Miksin kanssa käytiin tottelevaisuuskurssi Oulussa. Yhteiseksi puuhasteluksi ja tekemiseksi se suunniteltiin ja sellaisena myös toteutettiin. Toko-koetta on tullut useamman koiran kanssa, osin jopa pitkällekin harrastettua. Miksistä taitaa tulla ensimmäinen minun projektikoirani (Juhan kouluttamia ei lasketa), jonka kanssa ei tule lähdettyä ensimmäiseenkään toko-kokeeseen. Lajia arvostan toki suuresti, mutta Miksi on ensimmäinen koira, jonka olen opettanut "seuraa"-käskystä kulkemaan takanani. Se on käytännöllistä metsästyksessä. Toki toiselle käsky-sanalle koiran saa oppimaan kulkemisen myös sivulla, mutta itse en tällä hetkellä ole siihen työhön motivoitunut. Miksin kanssa kaikenlainen työskentely on ylipäänsä helppoa ja nautinnollista. Ja läpikäyty kurssi oli mukava lisä kaikkeen yhdessä puuhasteluun.

IMG_3539.jpg

Kurssin päätöspäivänä meillä oli yllätystesti, joka piti sisällään mukavia ja käytännöllisiä tehtäviä. Ja niistä saatiin myös todistus! Jännä, kuinka tuollaisesta pienestä muistosta tulee hyvä mieli. Myös siitä seuraamisesta saatiin kivat pisteet. Mielenkiintoista oli suorittaa seuraamiskaavio ilman, että näkee koiraa ollenkaan. Kävelet vain menemään liikkeenohjaajan käskyjen mukaan ja luotat tuhinaan selkäsi takana. Sieltähän se selän takaa sitten viimeisen pysähdyksen jälkeen löytyi.

11155133_10204223707215270_6798914159149

kuva: Mikko Ala-Kojola

Salli perheineen kävi Oulussa. Yhdistivät reissuun kylpyläviikonlopun, yhteisen pitkän lounaan, SPME-toimitsijakurssin sekä agilitykisat. Ja tottakai ulkoiltiin yhdessä koirien kanssa porukalla ja treenattiin niitä. Mukana myös ripaus kisahenkeäkin, kun sitä meistä aina löytyy! Ala-Kojolan Mikkokin saapui mausteineen mukaan. Näin saatiin upeita valokuviakin tänne blogiin.

_AK_1609.jpg

kuva: Mikko Ala-Kojola

Sallille ja Sannalle tehtiin working-test rata maastoon, josta suoriutuivat hyvin. Aikaisemmin Salli ei ollut tällaista suorittanut. Eikä Sannakaan. Mutta kun juonesta kiinni pääsivät, niin damit saivat kyytiä.

10461418_10204223707055266_8929284753177

kuva: Mikko Ala-Kojola

Muutaman kerran pääsi äiti-Muu parsimaan lastensa töitä ja noutamaan damin, joka oli huolimattomilta lapsilta jäänyt maastoon. Juha on koiran ohjaustyössä tarkka ja siirtänyt aurinkolasit pois silmiltään, kuten pitääkin. Koirat lukevat paljon ihmisen kasvoista ja silmistä, joten niihin pitää olla esteetön näkyvyys. Myös ansaitut kiitokset kuuluvat aina kuvioon ja koira rauhoitetaan luovutstilanteeseen. Ahton kanssa tähän tilanteeseen on vielä palanen matkaa...

_AK_1537.jpg

kuva: Mikko Ala-Kojola

Ahto vetää maastossa täysillä, kun ei muunlaista etenemistyyliä tunne. Hakukuvio on luontaisesti hyvin etenevä ja omatoimisesti kontaktihakuinen. Siinä on myös sekä vauhtia että voimaa. Noudot se palauttaa samalla vauhdilla ja luovutukset heittää niin nopeasti syliin, ettei niihin tilanteisiin Mikon kamerakaan ehtinyt mukaan. Maastoon ei Ahtolta jää mitään, sillä se ei yksinkertaisesti lopeta työtään ennen kuin tehtävä on onnistuneesti suoritettu. Noutoluvan jälkeen en ole sitä vielä onnistunut käskyllä pysäyttämään. Niin antaumuksella se painaa, että en edes raaski enkä viitsi yrittääkään. Enää. Noudon löydettyään sillä ei ole pienintäkään epäilystä palautuksen suunnasta tai vauhdista.

Treenilenkin päätteeksi otettiin yhteiskuva kaikista mukana olleista koirista. Kuva on harmoninen ja hillitty. Sen rakentamisen ja toteutuksen hetkistä en kommentoi mitään.

_AK_1957.jpg

Kuva: Mikko Ala-Kojola

Kuvassa vasemmalta alkaen: Miksi, Muu, Ahto, Hätä, Hellu, Oni, Salli, Joku sekä Mikon mausteet Manteli ja Kaneli.