Metsästyskauden päättyminen tarkoittaa koirien kiinnipitoaikaa. Sitä aikaa, jolloin luonnossa alkaa myös eläinten kasvukausi ja uusien sukupolvien kasvattamisen aika. Erityisesti metsästystä harrastavat ihmiset ymmärtävät ajankohdan merkityksen.

Miten kerrot tilanteen koirille? Niille joiden koko sielu on luotu kovaan fyysiseen ja psyykkiseen työhön. Jos sammutat kaiken aktiviteetin, on tuloksena mitä todennäköisimmin ongelmia. Ihan vielä eivät maasto-olosuhteet anna (ihmiselle) mahdollisuuksia mejä-treenien aloittamiseen. Siinähän koira työskentelee kontrolloidusti ja kytkettynä. Jotain muuta on keksittävä ja sovellettava näiden leikkaavien lanttujen aktivointiin. Muuten ne takuuvarmasti keksivät omatoimisesti jotain ja hakevat kanavia energiansa purkamiseen. Silloin me ihmiset puhumme ongelmista ja virheistä.

Meillä aktivinen ja kontrolloitu toiminta suuntautuu soramonttujen maastoon. Lentokentän ja ampumaradan välittömään läheisyyteen. Siellä on fyysisesti raskasta hiekkamaastoa ja useiden monttujen välissä soranottoon esikäsiteltyjä hakattuja metsäkaistaleita, joissa riistan esiintymistodennäköisyys on äärimmäisen pieni.Siellä harrastamme Juhan ja koirien kanssa aktivoitua toimintaa "konnankoukkuja kahdelle" -teemalla. Teemme "working test" -ratoja toisillemme ja osallistumme aktiivisesti (lue :erittäin aktiivisesti) niiden kontrollointiin ja kommentointii. Rankkaa treeniä siis.Tänään oli kerrassaan upea sää niiden tekemiseen.

IMG_3429.jpg

Vahvasti laumaviettisen Muun kaikki mielenkiinto kohdistuu edelleen Juhaan. 6 vuotta mittarissa ja kontaktiaktiivisuus yhä tätä luokkaa. Jos Juha pyytäisi riistanhakuun etumaastoon, niin lähtisi heti. Mutta kun ei pyydä, niin ei lähde mihinkään. Joku hengailee omaan tahtiinsa taustalla.

IMG_3431.jpg

Joku nauttii auringonpaisteesta ja lämmöstä. Ja extrana "ei saa osallistua"-harjoitteiden makupaloista. Häntä heiluu aina vaan.

IMG_3433.jpg

Ahto sen sijaan on valmis ihan kaikkeen. Joku on antanut vallan mielellään oman treeniaikansa poikansa käyttöön. Ahto painaa treeneissä hommia kahden edestä. Mielellään.

IMG_3436.jpg

Miksin kanssa on saanut nauttia valtavasti ominaisuudesta "tasapainoinen". Senhän se luonnetestin hermorakennekohtaan siskonsa Mustin kanssa sai. Tuomareiden mukaan se on tänä päivänä harvinaista saavuttaa, missä tahansa rodussa. Nyt kun tällaisen koiran on viimein käsiinsä saanut, ei ole aiemmin osannut edes aavistaa kuinka hienosta ominaisuudesta on kysymys. Tämän koiran kanssa kaikki vaan on helppoa. Helppoa toki on ollut Miksin vanhempienkin kanssa. Mutta on tämä vaan vieläkin parempi peli.

Ohjatuissa toko-treeneissä olemme Miksin kanssa maaliskuun alusta lähtien kulkeneet. Mukavaa ajan kulua meille molemmille ja uusia hyödyllisiä asioita meille molemmille opeteltavaksi ja suoritettavaksi. Ja hyvää vaihtelua harjoitteisiin, jotka tavoitteen mukaan yhä vain syventävät yhteistyötämme.

IMG_3438.jpg

Treenien alkuverryttelyä porukassa lumen alta paljastuvan hajumaailman parissa.

IMG_3439.jpg

Miksi löysi taas jonkin "rätin" kannettavaksi. Merkkinä siitä passage-tyylinen askellus ja hännän pysty asento. Piilotuspaikan etsintä aarteelle on käynnissä. Muut koirat antavat piupaut Miksin hölmölle käyttäytymiselle. Muu odottaa treenien alkamista.

IMG_3449.jpg

Koirat laitetaan "lepo"-tilaan johonkin kohtaan ja vuorotellen käymme Juhan kanssa tekemässä toisillemme treeniradat. Niitä konnankoukkuja toisillemme. Tässä Muun ilme, kun Juha on jättänyt sen. Vain kyynel puuttuu.

Itse treenit sujuivat hyvin ja toivon mukaan veivät jokaista koiraa taas askeleen verran eteenpäin. Suorituksia videoitiin, sillä se on äärettömän hyvä tapa nähdä omat virheet. Ja sen kuinka koira niihin reagoi. Ei naurata, ei... Ja ne toisen antamat kommentit on vain totuutena nieltävä. Selittelemään ei pysty, kun on veden pitävä dokumentti taustalla.

Erityisesti tänään oli kerrassaan upea sää ulkoiluun ja siellä vierähtikin liki kolme tuntia. Onneksi on pääsiäisen pitkät pyhät ja mukavasti aikaa sellaiseen. Sekä juuri optimaalinen lämpötila ja auringonpaiste. Kun mejä-treeneihin päästään, niin sitten ilmaantuu myös riistaeläinten tuore ruoka siipineen, pörinöineen ja ininöineen paikan päälle.

IMG_3457.jpg

Kotiin tulon ja ruokailun jälkeen on rentouttavaa nähdä lantut lepotilassa :) Siihen olotilaan voi hyvällä omalla tunnolla itsekin siirtyä.