Lokakuun loppu ja syyslomamme hieno päätösviikonloppu. Mukavassa seurassa. Hienoissa tutuissa puitteissa. Cockerspanielit ry:n perinteinen - näin voidaan jo sanoa - nuorten koirien Derby ja epävirallinen rotumestaruus spanielien metsästyskokeessa. Joroisilla.

Kun keväällä saimme kutsun tulla tuomariksi Derbyyn, olimme kovasti mielissämme. Rotua olemme usean vuosikymmenen ajan harrastaneet ja sen monen monesta näkökulmasta nähneet. Nuoria koiria ja niiden työskentelyä ohjaajiensa kanssa, niin kokeneiden kuin kokemattomienkin, on hienoa päästä aitiopaikalta katsomaan. 

Yt%20puhuttelu%20Anne%20K.jpg

Vanamolan tupa oli yhtä kodikas kuin ennenkin.

Nuoria cockereita oli kokeeseen ilmoitettu 10, joten viisi koiraa tuli meidän molempien ryhmään. Ryhmiimme tulivat myös sunnuntain Mestaruuskokeen ruotsalaistuomarikolleegat Royne Svensson ja Marcus Sjöborg. Royne kulki Juhan ryhmän mukana ja Marcus vietti päivän maastossa minun ryhmäni kanssa. Näin he pääsivät seuraamaan koirien suorituksia ja syventymään suomalaisiin sääntöihin myös käytännössä.

Timot%20Mikko%20Sivonen.jpg

Meidän ryhmässämme ampujina toimivat Timot Suhonen ja Haikarainen. Mestariampujia ja savolaisen sutjakkapuheisia miehiä, joiden kanssa matka maastossa sujuu kaikilta osin onnistuneesti. 

Maria%20Toivanen.jpg

Sannan topakalla ohjeistuksella koirat, ohjaajat ja muu hoviväki asettuivat ryhmäkuvaan. Sitten ei muuta kuin lycka till!

Maria%20Toivanen%20Royne%20ja%20Juha.jpg

Juhan ryhmää maastossa etenemässä. Mitään nurmikkojahtia ei toki harrastettu, mutta näistä siirtymistä on vain mahdollista saada edes jonkinlainen onnistunut valokuva aikaiseksi. Cockerimetsästyspuskissa se on hankalampaa.

Royne kulkee Juhan vanavedessä tehden omia muistiinpanojaan koirista ja niiden suorituksista. Samoin työskenteli Marcus minun ryhmässäni. Suoritusten aikana ei mielipietitä vaihdettu lainkaan. Kun kaikki koirat olivat arvosteluiltaan valmiita, vertasimme keskenämme niiden paremmuusjärjestyksiä. Yhteneväiset olivat ja samat pohdinnat oli käyty muutamien tapausten osalta. Silti samaan lopputulokseen päädyttiin. Niin Juha ja Royne kuin myös minä ja Marcus.

Maria%20Toivanen%20Hiili%26Karkki.jpg

Mukana oli myös mukavasti yleisöä seuraamassa tapahtumaa. Tässä järjestellään Derby-koiria kuvausriviin. Taka-alalla vuoden 2017 potentiaalisia Derby-cockereita. Muun tyttären Sallin tyttäret Hiili ja Karkki Heikin ja Annan kanssa. Isä Morgan istuu levollisena nuorten koirien ryhmässä.

Juha%20Roynen%20parina%20Mikko%20Sivonen

Sunnuntaina olikin sitten Cockerimestaruuden vuoro. Nyt Royne on virallisissa arvostelutehtävissä. Juha seurasi tapahtumia päivän aikana tässä ryhmässä.

Juha%20Mikko%20Sivonen.jpg

Kovin mietteliäänä on Juha tässä kuvassa. Mitä mielessä pohtinee?

Minä olen Muun kanssa toisessa tuomariryhmässä kilpailemassa. Miksin juoksun ajoitus harmitti minua kovina ja Juha ehdotti, että mene Muun kanssa. Totta - koskaan en ole Muuta kokeessa ohjannut. Itse asiassa ehdotus oli todella hieno.

Muu oli samassa tuomariryhmässä tyttärensä Sallin kanssa. Ja vielä suoritusvuorossa peräkkäin. Hienoja suorituksia tekivät molemmat. Ja muiden suoritusten aikana seurasivat topakasti ja rauhallisen keskittyneenä tapahtumia.

20161030_095525.jpg

Muu haki voimalla ja vauhdilla. Marcuksen sanallinen kuvaus "hunting machine" kuvaa kyllä koiran olemusta hyvin. Tehokasta, voimalla etenevää hakua. Ylösajotilanteet hyvin ennakkoon luettavissa, räväkät ylösajot sekä ylösajotilanteissa "steady as a rock". Muu pysähtyy hyvin niille jalansijoilleen odottamaan pudotusta ja mahdollista noutolupaa. Lukitsee putoamisen hyvin ja noutoluvan saatuaan suorittaa noudon suoraviivaisesti ja nopeasti. Suoritusten aikana koira palkkaa itseään aktiivisesti. Aktiivisen haun tuloksena on jännittävä ylösajo. Hyvän pysähtymisen palkkana on noutolupa. Maastolliset haasteet noudoissa (kivikkoa ja risukkoa) eivät ole ongelma. Neljä ylösajoa joista kolme saatiin reppuun asti.

Muu sai noudoista täydet 10 pistettä ja ylösajoista 9. Haku laajeni ja kuumeni jokaisen ylösajon jälkeen, mutta silti äärirajojen sisäpuolella pysyttiin, koska kaikkiin ylösajoihin päästiin hyvin mukaan ja ne tapahtuivat hakualueen sisäpuolella. Ylösajopysähdyksiin Muu tarvitsee vain pienen "Pip"-varmistusmerkin pillillä, noutoon riittää vain noutolupa "Tuo". Niillä ohjausmerkeillä saatiin VOI 1 88 p.

Myös Salli toimi hienosti. Pysyi äitiään paremmin kontrollissa haun aikana ja sai kaksi hienoa lintutyötä, jotka molemmat päätyivät Sannan reppuun asti. Toinen noudoista oli juoksijaksi jäänyt vahva kukko, jonka Salli omalla fiksuudellaan pelasti saattohoitoon tuomarille. Sallin lopputulos VOI 1 82p.

14876435_10157931680120019_4247981437738

Cockerimestaruuden 2016 voitti viime vuoden Derby-voittaja Prännin Melkoinen Menijä "Hertta" ja Henna Kyllönen, tulos VOI 1 89p. Toiseksi sijoittunut Muu on Derby-voittaja vuodelta 2010. Kolmanneksi sijoittunut kasvattimme FI KVA & AVA & AVA-H Fieldan Eager "Salli" sai omassa vuoden 2015 Derbyssään tuloksen AVO 2. Hienoja harrastuskoiria ja niiden ohjaajia, jotka paranevat kuin viini vanhetessaan.