Syksyn aikana myös nuoriso on saanut siirtyä metsästyskoiran urallaan eteenpäin. Kohti todellisia riistatilanteita. Lumijoella ja Ranualla molemmat ovat tehneet pieniä kierroksia vanhempien koirien jälkeen. Lähinnä on haettu hakukestävyyttä ja hillittyjä riistatilanteita. Pari pikkusievää ja hallittua ylösajoa ovat molemmat saaneet teerille tehtyä. Pudotusta niihin ei ole edes yritetty.

IMG_0210-normal.jpg

Ahto on energinen työmyyrä, joka jaksaa tehdä kylmää hakua pitkään. Askel on kevyt reilun tunnin kierroksen jälkeenkin.Puolivallaton poikamies etenee urallaan viikonlopputreenien myötä. Viikot se viettää huoletonta elämää Iiron hyvässä hoidossa.

 Miksi työskentelee myös hyvin, mutta sitkeyttä ja menemisen meininkiä sillä on hieman veljeään vähemmän. Eli sellainen normaali käyttiscockerin määrä. Millaisia ovat lauman kuopukset ensi syksynä, sitä on vielä vaikea sanoa. Hyviä käyttökoiria näistä toki saadaan, mutta kovin erityyppisiä sanoisin tässä vaiheessa.

Miksi-normal.jpg

Haapaveden fasaanikokeessa aloitettiin Miksin koeura. Treenit ovat menneet siinä määrin hyvin, että hyvillä mielin lähdettiin testaamaan ominaisuuksia ulkopuolisten silmien eteen.

Lauantain kokeessa Miksi suoritti kaksi täydellistä (ylösajo ja nouto) riistatyötä, joista lopputulokseksi saatiin AVO 1 -tulos Juha Lindrothin arvostelemana. Pisteitä saatiin 104. Siisti ja selkeä ykköstulos, johon olimme oikein tyytyväisiä.

WP_000149-normal.jpg

Sunnuntaina koe samalla paikkakunnalla, mutta eri maastoissa. Miksi työskenteli haussa jälleen hyvin, mutta ylösajotilanteessa koiraan iski jonkin sortin ramppikuume. Pientä nuoren koiran epävarmuutta oli jo edellispäivän jälkimmäisessä ylösajossa, mutta nyt Miksi selkeän linnun osoittamisen jälkeen pyörähti luokseni häntä heiluen. Kannustin koiraa etenemään, mutta fasaanille edettyään se pyörähti taas linnun vierestä takaisin minuun päin, jolloin fasaani nousi siivilleen. Tarkka-ampuja pudotti linnun siistillä laukauksella hyvän matkan päähän, seuraavalle peltosaralle. Luvan saatuaan Miksi suoritti epäröimättä suoraviivaisen ja kauniin noudon.

Seuraavaan riistatilanteeseen tehtiin pidempi aika siististi etenevää hakutyöskentelyä. Hännän liike kiihtyi, kun lintujen haju lähestyi. Pari kolme metriä ennen lintuja koira pysähtyi jälleen häntä heiluen vuoroin lintuja ja vuoroin minua katsomaan. Siinä arpomistilanteessa kanapari otti ns. "ritolat" ja lähtivät juoksemaan ojan reunaa pitkin vauhdilla. Koska koe-erän arvosteluun tarvittava tunnin aikaraja oli meillä jo täynnä, keskeytimme näyttöjen antamisen siihen. Koearvostelun lopputuloksena oli Timo Ritolan arvostelemana AVO 3 ja pisteitä 88. Tuloksen putoaminen kolmanteen palkintoon johtuu siitä, että Miksi sai ylösajokyvystä vain yhden pisteen.Miksi%20Novice-normal.jpg

kuva Jukka Paroinen

Olen nyt ollut tosi ymmälläni tämän nuoren lupaukseni kanssa. Jos ennen näitä tapahtumia olisin edessäni nähnyt jonkun muun koiran tekevän samaa ylösajotilanteessa, olisin heti epäillyt sen kanssa käytetyn ns. kovia koulutustekniikoita. Omani kanssa tiedän, että sellaista ei ole tehty.

Olen treenannut sen kanssa perusasioita ja luonnollisesti alitajuisesti hieronut niitä asioita, joissa Jokun kanssa on tehty virheitä. Miksin kanssa ei ole pelkoa peräänmenosta eikä paukkunoudosta. Hakukuviolla se pitää tiiviisti yhteyttä, sillä en pillin tai muunkaan kanssa anna sille signaaleja etenemisestäni. Tuosta kaikesta saimme kesällä englantilaiselta Darren Skidmorelta jopa ylistäviä lausuntoja.

Jokulle ja Miksille riistan ylösajotilanteet ovat tulleet ensitilanteista lähtien räväkästi ja epäröimättä. Oletin ja uskoin siis, että niiden tytär tulee tekemään luontaisesti samoin. Teeren ja kanin kanssa näin tapahtuukin, mutta fasaanista on nyt tullut meille jonkin asteinen haaste. Vanhempiensa kanssa edelleen asuava koira onkin nyt tehtävien vaikeutuessa osoittautunut pehmeäksi peräkammaritytöksi.

uloslento-normal.jpg

Jos haluan säilyttää jonkinlaisen maineen koirien kouluttajana - edes peiliin katsoessani - minun tulee ratkaista edessäni olevat haasteet. Nojatuoli kutsuu siis myös.