Eipä paljoa ehditty kotiutua edellisestä reissusta, kun jo suuntasimme kohti seuraavaa. Olimme Pohjois-Suomen Spanielikerhon puitteissa järjestämässä koirien luonnetestiä. Tarkoituksena oli saada luonnetestattua koko pentueemme. Samassa testissä, samojen testaajien toimesta. Näin saadaan tuloksiin vaikuttavat muuttujat minimoitua. Extrana vielä, että samat testaajat testasivat äiti-Muunkin. Hienosti olivat taas kaikki pennunomistajat hommassa mukana. Ilman heidän panostaan tämä ei olisi ollut mahdollista. Nyt on sitten virallisesti dokumentoituna koko pentueen tiedetyt riskit ja odotetut vahvuudet. Jokaiselta yksilöltä.

Mitä enemmän olen luonnetesteissä käynyt sitä enemmän olen oppinut sitä arvostamaan. Ja se tunnne vahvistui entisestään. Yllätyksiä ja ahaa-elämyksiäkin saatiin. Ja monta hauskaa tilannetta koirien esittämänä. Ne joutuivat ihan oikeasti laittamaan henkiset kykynsä peliin uusien asioiden kanssa. Antoisia olivat myös tuomareiden kanssa jokaisesta koirasta käydyt keskustelut.

Kaikkien yksilöiden kaikki ominaisuudet arvioitiin plus-merkkisiksi. Melkein.

IMG_0004-normal.jpg

Ensimmäiseksi testiradalle lähti Miksi. Tämä koira avautui minulle kyllä ihan uudessa näkökulmassa. Henkistä kapasiteettia siinä on paljon enemmän kuin olin osannut odottaakaan. Hieno juttu, joka tulee mahdollisesti hieman muuttamaan koiran jatkokoulutustyyliä.

Kaikkiin asioihin se suhtautui positiivisen uteliaasti, reaktiot olivat selkeitä ja suoraviivaisia sekä palautuminen nopeaa.

Toimintakyky +1 kohtuullinen

Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +1 pieni

Taisteluhalu +2 kohtuullinen

Hermorakenne +2 tasapainoinen

Temperamentti +3 vilkas

Kovuus +3 kohtuullisen kova

Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukausvarma

Yhteensä 221 pistettä joka koostuu ominaisuuskertoimien kautta. Korkeimmat kertoimet ovat hermorakenteella sekä toimintakyvyllä, temperamentilla ja luoksepäästävyydellä. Ne ovat tärkeitä ominaisuuksia kaikki.

Tarkoituksena ei tässä "lajissa" ole hankkia mahdollisimman kovia pisteitä, vaan analysoida koiran henkistä kapasiteettia.Tulos antaa vinkkiä myös, kuinka koiraa tulee koulutuksellisesti viedä eteenpäin, jotta haluttuun lopputulokseen päästään. Mikä se sitten kenelläkin on. Lisäksi tuomarimme Jari Keinänen ja Reijo Hynynen juttelivat koirasta leppoisasti antaen hyviä vinkkejä. Kokeneita koirankouluttajia kun ovat molemmat.

Aatu%26Pekka-normal.jpg

Aatu on hankittu puhtaasti metsästyskoiraksi. Ja sellaiseksi se soveltuu oikein hyvin. Aatunkin kaikki testatut ominaisuudet ovat plus-merkkisiä. +1-tason temperamentilla se tarjoaa mukavasti vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja +1-tason kovuudella suhtautuu nöyrästi isännän esittämiin selkeisiin ohjeisiin. +2-taisteluhalulla se pärjää oikein hyvin metsästystilanteissa eteen tulevissa haasteissa. Kokonaispisteet 140. Tasan saman verran kuin isä-Jokullakin. Nyt saatte kaikessa rauhassa suunnata tienne jahtimaastoihin. Kasvattajat eivät enää hoputa osallistumisiin :)

Keppi%20ja%20Ahto-normal.jpg

Ahton pääkopan kapasiteetti kiinnosti ehkä kaikkein eniten. Mikä on se voima, jolla se toimii? Kuvassa Reijo Hynynen leikittää Ahtoa kepillä. Ja Ahtohan leikkii. Voimaa ja halua oli, mutta tekniikassa oli hieman puutteita. Jo siinä se avasi meille erittäin vilkasta mielen laatuaan.

Vaan annapas olla, kun otettiin isompi lelu esiin. Kelkkaa kohden se veti minua ihan tosissaan. Kuka hemmetti tuo Suhina-Sälli oikein on?! Tule rohkeasti tänne vaan!

Kelkkka%20ja%20Ahto_pieni-normal.jpg

Lujasti kelkan narusta tempaisten saatiin Ahtokin perääntymään, mutta pian sen jälkeen alkoi utelias kaverin analysointi. Ja niin napattiin sitten pipo sen päästä.

