Eräänlaisena koiran rippikoulun ja aikuisuuden testinä, taipumuskokeen lisäksi, on meillä nykyään pidetty luonnetestiä. Muun saavutettua testin vaatiman kahden vuoden alaikärajan, aloimme etsiä sopivaa testipaikkaa. Sellainen löytyikin ”kotikerhon” Pohjois-Suomen Spanielikerhon organisoimana Muhokselta. Suuntasimme siis sinne testaamaan, mitkä ovat Muun henkisen suorituskyvyn rajat ja kuinka paljon sen pöntöstä löytyisi pöhinää vaativampiin tehtäviin. Muun suorituksen arvioivat Reijo Hynynen ja Jari Keinänen.

Toimintakyky +2 hyvä

Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +1 pieni

Taisteluhalu +2 kohtuullinen

Hermorakenne +1 hieman rauhaton

Temperamentti +1 erittäin vilkas

Kovuus +3 kohtuullisen kova

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

 

Loppupisteet +171p

 

Juha videoi Muun suorituksen, joka herätti hilpeyttä niin tuomareissa kuin yleisössäkin. Ripeään tahtiin viety testi ei hyydyttänyt Muun reagointi- ja palautumiskykyä ja testin päätyttyä se olisi ollut valmis uuteen kierrokseen. Kelkkakaveri olisi ollut tervetullut meillekin. Muu yritti kaveria hihasta ja narusta vetäen saada mukaansakin J

 

Erityisesti mieleen jäi pimeä huone, jossa avustava tuomari potkaisi ämpärin nopeasti luokseni etenevän Muun eteen. Koira innostui sen myötä häntä heiluen tutkimaan pimeää työskentely-ympäristöään enemmänkin ja oli unohtaa minut saunan alalauteelle istumaan. Toimintakykyä siis löytyi mukavasti.

 

Viikonlopun aikana testipaikalla järjestettiin myös koetoimitsijakurssi 2 (luonnetesti). Hyvin organisoidun kurssin veti testituomari Jari Keinänen. Tehokas kurssi sisälsi luento-osuuden, joka oli perusteellinen. Antoisia keskusteluita erilaisista tilanteista käytiin mukavassa hengessä keskustelleen parikymmenpäisen osanottajajoukon kesken.

 

Kurssin lopuksi oli kirjallinen koe, jonka kaikki osallistujat läpäisivät alle kolmen virheen (läpimenoraja) marginaalilla. Kurssista annettiin myös kirjallinen palaute, joka toimitetaan Suomen Palveluskoiraliittoon. Hyvät palautteet annoin. Katjan ja Virpin kanssa jo ideoitiin omaa testirataa Pyhännälle.