Perjantaina töiden jälkeen team Karlström suuntasi kohti Joroista. Ohjelmassa oli lauantain Cockeri Derby alle kaksivuotiaille koirille sekä sunnuntaina kaikille avoin Cockerimestaruuskoe. Muu oli ilmoitettu molempiin kokeisiin ja Joku Cockerimestaruuteen. Juha ohjasi koirat ja minä toimin molempina päivinä palkintotuomarina. Suomen Kennelliiton jääviyssäännöt rajasivat tuomaritehtäväni sellaisiksi, etten pysty vaikuttamaan osaomistamieni koirien tulokseen enkä sijoitukseen.

Ylituomarina kokeessa toimi Ari Grönstrand ja muina palkintotuomareina Pekka Eskola ja Timo Taskinen. Kokeen taso oli ylituomarin sanoin lauantaina erinomainen ja sunnuntaina hyvä. Myös määrällisesti koeviikonloppu oli hyvä, sillä osallistujia oli tänä vuonna ennätysmäärä. Lauantain 12 osallistujasta (joista 10 Derby-kisaajaa) peräti kahdeksan koiraa (joista 6 Derby-kisaajaa) teki ykköstuloksen. Kaksi koiraa kilpaili Derbyn ulkopuolella, koska olivat iältään yli kaksivuotiaita. Lauantaina arvostelemistani koirista ykköstason suorituksen teki kaikki kolme koiraa. Meillä on siis erittäin korkealuokkainen nuorten koirien taso tällä hetkellä.

Koejärjestelyt sujuivat erinomaisesti. Erityismaininnan ansaitsevat maasto-oppaat, jotka kaikki olivat myös erinomaisia ampujia. Vaativissa keliolosuhteissa heidän työpanoksensa oli erityisen tärkeää, jotta kaikille koirille pystyttiin varmistamaan mahdollisuus näyttää osaamisensa taso.

Lauantaina räntää ja lunta satoi koko päivän ajan kovan tuulen saattelemana, joten lintujen jäljet ja hajut peittyivät. Linnut myös painautuivat tiukasti maahan ja käyttivät lumen peittämiä oksia, risukoita ja heiniä suojanaan. Niiden siiville saamiseen tarvittiin siis sekä tarkasti nenäänsä käyttävää, että räväkästi ylösajavaa koiraa. Näissä olosuhteissa koirat joutuivat näyttämään todelliset taitonsa lintutyöskentelyyn päästäkseen. Sellaisia ominaisuuksia on koiralle vaikeaa ja jopa mahdotonta opettaa, joten luontaiset ylösajavan koiran ominaisuudet ratkaisivat paljon. Tuloslistan perusteella meillä on tällä hetkellä erinomainen nuorten koirien taso myös jalostuksellisesta näkökulmasta katsottuna.

Palkintojen jakoon valmistauduimme tuomariporukalla huolellisesti ja järjestimme tuomaripalaverissamme huolellisesti kaikkien koirien suoritukset paremmuusjärjestykseen. Olin mukana koko keskustelussa, sillä heti alkuun koirien saavuttamat palkintosijat tuloksineen ylituomarille esittäessämme ylituomari totesi voittajan olevan täysin selkeän. Muista sijoituksista kävimme sitten hyvin tarkan keskustelun ja kaikki Derby-osallistujat laitettiin paremmuusjärjestykseen myös mitalisijojen ulkopuolelta. Todella mielenkiintoinen kokemus oli myös tällainen huolellinen koirien suoritusten vertailu ja sijoittaminen.

CockeriDerbyn mitalikolmikko. Keskellä voittaja Meryl Black Dove VOI 1 112p. Toiseksi sijoittui Namusillan Kaljolainen AVO 1 107 p ja kolmanneksi Sanaigmore Jessie AVO 1 105 p. Molemmat koirat siirtyivät VOI-luokkaan.