Ahton kokonaisanalyysi oli aika lailla samanlainen kuin muilla. Ominaisuusyhdistelmä +1 erittäin vilkas ja +3 kohtuullisen kova tekee koirasta antoisan, mutta haasteellisen koulutettavan. Ohjaajan täytyy olla nopea ja tilanteen tasalla, että halutut asiat tallentuvat oikeaan lokeroon, kertoivat tuomarit. Huomattu on. Ahton kokonaispisteet 156.

Kuoma%20antaa%20kyyti%C3%A4-normal.jpg

Kuoma ei ensin oikein syttynyt leikille, mutta kun diesel lämpeni niin vääntöhän sitä tuli täältäkin. Kaikki ominaisuudet päätyivät Kuomankin osalta selkeästi plussalle ja kokonaispisteitä kertyi 155. Vaikka eroa Ahtoon oli vain yksi piste, on kysessä erilainen koira. Kuomalla on Ahtoa alhaisempi vilkkaus ja se on hieman pehmeä. Isoveljeään paremmat ominaisuudet home- ja terapiakoirahommiin.

Salli%20ja%20loppuk%C3%A4ttely-normal.jp

Myös Sanna ja Salli tulivat etelästä tänne pohjoiseen testattavaksi. Sallilta löytyi ideaaliominaisuudet niihin tehtäviin, joihin se on koulutettukin. +2 taisteluhalulla, +1 toimintakyvyllä ja +3 temperamentilla se pystyy vaivatta hallitsemaan kolmea eri harrastuslajia, joihin se on hankittukin. Aika pitkälti äitinsä ominaisuudet on Sallissa. Nyt myös dokumentoituna. Sallin kokonaispisteet 170. Äiti-Muun 171. Jari Keinänen toivottaa Superässille menestystä myös jatkossa.

Paras%20ryhm%C3%A4kuva-normal.jpg

Niin oli päivä pulkassa ja ryhmäkuvan aika. Hienosti saatiin kaikki miinus yksi taas perhepotrettiin. Mukavaa oli nähdä paikan päällä myös tämän pentueen testaajatkin. Ja kuulla heidän kommenttinsa. Hajontaa oli yhtä vähän kuin pentutestissäkin. Ja kommentti siitä, että hyvin ovat valikoituneet oikeille omistajille jokainen. Samalta tuntuu meistäkin. Kasvattajan suuria ilonaiheita.

1001229_415380195249512_408278596_n-norm

kuva: Kaisu Halme 

Musti testattiin saman tuomariparin toimesta sunnuntain luonnetestissä. Arjalla meni lauantai koiranäyttelyssä. Ei toki Mustin vaan sen blondin amerikanversion kanssa. Kerran on aiemmin Arja käynyt luonnetestissä. Silloin rottweilerin kanssa.

Mustista oli sellainen käsitys, että se antaa Lhatze-mastiffin hoitaa vahtimiset ja jenkkien haukkumiset. Itse katselee vain taustalta. Testauksessa se paljastui hyvinkin toimintakykyiseksi järkiolennoksi. Ei taidakaan olla taustakuoroainesta vaan lienee koko orkesterin johtaja? Miksi siskonsa kanssa sillä on +2 hermorakenne, joka tarkoittaa tasapainoista koiraa. Puolustushalua Mustilla ei ole lainkaan. Niissä testiosioissa Mustin ystävälllinen häntä ei lakannut heilumasta missään vaiheessa. Onneksi sillä on Arja omistajana ja koirakaverit turvajoukkona, niin selviää siltä osalta elämässään. Tuomarit antoivat ominaisuudesta -1 pistettä todeten Mustin puolustushalultaan haluttomaksi. Mejä-koiran uralla ei moista ominaisuutta tarvita. Tositilanteessa siellä on pyssymies mukana. Kokonaispisteet Mustille 188.

Kuoma%20varastaa-normal.jpg

Hyvin tönötti tonttuorkesteri paikallaan, Kuoman varaslähtöön saakka. Ja jatkavat tästä eteenpäin alla olevaan taulukkoon koottujen ominaisuuksiensa kanssa. Vertailun vuoksi siellä on myös isä-Jokun ja äiti-Muun ominaisuuspisteet. Kaikki jälkeläiset ylsivät vähintään vanhempiensa tasolle.

 

Toiminta-kyky

Terävyys

Puolustus-halu

Taistelu-halu

Hermo-rakenne

Tempera-mentti

Kovuus

Luokse-päästävyys

Laukaus-pelottomuus

Elastic "Aatu"

+1

+1

+1

+2

+1

+1

+1

+3

Laukausvarma +++

Easybeat "Ahto"

+1

+1

+1

+2

+1

+1

+3

+3

+++

Elixir "Kuoma"

+1

+1

+1

+2

+1

+2

+1

+3

+++

Express "Musti"

+1

+1

-1

+2

+2

+2

+1

+3

+++

Eager "Salli"

+1

+1

+1

+2

+1

+3

+1

+3

+++

Elovena "Miksi"

+1

+1

+1

+2

+2

+3

+3

+3

+++

isä-Joku

+1

+1

+1

-1

+1

+3

+1

+3

+++

äiti-Muu

+2

+1

+1

+2

+1

+1

+3

+3

+++