Uudet ihmiset luovat harrastukseen uusia tuulia ja mahdollisuuksia. Pohjoisen tunturimaisemissa asuava Eeva-Marja Jokinen innostui järjestämään spanielien metsästyskokeet kotoisissa maisemissaan, koska matka etelämpänä oleviin kokeisiin on varsin pitkä. Innokas cockeriväki otti tarjouksen ilolla vastaan ja niin yhteistuumin anottiin riekkokokeet Inariin.

Ylituomariksi kutsuttiin kokenut, pitkän linjan spanielimies Pertti Sinkkonen Rovaniemeltä ja maasto-oppaaksi samat kuvaukset omaava Juha Huttunen Ivalosta. Meidät Juhan kanssa kutsuttiin tuomareiksi myös. Maastojen, lintutilanteen ja tuomareiden osalta kokeeseen olisi sopinut enemmänkin koiria, kuin mitä sinne määräaikaan mennessä ilmoittautui. Me ilmoitimme mukaan Muun ja Miksin, ihan vain upean metsästysmahdollisuuden vuoksi. Toisena päivänä minä toimin toisena tuomarina ja Juha kulki kokeessa koiran kanssa. Sunnuntaiksi vaihdoimme roolit päinvastoin. Näin molemmat saimme mukavan jahtipäivän oman koiran kanssa ja toisena päivänä hienon tilaisuuden seurata aitiopaikalta toisten koirien suorituksia.

IMG_4075.jpg

Lauantaina lähdin maastoon kolmen AVO-luokan cockerin kanssa. Mukana kulki kaksi tarkka-ampujaa. Ensin koirat kulkivat vuorollaan 30 minuutin yhtäjaksoisen erän kylmää hakua, eikä riistatilanteita tullut. Kuvassa Anne ja Moppe työstämässä maastoa. Muutaman minuutin kuluttua tästä osumme ensimmäiseen riekkoparveen ja siitä alkaen koepäivä sai uudenlaisen luonteen ja tapahtumia oli paljon.

IMG_4079.jpg

Kun kuuden tunnin maastokierroksen jälkeen otin ryhmästäni yhteispotretin, olimme kaikki väsyneitä mutta iloisia. Tapahtumia oli paljon, mutta ainuttakaan lintua emme saaneet reppuun. Laukauksia niitä kohti tehtiin yhteensä 14. Minulle sinänsä huojentava tieto, että kokeneillakin metsästäjillä on haasteita riekon pudottamisessa. Itsekin olen sitä monesti päässyt kokeilemaan ja samaan lopputulokseen päätynyt.

IMG_4088.jpg

Sinkkosen Pertin ryhmän maasto kulki alavimmilla ja raskaammilla mailla, eikä siellä oltu lintuja tavattu lainkaan. Muu työskenteli siellä kolmisen tuntia kolmessa erässä, mutta riistatilanteisiin ei oltu päästy. Tuomari oli ihastunut koiran työskentelytyyliin ja halusi tarjota sille vielä mahdollisuuden. Pertin ryhmäkin siirtyi ylärinteille ja niin alkoi heillekin kertyä tapahtumia. Muu sai kaikkiaan neljä ylösajoa, mutta kolmen asemiehen voimin ei pudotuksia vain saatu aikaiseksi, jotta koiran suoritus myös noudon osalta olisi saatu arvosteltua. Tämä ei ole helppo laji.

Lapin miehemme Markon jutut olivat hienoja, hauskoja ja uskomattomia. Hän kertoi meille ampuneensa elämänsä aikana niin paljon metsoja, että niiden jaloista saisi kapulasillan Ivalojoen ylitse. Päivän koetun ja nähdyn perusteella me emme enää oikein uskoneet! Kun totesimme, että meiltä puuttuu lavastuslintu, lupasi Marko sanojensa vastineeksi meille sellaisen hankkia. Kaikki cockerit olivat suoriutuneet erillään niin hienosti, että lavastuksen olisivat saaneet ja sen perusteella vähintään kakkostuloksen päivän näytöistään.

