Lauantaina suuntasimme Iihin kansainväliseen metsästyskokeeseen. Koetukikohtaan Kuivaniemen Merihelmeen oli saapunut Suomen parhaimipa koiria ohjaajineen kilpailemaan paremmuudestaan. Nimenomaan kilpailemaan, sillä vain kokeen parhaalla on mahdollisuus saada hyvän tuloksen lisäksi myös CACIT.

Me lähdimme kokeeseen mukaan tavoitteena saada koiralle hyvä suoritus ja katsoa, mihin se tässä porukassa riittää. Ihan ei onnetar ollut päivässämme mukana. Näinhän aina joskus saattaa käydä.

Muu "pieni koiranen" kuten tuomari Jyrki Vuopohja suullisessa koeselostuksessaan mukavasti mainitsi, lähti erälleen hyvin liikkuen. Vähintään ensimmäisen tunnin koe-erän ajan tavoitteena oli metsästää sorsalintuja. Kurppapöheiköt rauhoitettiin jatkoeriä varten. Tuomarin kertoman mukaan on nautinto liikkua metsällä, kun on hyvin kulkeva koira edessä. Muu liikkuu maastossa ripeästi tiiviillä hakukuviolla. Eteneminen on nopeaa ja tuo nopealiikkeisyys teki koe-erään tällä kerralla vaikeusastetta. Muu oli sukkelasti vesilintu-uomalta pyörähtänyt reunapenkalle ja nostanut ylös siellä aamuaurinkoa ottaneen lehtokurpan. Juha ampui ja lintu putosi alas. Harmillisesti haulikko oli säädetty piipuiltaan ja lataukseltaan kauas ammuttaviin sorsalintuihin. Lehtokurppaan osuma teki pahaa jälkeä :(

Muu lähetettiin noutoon ja tilanteeseen nähden nouto oli sujunut hyvin. Lintu tuotiin isännälle reppuun laitettavaksi muutaman pudotuksen ja otekorjauksen kautta. Ne maksavat tässä lajissa paljon kokonaispisteissä, sillä noudon kerroin on kova. Voittajaluokassa kun linnun tulee tulla ilman välipudotteluja ripeästi ohjaajalle. Tulos VOI 2 pisteillä 93.

Valokuvan linnusta otin, mutta en kehtaa sitä tänne internetiin laittaa. Laukaus oli sen verran kova, että lehtokurpalle se ei juurikaan ole kipua aiheuttanut. Laukaus oli nopeasti kuolettava.

Kansainvälisen kokeen, johon osallistui yhdeksän koiraa, voittivat selvällä piste-erolla seuraaviin, Roope ( FI KVA M-07 Bivråkens Rubber Soul) ja Väisäsen Hannu! Komeat 134 pistettä tulivat hienon suorituksen päätteeksi ja ylituomarin CACIT-ehdotus lähtee kohti kansainväisen kenneljärjestön FCI:n pääkonttoria Belgiaan. Ykköstuloksia kokeessa saatiin peräti viisi kappaletta.

Yhtä kokemusta rikkaampana ja vesityöpisteet taskussa tästä on hyvä jatkaa jahti- ja koekautta eteenpäin. Seuraava koitos onkin jo tiistain iltakokeessa, jossa suoritetaan spanielien vesityö. Kokoon saatiin mukavasti taas uusia lajin harrastajia. Voittajaluokan suoritusta lähdemme suorittamaan sekä Jokun että Muun kanssa. Muun vesityöpisteet ovat eilisen näytön perusteella jo koossa, mutta treenimielessä käymme tämänkin kokeen suorittamassa.