Ajattelin tähän blogiin vuodattaa oman kantani asiaan.

Kun koiraa jalostetaan käyttöominaisuuksia painottaen, saadaan siihen ladattua melkoinen määrä toiminnan tarvetta. Metsästyscockerista puhuttaessa tuota virtaa haetaan saalisvietin kautta ja sen hallintaa laumavietin kautta. Näin asiaa itselleni tulkitsen ja perustelen.

Suomalaisessa metsästyksessä koiran käyttökausi metsästyskauden puitteissa jää aktiivisimmallakin tasolla puolen vuoden mittaiseksi. Toiset kuusi kuukautta koiraa treenataan, jotta taas ollaan hyvässä käyttö- ja osaamiskunnossa aktiivikauden alkaessa. Hyvien työkoirien ominaisuuksiin kuuluu myös kekseliäisyys ja älykkyys. Jos niitä treenataan koko ajan vain samantyyppisillä harjoitteilla (noutoa ja hakutyöskentelyä), eri variaatoitakin käyttäen, on riskinä koiran kyllääntyminen samantyyppisinä toistuviin harjoitteisiin. Sen seurauksena koira saattaa ihmisen näkökulmasta alkaa tehdä virheitä.

Siksi on hyvä, jos koiran aktiivista työskentelyhalua voidaan suunnata myös ihan toisenlaiseen työskentelyyn. Meillä tuo toinen on harrastuslajina ollut mejä. Nyt on hienoa ollut seurata läheltä Sallin agility-uraa.

Agilityssa suoritus kestää alle minuutin. Sinä aikana koiran viretaso nostetaan lyhyessä ajassa maksimiin ja kaikki sen antama voima kanavoidaan itse suoritukseen. Ja lasketaan yhtä nopeasti suorituksen jälkeen sieltä alas. Maksimivireessään koiran on koko ajan säilytettävä hyvä yhteys ohjaajaansa. Tarvitaan molemminpuolista luottamusta siihen, että kumpikin suorittaa roolinsa oikein. Onnistunut suoritus näyttää helpolta. Ihan sama tilanne kuin metsästyksessäkin, nimenomaan ylösajotilanteessa.

Hyvän metsästyscockerin tarvittava moottori tulee saalisvietistä, jota hallitaan laumavietin kautta. Parhaimmilla koirilla nuo molemmat viettialueet ovat yhtä vahvat ja ne vaativat parhaaseen lopputulokseen päästäkseen osaamista myös ohjaajalta. Ei näitä suotta ole turboiksi mainittu.

1548221_10151939195948731_1307481614_o-n

Salli ja Sanna saavuttivat tänään Kotkassa kaksi nollavoittoa, Agility-sertin ja oikeuden vaihtaa seuraavaan luokkaan. Hienoa työtä!