Saunan ja tulosten lukemisen jälkeen Marko saapui reissultaan kämpälle. Mukanaan lämmin ja suolistamaton metsopoika! Suoritukset oli kokeena kuitenkin jo pistetty kansiin ja kirjoihin, mutta nyt meillä oli lavastuslintu seuraavalle päivälle valmiina. Jatkoimme vapaamuotoisesti päivän tapahtumien iloista kerrontaa.

IMG_4101.jpg

Majoitustukikohtana meillä oli Köysivaara http://www.ivalojoki-travellers.fi/64270337 joka oli aivan napakymppi tällaisen viikonlopun järjestämiseen. Sellaista jo ensi vuodelle porukalla suunnittelimme. Illan hämärissä jatkui maastossa alkanut sosiaalinen viestintä ihmisten kesken. Koiraharrastusta parhaimmillaan!

IMG_4117.jpg

Seuraavana päivänä lähdin minä vuorostani maastoon oman koiran kanssa ja Juha tuomariksi AVO-luokan koirille. Toisena koirana meidän ryhmässä oli Musti (Guns' Choice Black Pearl) Annen kanssa. Ryhmämme oli samalla puolen tietä, kuin eilen, mutta ylempänä. Siellä saimme Mustille yhden ylösajon metsopoikueella, mutta ei pudotusta. Miksi merkkaili muutamia hajuja, mutta ylösajotilanteisiin emme yli kolmen tunnin koe-erillä Miksin kanssa päässeet.

IMG_4115.jpg

Uutteraa ja hyvää työskentelyä teki Miksi, kuten äitinsä edellisenä päivänä. Miksin kanssa saimme sen perusteella jatkoluvan toisen ryhmän maastoon, jossa jälleen oli tavattu runsaasti riekkoja. Olipa yhdelle koiralle saatu riistatyö metsopojallakin.

IMG_4120.jpg

Niin aloitettiin riekkojahti Miksin kanssa toisessa maastossa. Mukaan lähti myös Lapin miehemme Marko. Ja niin alkoivat tapahtumat, joita takana kulkenut Anne kutsui ilotulitukseksi. Kerta toisensa jälkeen Miksi nosti riekkoja ylös ja pysähtyi niihin hienosti antaen ampujille mahdollisuuden suorittaa oman osuutensa. Ei vain pudonnut! Ylösajoja yksittäisille linnuille kertyi suhteellisen nopeassa tahdissa neljä. Sen jälkeen oli pitkään hiljaista ja epätoivo alkoi iskeä. Väsymys painoi ohjaajan jaloissa ja mielessä, mutta koira vain jaksoi! Viides ylösajo saatiin riekkoparvelle ja siitä onnistuin itse pudottamaan yhden, tosin haavakoksi. Miksi istui levollisena parven ylösnousupaikalla. Tuomarin luvalla lähetin koiran markkeerattuun noutoon 30 metrin päähän vaivaiskoivikkoon. Kun Miksi saapui linnulle, se pyrähti lentopomppuun. Koira nappasi sen hyppäämällä kiinni ja lähti saman tien tuomaan sitä minulle. Nappivarma räpistelevän linnun luovutus ohjaajan käteen ja se oli siinä. Kyllä olimme kaikki tyytyväisiä.

IMG_4127.jpg

Autolle paluun matkalla otin pari kuvaa Miksistä ja riekosta muistoksi. Tässä suoraviivainen noudon palautus laukaten.

IMG_4128.jpg

Ja tässä rauhallinen luovutus. Hausta 9p, ylösajoista 9p, noudosta 8p, yleisvaikutelmasta 8 ja yhteensä 89 p ja tulos VOI 1.

IMG_4133.jpg

Huttusen Juha luovutti riekkokokeen palkinnoksi ns. Joukon Maljan (Tuntsan malja?). Se on aikoinaan jaettu pohjoisen riekkokokeissa viikonlopun parhaalle koiralle. Juha on sen viimeisin voittaja ja halusi palkinnon jatkavan hyviä perinteitä. Nyt sen sai Miksi ja ensi vuonna joku muu .. Pokaalin vieressä on lisäksi Sinkkosen Pertin henkilökohtainen palkinto viikonlopun parhaalle. Ilmeisesti myös kokeneet spanielimiehet pitivät viikonlopun tapahtumaamme varsin onnistuneena!