Muu pääsi lintutyöskentelyyn kaksi kertaa. Kaksi fasaanikukkoa saatiin reppuun ja loppuarvosteluksi VOI 1 112p. Se oli tulos, joka vaadittiin kovatasoisen suomalaisen Cockeri Derbyn voittoon. Muun arvostelu (pisteskaala 0-5) on seuraavanlainen:

Haku 4p: hyvä, rodulle ominainen, vauhdikas, sopivasti etenevä, itsenäinen, vaatii ohjausta

Ylösajokyky 4p: hyvä, hyvin ennakoitavissa, pysähtyy käskystä, määrä 2

Löytökyky 4p: hyvä, normaali maasto, markkeraa, ei markkeeraa, määrä 2

Nouto ja luovutus 4p : hyvä, riistaote varma, istuen, määrä 2, toinen luovutus hätäinen, molempiin noutoihin tuomarin luvalla

Vesityöskentely 3p : SPVE-koe

Tottelevaisuus ja yhteistoiminta 4p: hyvä, pysähtyy ylösajolle, täyttää annetut tehtävät, tarkka-ampuja

Kokonaisvaikutus 4p : hyvä metsästyskoira

Lauantain palkintojen jako tapahtui mukavassa hengessä lämpimän kotoisassa tuvassa. Jokainen tuomari kertoi koko koe-erän tapahtumat huolellisesti ja kaikki kuuntelivat yhtä tarkasti tuomareiden samalla antamia koulutuksen ja koiran ohjaamisen viimeistelyvinkkejä. Lauantai-iltana juhlimme sekä hienoja nuoria koiriamme että aikaisempaa cockerspanieli-menestystä. Paroisen Jukka ja sympaattinen FI KVA Stawaskogens Axa voittivat SPME-kokeen Suomen Mestaruuden syyskuussa. SM-koe on tarkoitettu kaikille spanielien metsästyskokeeseen osallistumisoikeuden omaaville roduille ja tähän mennessä englanninspringerspanielit ovat miehittäneet kärkisijat suvereenisti. Axan mestaruus oli siis joka suhteessa varsin merkittävä saavutus. Nostimme sille koko porukalla yhteisen maljan.

Sunnuntaina oli vuorossa Cockerimestaruuskoe. Sää oli selkeä ja edellisen päivään verrattuna nautinnollinen, vaikka lämpötila olikin vain +2 astetta ja maa osittain lumen peitteessä.

Jääviyssääntöjen mukaisesti sain arvosteltavakseni kisaan osallistuneet kolme avoimen luokan koiraa. Meillä oli mukava päivä maastossa naisvaltaisessa porukassa, sillä toista sukupuolta edusti ainoastaan maasto-oppaana ja tarkka-ampujan toiminut Timo. Hyvin hän selvisi tehtävästään ja pudotti kaikki koirien ylösajamat linnut hienoilla laukauksilla. Paitsi sen yhden fasaanikanan, joka ylösajotilanteesta häkeltyneenä lensi suoraan päin mäntyä ja kuoli saamiinsa vammoihin välittömästi. Kaikenlaista voi siis tässä lajissa tapahtua.

Muu oli toiminut erällään jälleen hyvin ja itselleen tyypillisesti. Hyvää hakutyöskentelyä ja hyvät ylösajot, joita erällä kertyi peräti viisi. Ensimmäistä kertaa Muu joutui myös hengestään loppuun saakka taistelevan fasaanikukon kanssa työskentelemään, mutta sinnikkyydellään, ketteryydellään ja nopeudellaan päätti kisan hyväkseen.

Koiran kokemattomuus ja kovan työskentelyenergian aiheuttama ajoittainen keskittymiskyvyn puute nousivat nyt toisena koepäivänä esiin. Muun parantamisalue on noudon loppuvaiheessa, jossa se hätäilee luovutuksen kanssa. Koulutuksessa olemme keskittyneet tilanteen rauhoittamiseen, jotta saamme noutoon varmuutta ja levollisuutta. Muu odottaa luovutuksessa malttamattomana seuraavaa tehtävää – metsästyksen jatkumista, eikä tahdo rauhoittua noudon loppuun asti suorittamiseen. Tällä kertaa malttamattomuus johti lintujen pudottamiseen ohjaajan jalkoihin ja sellaisen osalta VOI-luokan noudon arvostelukriteerit ovat armottomat. Alle 3 pisteen saaminen jossain arvostelukohdassa pudottaa myös palkintosijan, vaikka yhteenlasketut loppupisteet siihen yltäisivätkin. Tulos VOI 2 105 p muuten kovatasoisen suorituksen päätteeksi oli kieltämättä kova pala nieltäväksi, mutta toivon mukaan ohjaajan valitsema toimintapäätös tuottaa paremman lopputuloksen koiran tulevaisuuden uralla. Tuloksellaan Muu sijoittui Cockerimestaruudessa neljänneksi, joka oli hieno saavutus nuorelle koiralle.

