Syksy on hienoa aikaa. Ja kanalintujahti sen kruunu. Sää on tänä vuonna vielä syyskuussakin ollut lämmin ja mukava ulkoilmaharrastuksiin. Harmillisesti alkukesä oli kylmä, mikä tiesi huonoa ennustetta syksyn kanalintumäärille. Nyt maastossa kulkiessa sen on päässyt konkreettisesti havaitsemaan. Hienoja hetkiä luonnon, hiljaisuuden ja ystävien parissa ei silti vie kukaan eikä mikään.

IMG_2344-normal.jpg

Syksyinen perinneviikonloppu Juhan ja Päivin luona Ranualla. Päivät kuluivat maastossa. Illat nautittiin kuunsillasta järvellä, nuotiosta ja tietty Päivin loihtimista herkuista, jotka ovat taattua lähiruokaa. Lauantai-iltana liotimme itseämme kylpypaljussa ja katsoimme revontulia. Elämää.

IMG_2362-normal.jpg

Lappilaiset maastot ovat hienoja kulkea. Erityisesti osasimme nauttia menosta ilman hirvikärpäsiä. Niitä kun täällä omilla jahtimailla on rieskasi asti.

Jahdissa meillä oli kaksi cockeria kerrallaan, yksi kolmosketjun molemmissa päissä. Harmillisesti Jouduimme jättämään Ahton pois vahvuudesta, sillä Miksillä on juoksu nyt hehkeimmillään. Ahton työntekoa se tuskin olisi haitannut, mutta majoituskuvioissa olisi ollut turhan paljon säätämistä. Joku otettiin luonnollisesti mukaan. 

IMG_2351-normal.jpg

Miksi työskenteli mukavasti, kerryttäen jahtikokemustaan. Sitä tuli fyysisen kestävyyden ja kylmähaun osalta reilusti. Riistakosketuksia sen osalle ei kertynyt harmillisesti yhtään. Tässä lepäilyä ja rentoutumista tauolla.

IMG_2353-normal.jpg

Joku oli mukana yhden reissun. Sen iltapäiväkierroksen pikapyrähdyksen tulos on sitten tässä. Tuuria vai taitoa? "Siinä sulle lintu, haetaanko lisää?" tuumaa kymmenen vuoden ikärajan talvella ylittänyt dieselturbo.

IMG_2370-normal.jpg

Maastot olivat kerrassaan upeat ja niitä riitti paljon. Muu odottaa ihmeissään miesten reittipähkäilyjä. Sen mielestä mennään sinne minne nenä näyttää.

IMG_2361-normal.jpg

Muu taivalsi reilusti kilometrejä. Kunnes sunnuntaiaamuna joutui maa-ampiaispesän läheisyyteen. Yhtäkkiä koko koiran keho oli niitä täynnä. Nopeasti Juha ehti hätiin ja saatiin koira (ja Juha) kauemmaksi vaaravyöhykkeeltä. Miehet jatkoivat taivalta Miksin kanssa. Minä lähdin ajamaan tukikohtaamme ensiapua koiralle antamaan.

IMG_2376-normal.jpg

Kyytablettien ja pienen levon jälkeen Muu oli taas valmiina töihin. Hienoa, että tällä kertaa selvittiin näin vähällä. Pari syksyä sitten piti Jokun kanssa lähteä päivystykseen saakka apua saamaan.

Vähäiseltä vaikuttaa lintukanta tänä syksynä. Koirien kanssa niitä pääsee toki hyvin näkemään. Muutama emolintu jätettiin vahvistamaan kantaa. Reissuja jatketaan edelleen ja nautitaan niiden suomista hienoista hetkistä.