Joroisten Derby- ja Mestaruuskokeista meillä on monen monta hyvää kokemusta vuosien varrelta. Aikana ennen Joroista on kokeiltu muitakin ja välillä siinä välissäkin. Nyt haluttiin testata Soinissa olevat resurssit, joita osa cockeriväestä oli käynyt omin resurssein testaamassa. Ja kun paikalliset yhteistyökumppanitkin osoittivat haluukkuutta suuremman tapahtuman kokeiluun, niin mikä ettei. Tämän vuoden tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Soinin Metsästysseura ja Erä-Ässä 

Meidän tiimimme viikonlopun fiilikset ja tulokset voi lukea Sannan  Hossing-blogista Juhan toimiessa kokeen ylituomarina, ei Miksillä ja Sallilla Kennelliiton jääviyssääntöjen mukaan ollut osallistumisoikeutta kokeeseen. Me toimimme Sannan kanssa vastaavan koetoimitsijan Knuutisen Annen apuna ja tukena, jotta koetapahtuma saadaan vietyä onnistuneesti läpi. Ja onnistuihan se. Onnistumiseen tarvitaan myös koko osallistuvan porukan toiminta ja sehän sujui perinteiseen tapaan. Apua tarjottiin pyytämättäkin. Hymyä ja naurua riitti tapahtuman alusta sen loppuun saakka.

44836556_10156667576169593_1859926434957

Lauantain sää oli pilvinen ja pari astetta pakkastakin oli. Fasaanien löytämiseen tarvittiin tiheällä ja tehokkaalla hakukuviolla etenevää koiraa, joka nosti linnut räväkästi lentoon. Myös noutoihin saatiin haastetta, kun korkean kasvimassan vuoksi vain harvaan pudotukseen koira pystyi tekemään aidon markkeerauksen.

Koemaastoja oli kaksi ja ne sijaitsivat vajaan 10 kilometrin päässä toisistaan. Eli kahden ryhmän seuraaminen saman päivän aikana oli käytännössä mahdotonta. Haluttiin myös välttää turhaa autoilla liikkumista koemaastojen läheisyydessä.

IMG_0092.jpg

Yleisö pystyi peltoteiltä seuraamaan koirien suoituksia ja vaihdot sujuivat sukkelasti. Pääosin ampujina toimi Soinin Metsästysyhdistyksen miehiä, mutta osa cockeriohjaajista suoritti riistan pudottamisen itse. Koetilanne on kuitenkin jännittävä ja sykettä nostava tilanne. Sen tunteen vähentämiseen ja sen myötä myös yleiseen turvallisuuden turvaamiseen on hyvä, että käytössä on myös ilman kisapaineita toimivat ampujat. Vähän jännitettiin, kuinka spanielimetsästykseen tottumattomat ampujat onnistuvat riistalaukauksisaa. Jo lauantaiaamuna saatiin todeta, että vähintäänkin kiitettävästi.

IMG_0123.jpg

Myös nyt 8 kk ikäinen Mutku oli mukana totuttautumassa spanielikokeen fiilikseen. Välillä luonnollisesti pitkästytti, mutta hyvin nuorukainen malttoi myös seurailla tapahtumia sivistyneesti käyttäytyen. Oma roolini oli toimia Annen apuna koejärjestelyissä, joten kovin paljoa ei valokuvia kameraan kertynyt. Ja ne mitä kertyi, julkaistiin suoraan Facebookin "Metsästävät Cockerspanielit"-ryhmän tapahtumissa liki suorana lähetyksenä. Näin sekä kisastudiossa oleva yleisö, että toisessa koemaastossa olevat harrastajat pystyivät seuraamaan tapahtumia lähes "on line".

