä ei ole helppo kokemus. Mutta usein toimenpiteen jälkeen ensimmäinen tunne on helpotus ja sen jälkeen tulee ikävä, hyvien päivien muistojen kera.

Koiraihminen hankkii uuden koiran. Ei tilalle, vaan sinne sydämeen tulee tila uudelle yksilölle. Näin ollen myös Hannalle on tulossa uusi homekoiran alku. Tällä kertaa Brufinn-labradorinnoutajan ilmiasussa. Käyttiscockeria Hanna ei tässä vaiheessa halunnut, jotta ei vertaisi sitä liikaa Kuomaan. Toivotamme Hannalle kovasti menestystä, ilon hetkiä sekä tuuria uuden projektin kanssa!

Käyttiscockerin pentueita on tälle keväälle syntynyt useita, pentuja on tarjolla ja uusiakin tulossa. Sallin massu pyöristyy mukavasti ja laskettu aika on Sallin oman syntymäpäivän aikaan. Jos on kasvattajalla paljon pohdittavaa yhdistelmiä mietittäessä, on sama tilanne tällä hetkellä monella pennun hankintaa miettivällä. Mistä yhdistelmästä sen haluaa? Ei muuta kuin samat pohdinnat mietintämyssyyn kuin minkä kasvattajat ovat jo käyneet. Ja päätökseensä päätyneet. Sen jälkeen tarvitaan hyvät kouluttajantaidot ja tuurin lisäksi ripaus onnea, jotta pennusta kasvaa toivottu aikuinen. Siihen rooliin ja tehtävään mihin se on hankittu.