Metsästyskausi alkoi jo kyyhkysjahdilla. Ringo-eno (FI KVA Meryl Black Ring-Ouzel) oli mukana heti ensilaukauksista alkaen. Samoin siskonpoika Aatu täällä pohjoisempana. Lauantaina tuli kännykkään alla oleva kuva.

10366066_10152394800898731_9134547801082

Ringo oli pyytänyt jahtiin avecin. Siskontytär Salli pääsi Sannan kanssa taas kokemaan uusia asioita. Kuvasta ja viesteistä päätellen tilaisuus oli onnistunut. Vuorotellen olivat Ringo ja Salli noutoja tehneet.

Samaan aikaan me olimme metsästyskoirien jäljestämiskokeessa Pyhännällä. Mukavassa seurassa taas viikonloppu vierähti. Kokeeseen olimme ilmoittaneet sekä Miksin että Ahton. Kokeeseen osallistui vain Ahto.

Ai Miksi? No siksi kun kyseisen nimen omaavalta eläimeltä halkesi kynsi. Missä ja miten, se jää arvoitukseksi. Yhtäkkiä koira vain alkoi ontua ja tarkastelussa havaittiin vamman tämänkertainen laatu. Muutaman päivän kuluttua koira kulki kolmella jalalla, vasenta etujalkaansa roikottaen. Koko varvas oli turvonnut ja koira kuumeessa. Ei auttanut muu kuin turvautua eläinlääkäriin. Apu saatiin ja tilanne on tätä kirjoitettaessa jo lähes normaali.

Ahto_Kiiminki1-normal.jpg

kuva: Mikko Ala-Kojola

Kokeeseen osallistui vain Ahto. Ja sehän palveluhaluiselle koiralle hyvin passasi.

Koiran treenisysteemiä on hieman muutettu. Aiempi koulutus oli alkanut kääntää suoritusta huonompaan ja levottomampaan suuntaan. Otimme avuksi koirankoulutuksessa tärkeät nojatuolin ja peilin. Lisävalaistusta tilanteeseen haettiin luonnetestituloksen kertomista asioista. Kokeilimme koiran eteenpäinviemiseksi uusia toimintatapoja. Ne näyttävät ainakin tämän kokeen perusteella onnistuneilta.

Ahton koesuoritus oli kaunista katseltavaa. Ei tokikaan lajin huipputasoa, mutta meille hyvin riittävä suoritus. Ja viesti oikein tehdystä työstä. Tässä Ahton koeselostus tuomari Jyrki Rasinpään sanoin:

"Ahto nuuhkaisee alkumakausta ja lähtee reipasvauhtiseen jäljestykseen käyttäen maa- sekä ilmavainua. Koko jälki edetään siksakkaamalla jäljen päällä. Vain 3. osuudella olevalla hakkuuaukolla poistutaan jäljen sivuun tutkimaan. 1. kulma joka on katko selvitetään rengastamalla 2.kulma tarkasti ja 3. kulma tarkistuslenkillä. 1.ja 2. makaus merkataan 3. ja 4. ohitetaan. Suoraan kaadolle, jota nuuhkaisee ja jää makaamaan sorkan viereen. Hyvää jäljestystä"

Tulos VOI 1 pisteillä 44.

IMG_1979-normal.jpg

Lopputuloksissa Ahto oli peräti koko viikonlopun kokeen paras 15 osallistujasta. Lisäksi se voitti pitkän perinteen omaavan Pohjois-Suomen Spanielikerhon Mejä-mestaruuden. Tuosta kisasta meillä on monta hyvää muistoa. Niiden lisäksi tuli vielä tämä.

Toiseksi tuli Musti. Hieno suoritus herpaantui teeripoikueen osuessa samaan maastoon. No eihän niitä voinut lintukoira jättää huomiotta. Pelkkä ylösajo ja palaaminen takaisin töihin olisi ehkä lisännyt ansiopisteitä. Mutta kun jäljestystehtävä unohtui, piti tuomarin ja ohjaajan puuttua peliin. Se tarkoittaa palkintosijan putoamista tässä lajissa. Tulos VOI 2 on joka tapauksessa hyvä näyttö osaamisesta.

Viikonlopun luppoaikoina treenasimme porukalla koirille pitkiä noutoja Musti ja Arja seurasivat hetken näissä jutuissa hieman kokeneempien sukulaisten touhuja. Kun Juha ampui Mustillekin dummyheittimellä pitkän noudon, suoriutui koira tehtävästä vaivattomasti ja helposti. Kaksi toistoa lisää, joista viimeisin muovitavilla, ja nekin onnistuivat hyvin.

_AK_2994-normal.jpg

kuva: Mikko Ala-Kojola

"Baksida-ankalla" on koirien kanssa kesän hetkinä treenailtu. Kuvassa Ahto palauttamassa kumisorsaa.

Kalevan viimeviikkoisen uutisen mukaan Perämeren uusin jäänmurtaja on saanut nimen Ahto :) Se on uutteralle työmyyrälle hyvin sopiva nimi.