IMG_0116.jpg

Teemu ja Ruu vetivät hyvää settiä koko viikonlopun ajan. Lintuja nousi ja putosi maastosta tasaisesti ja noudot päätyivät nopeasti Teemun reppuun. Huolellisen ja määrätietoisen työn tuloksia oli ilo nauttia. Teemu on muuten lupautunut Cockerspanielit ry:n perinteiselle Surkeen leirille kouluttajaksi jakamaan osaamistaan myös muille. Tapahtuman päivämäärä 18.-19.5. kannattaa kirjata kalenteriin, jos kiinnostuit.

Samassa tuomariryhmässä kilpaillut Anna sai Teemulta hyviä vinkkejä sekä muistutuksia yhteisissä treeneissä tehdyistä ja sovituista kuvioista. Anna toisti ne  suoralla yhteydellä Karkin korvaan. Ja parhaimmillaan muisti ne myös itse.

IMG_0101.jpg

Tervaholvissa nautittu keittolounas erien jälkeen lämmitti kovin. Sen jälkeen jatkettiin muutamat kesken olevat erät loppuun.

IMG_0122.jpg

Riistatilanteita saatiin kaikille koirille useita, joten arvosteltaviin kohteisiin saatiin useita näyttöjä. Tässä Tuomasen Juhan ryhmän maastossa lauantain Mestaruus-päivässä otettu paraatikuva.

IMG_20181027_141820.jpg

Molempien päivien loppunäytökseen Juhat keräsivät oman ryhmänsä parhaat. Näin sekä tuomarit että yleisö saivat nähdä ja vertailla eri koirakoiden työskentelytyyliä. Loppunäytökset tehtiin puhtaassa, käymättömässä koemaastossa, jonne oli viety lintuja vahvistamaan olemassa olevaa fasaanikantaa.

IMG_0094.jpg

Illan tulokset luettiin ravintola Tervaholvissa lämpimissä tunnelmissa. Jokaisen koirakon maastossa otettu valokuva heijastettiin seinälle, kun tulosta luettiin. Tulosten luku lähetettiin myös live-videona sitä kotikatsomoissa seuranneille. Mestaruuskokeen koirista peräti puolet (6 kpl) sai VOI 1 -tuloksen, voittaja komella 93 pisteellä. Kaikki koirat saivat luokkatuloksen.

Illallinen oli suomalaista korkealuokkaista perusruokaa alkusalaatteineen ja jälkiruokineen. Pääruokana hirveä. Pitkä ulkoilupäivä väsytti porukoita, joten rennosti nautitun illallisen jälkeen suuntauduttiin majapaikkoihin valmistautumaan seuraavaan päivään.

IMG_0099.jpg

Sunnuntain koetukikohtana toimi toinen majoitustiloista. Ruokailut eivät olleet niin korkealuokkaisia kuin lauantain ammattilaisten loihtimat. Mutta hyvin sujui amatöörimeiningilläkin ja koeväki saatiin matkaan kohti suorituspaikkoja. Maastot olivat samat, mutta tuomarit vaihtoivat maastoja keskenään. Derbyn ulkopuolella kilpailleet koirat arvottiin tuomariryhmiin yhteistuumin siten, että edellispäivän tuomari vaihtui toiseen. 

IMG_20181028_090605.jpg

Sunnuntain sää oli aurinkoinen. Yleisö ja muu koeväki seuraamassa riistapellon tapahtumia. Ja nauttimassa lämmittävästä auringonpaisteesta.

Juha%20K%20ryhm%C3%A4.jpg

Tässä Juhan K ryhmän Derby-päivän paraatikuva. Mukana myös ensimmäisen oppilasarvostelunsa suorittanut SPME-tuomarikokelaamme Anne Woivalin.

45386020_10156201151273731_4220616051987

Hyvä on pöhinä cockeriväellä. Uusia harrastajia, uusia koiria nousee lajiin tasaisesti ja SPME-koekäyntien määrät ovat nousseet vuosi vuodelta. Tätä kirjoittaessa katsoin, että Kennelliiton Jalostustietokantaan on tälle koekaudelle kirjattu jo 23 kpl cockerspanielin suorittamaa Spanielien Vesityökokeen suoritusta.