Katja Ståhlin "Kavioliitossa 30 v "-blogi on nautinnollista luettavaa. Siellä on mm "Mistä tunnistaa hyvän ratsastajan" -bloggaus.   http://blogit.apu.fi/kavioliitossa30v/mista-tunnistaa-hyvan-ratsastajan/ Sain Katjalta luvan käyttää ideaa ja muokkasin tekstistä "Mistä tunnistaa hyvän koiran kouluttajan".

Nettimaailma on täynnä erilaisia keskustelufoorumeita, joissa noita asioita pähkäillään ja pohditaan teoriassa. Seurailen niitä silloin tällöin, mutta keskusteluihin en juurikaan osallistu. Olen enemmänkin käytännön ihminen ja pyrin lukemaan koiran viestintää. Siinä ajassa ja siinä hetkessä.

Muu_isokuva.jpg

Muu lokakuussa 2010 kuva Raimo Polvi

Tykkään kovasti katsella kun toiset kouluttavat koiriaan. Ne, joiden hommassa on jotain huomauttamista, auttavat minua spottaamaan omia epäkohtiani ja ne, joilla toiminta sujuu, antavat oppimisen aihetta. Olen havainnut, että taitavan kouluttajan spottaa melko nopeasti. Mitä sitten katson?

1. Käveleminen. Jo vapaassa kävelyssä pääsee näkemään kouluttajan rentouden. Vaikka mennään rennosti kävellen, ei liikuta löysästi, vaan selkä suorassa kohti päämäärää. Sellaista liikkumista koira seuraa mielellään.

2. Äänen käyttö. En ole nähnyt yhdenkään hyvän kouluttajan huutavan koiralle. Suullinen käsky annetaan samalla äänen voimakkuudella kuin se on koiralle opetettu. Siis käsky, ei huuto. Sellainen toiminta saa koiran oma-aloitteisesti tarkkaavaiseksi.

3. Käskyt. Käskyt ovat selkeitä, eikä niitä väritetä ristiriitaisella bodytalkilla. Hyvä kouluttaja mahdollistaa tekemisen koiralle helpoksi.

4. Kuri. Jos koira ei kuuntele HETI, asia otetaan vakavasti, eikä leikitä pehmeää pyytämällä siltä PEHMEÄSTI kymmenettä kertaa, että viitsitkö millään tehdä vaaditun tehtävän? Tämä johtaa löysään kumarassa kävelyyn ja epämääräiseen vartalon liikehdintään ja sitä kautta siihen, että koiran mieli on jo kaukana muualla. Ei kiinnosta.

5. Suunta selkeänä ja tavoitteet realistisena. Vaikka koira tekee jonkun virheen, kouluttaja ei mene tolaltaan ja ala viestiä  pitkin kyliä, että tämä on toivoton tapaus, vaan tarvittaessa muuttaa koulutustapaansa  niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kerrankos sitä eläimen kanssa tulee väärinymmärrys!

6. Pää. Hyvä kouluttaja pystyy katselemaan ympärilleen ja seuraamaan myös ympäristössä tapahtuvia asioita menettämättä koiran hallintaa. 

7. Hyvä kouluttaja iloitsee hyvistä pätkistä, eikä itke huonoja maileja. Onnistuminen on onnistuminen, oli se pitkä tai lyhyt.

8. Hyvä kouluttaja ei koskaan kitise koiran tai koulutusvälineiden laadusta, vaan ottaa tilanteen sellaisena kuin se on. Huonot kouluttajat valittavat ulkoisista elementeistä jatkuvalla syötöllä.

9. Hyvä kouluttaja ei selittele, vaan kouluttaa.

10. Hyvän kouluttajan jäljiltä koira on tyytyväinen.

Tänä vuonna olen osallistumassa kolmen eri kouluttajan koulutustapahtumaan ja aion olla silmä tarkkana.