Haku 4p: hyvä, rodulle ominainen, vauhdikas, sopivasti etenevä, tasapainoinen, maaston kattava, itsenäinen

Ylösajokyky 5p: erinomainen, osoittaa selvästi, hyvin ennakoitavissa, pysähtyy itsenäisesti, määrä 5

Löytökyky 4p: hyvä, normaali maasto, lähellä, markkeeraa, määrä 2, toisen linnun otti haavakkona kiinni

Nouto ja luovutus 2: hyvä, riistaote varma, seisten, määrä 2, ensimmäinen tuomarin luvalla, pudotti ohjaajan jalkoihin istualtaan ollessaan sivulle käskyn alaisena

Vesityöskentely 3p : SPVE-koe

Tottelevaisuus ja yhteistoiminta 4p: hyvä, pysähtyy ylösajolle, täyttää annetut tehtävät, tarkka-ampuja

Kokonaisvaikutus 4p: hyvä metsästyskoira

Mestaruuden voitti odotetusti Stawaskogens Axa, joten lämpimät onnittelut jälleen Jukalle ja Axalle. Teidän mestaruustasonne tässä lajissa on kiistattomasti osoitettu!

 

Muun noutoon jäi vielä säätämistä

Jokun toimintaa ei enää säädellä – pysyköön sellaisena kuin on. Kukko pysyy suussa vaikka auringonlaskuun saakka, kunhan mitään pinkkiä ei ole näköpiirissä :)

Myös Joku osallistui Cockerimestaruuteen, vaikka olikin päätetty koiran koeuran olevan jo takanapäin. Mukavassa porukassa on kuitenkin kiva kisata ja halusimme näyttää cockeriväelle myös Jokun fyysisen kestävyyden tason nyt lähes 7 vuoden iässä. D-lonkkaisena koirana se vaatii omat huoltokuvionsa, mutta niiden myötä se pystyy harrastamaan lajia, josta se selkeästi pitää. Jokun säännöllisesti saama Metacam-lääkitys (tulehduskipulääke) jätettiin ohjelmasta doping-sääntöjen mukaan pois varoajan puitteissa. Kirsi hieroi Jokun perjantaina ja Back on Track- loimella hoidettiin koiran lihaksia ennen ja jälkeen suorituksen – aivan kuten normaaliarjessakin tehdään. Railakkaasti riistallepyrkivänä  Joku kuljetti miehiä maastossa ja tapahtumista tuomari palkitsi sen VOI 3-tuloksella ja 81 pisteellä.

Haku 3p: kohtalainen, rodulle ominainen, vauhdikas, sopivasti etenevä, tasapainoinen, maastonkattava, vapaa risteily, itsenäinen

Ylösajokyky 4p: hyvä, osoittaa selvästi, hyvin ennakoitavissa, pysähtyy itsenäisesti, määrä 2

Löytökyky 3p: kohtalainen, normaali maasto, lähellä, markkeeraa, määrä 1

Nouto ja luovutus 2p : puutteellinen, riistaote varma, tasapainoton, seisten, paukkunouto, määrä 1, pudotti linnun metrin päähän ohjaajasta, mutta toi käskyn saatuaan ohjaajan käteen. Joku vierasti ohjaajan kaulassa roikkuvaa pinkin väristä pilliä?

Vesityöskentely 3p: SPME-vesityökoe

Tottelevaisuus ja yhteistoiminta 2p: puutteellinen, paukkunouto, tarkka-ampuja

Kokonaisvaikutus 3p: käyttökelpoinen metsästyskoira

Paukkunouto Jokun osalta oli ihan odotettavissa, mutta noudon loppukuvioissa se on normaalisti ollut omaa luokkaansa. Miestuomareilla on ollut nieltävää Juhan käyttämästä, naisystäviltä lahjaksi saamassa pinkissä pillissä ja Muun käyttämässä pinkissä hihnassa. Taitaa kateutta olla ilmapiirissä, joten sopivassa yhteydessä siitä aina palautettakin annetaan. J

Juhan parhaimmat synttärilahjat vuonna 2009

Lauantaina myös minä sain unohtumattoman syntymäpäivälahjan, kun kuvan pari saavutti yhden päämääristään. Cockeri Derbyn voiton. Ja millä tuloksella!