Joku starttasi Pohjois-Suomen Spanielikerhon SPME-viikonlopussa molempina päivinä. Koiran tulokselle ei sinänsä asetettu enää tavoitetta. Joku on urallaan saavuttanut paljon enemmän kuin koskaan olemme odottaneet. Nyt kisasimme Juhan kanssa asetta kantavina ohjaajina. Viikolla vedettiin pitkää tikkua siitä, kummalle päivälle ohjausvuoromme osuivat.

Lauantaina oli minun vuoroni aloittaa. Arvonnassa tulimme Grönstrandin Arin tuomariryhmään. Ei muuta kuin koira töihin ja haulikko valmiiksi ylösajetun linnun pudotukseen. Heti erän alussa Joku ajoi hyvällä hakutyöskentelyllään kanan ylös ojankulmasta. Hetkeä aikaisemmin olin ehtinyt nähdä kanan kipittävän ojan jäätynyttä pintaa pitkin. Kanan lähtiessä Jokun toimesta siivilleen, seison paikallani haulikko kädessäni. Sekä koira että ohjaaja pysähtyivät hienosti ylösajoon.

Jatkamme matkaa ojankulmasta toiseen suuntaan. Koiran vauhti yltyy ja näen uuden ylösajon olevan lähellä. En ehdi siihen mukaan, joten Joku pelastaa tilanteen. Räväkästi nousee kaksi kukkoa ja yksi kana matalalentoon ja koira perään. Joku aloitti lintutyönäyttöjen keräämisen ja juoksi parvesta kukon kiinni noin 150 metrin pikajuoksulla. Kukolta loppui kunto, mutta Jokulta ei. Tuloksena päivän pisin nouto tyylipuhtaasti ohjaajan käteen.

Matka jatkui eteenpäin, sillä minuutteja oli tunnin erästä vielä reilusti jäljellä. Pellon ojien tarkastus toimi tasaisesti kiihtyen. Sekä ohjaaja että koira alkoivat käydä kuumana ja työskentely sai sekä vauhtia että epätarkkuutta. Yhden ojan keskivaiheilla koira merkkaa riistan hajuja ja alan olla varma ylösajosta. Mitään sieltä ei kuitenkaan löydy, joten siirrymme reippaasti eteenpäin.

Kuljemme pellon loppuun ilman tapahtumia. Tuomarin ehdotuksesta palaamme takaisin Jokun merkkaamaan ojanpenkkaan. Koira aloittaa siellä taas uutteran painostuksen, jonka seurauksena kukko pyrähtää siivilleen. Ohjaaja jähmettyy taas ylösajoon ja koira pieneksi hetkeksi. Tuomari pudottaa haulikonlaukauksellaan kukon peltoon, ja siitä  Joku  singahtaa tyylipuhtaaseen paukkunoutoon.

Loppuerä kuljetaan tunnin työskentelyerää täyteen ja saadaan vielä yksi ylösajo, johon sopimuksen mukaan emme enää yritä pudotusta. Tähän ylösajoon Joku tekee peräänmenon. Päivän tuloksena VOI 2 96p. Täydet viisi pistettä noudoista. Paukkunouto ja peräänmeno pudottaa palkintosijan kakkostulokseen. Ensimmäistä kertaa arvostelulomakkeessamme ei ole rastia kohdassa "tarkka-ampuja" sillä sananmukaisesti kannoin itse asetta.

Sunnuntaina Joku starttasi sitten Juhan kanssa. Tuomarina jälleen Ari G. Ylösajoja kertyi kaikkiaan viisi, joista tuomari palkitsi koiran täysillä ylösajopisteillä. Lintuja pudotettiin kaksi, joista molempiin merkittiin paukkunouto. Toisen näistä Malmin Aki oli saanut kuvattua videolle. Siinä Joku ajaa kanan ylös, pysähtyy ylösajoon ja lähtee paukkunoutoon. Lintu nousee uudelleen siivilleen Jokun alkaessa ottaa sitä noutoon. Upeasti Joku koppaa linnun lennosta kiinni ja noutaa sen Juhalle. Joku on kyllä luotettava noutaja!

Juhalle Joku ei tee peräänmenoja, mutta paukkunoutojen vuoksi palkintosija laskee heilläkin. Juha saa haulikollaan enemmän aikaiseksi kuin minä (toinen pudotuksista), mutta ylösajokyvyn ja noudon kertoimien seurauksena keskinäinen piste-eromme koituu minun hyväkseni. Juha ja Joku VOI 2 94 p. Tästä on ihan kiva jatkaa eteenpäin