Ahto käytettiin heti juhannuspyhien jälkeen kontrollissa eläinlääkärillä. Hyvin oli koira palautunut hurjasta käärmeenpurematurvotuksestaan. Ja veriarvotkin olivat kaikki kunnossa. Se tarina päättyi hyvin.

Miksin%20kanssa%20Sanna.jpg

Samalla otin mukaan Miksin ja Muun. Otettiin verinäytteet niistäkin. Miksin lukemat olivat samaa tasoa kuin aiemminkin. Hemoglobiini oli nyt jo niinkin alhaalla kuin 114. Aiemmat lukemat ovat olleet 122, 128 ja 121 (viitearvo 141-201).  Limakalvot ovat ajoittain vaaleat, mutta muita anemian tai IMHAn oirieta ja merkkejä koirassa ei ole. Sellaiseksi kun ei lueta pöyhkeää ja tuuheaa rusettimarsuturkkia, jonka se keväisin itselleen kasvattaa. Tästä meidän hemoglobiiniseurannan taustoista voi halutessaan lukea lisää tästä blogilinkistäni. "Kesäisiä treenivaihteluvinkkejä jakoon" Sieltä voi saada myös kivoja vinkkejä koirien treenaukseen näissä hellekeleissä.

Muu%20veteen%20Sanna.jpg

Koirien kanssa eläminen on loputonta opintomatkaa. Muu elää samoissa olosuhteissa kuin tyttärensä Miksikin. Ja syö samaa ruokavaliotakin. Muun vertailulukemat ovat samoihin aikoihin otettuina olleet 151 ja 150. Ehkä eräänlainen mysteeri joskus selviää. Tai sitten ei. Näinkin on joskus näiden koirajuttujen kanssa käynyt.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla suuntasimme asuntovaunun kanssa eteläiseen Suomeen ystäviä ja tuttuja tapaamaan. Ensimmäinen kohde oli Metsästysspanielit ry:n jokavuotinen kesäleiri. Ilmoittauduimme mukaan kuunteluoppilaiksi, joka antaa hyvän mahdollisuuden seurata koirien kouluttamista ja oppimista rauhalliseen tahtiin - nimenomaan sieltä koiran näkökulmasta. 

IMG_0227.jpg

Uusi tuttavuus leirin kouluttajista oli Janne Lähteenaro, joka on noutajillaan voittanut useita Pohjoismaiden mestaruuksia sekä mm Erämessujen Vuoden Eräkoira-palkinnon. Jannen koiran rauhallinen, mutta työtehtävissä tehokas olemus miellytti silmää. Koira oli vapaana paikallaolossa Jannen selostaessa ja opastaessa osallistujien noutoharjoitteita. Välillä hän näytti itse koirallaan, mitä kulloinkin tarkoitti ja mikä on tavoitesuoritus. Hallittua ja elettömän tehokasta toimintaa molemmilta. Siihenhän koulutuksella pyritään.

IMG_0210.jpg

Osallistujien "karavaanarialue" oli koulutuskentän laidalla. Se tilanne mahdollisti myös katseluoppilaina toimineiden koiriemme täysipainoisen oppimismahdollisuuden. 

IMG_20180707_210347.jpg

Ikkunasta seurailivat, mitä ulkona tapahtuu.

IMG_0299.jpg

Kukin vuorollaan olivat myös ulkona katsomassa. Miksillä on persoonallinen tyyli tunkeutua näissä tilanteissa jalkojeni väliin. Näin se saa fyysisen kontaktin ja kontrollin liikkeilleni ja pystyy levollisena seuraamaan ympäristön tapahtumia. Se pystyy syventymään niihin hyvin, koska näin toimien tietää tarkasti sijaintini ja viretilani. 

IMG_0280.jpg

Pitkä päivä uuvuttaa jossain vaiheessa.

ampumassa.jpg

Helteinen päivä oli henkisesti ja fyysisesti raskas koirille. Ruokailun jälkeen ne laitettiin ansaittuun lepoon ja ihmiset jatkoivat ampumaradalla. Tämä osuus on myös tärkeä, kun onnistuneita suorituksia koirilta syksyn jahtireissuilla odotetaan. Ryhmiä oli useampia ja niihin osallistujien määrä oli runsas. Se on hieno juttu, vaikka veikin kouluttajilta paljon resursseja. 

IMG_20180707_174012.jpg

Ampumaradan jälkeen oli kivaa kesäisessä säässä kilistellä vähän kuohuvaa. Sannan kanssa nautimme Fresitaa Heikin ja Sallin agilitykisoissa saavuttaman nollavoiton kunniaksi. Ensi vuonna on kuulemma agilityn MM-kisat Suomen Turussa.

IMG_0526.jpg

Akaan Kylmäkoskelta jatkoimme kohti vielä eteläisempää Suomea. Jo perinteiset kesätreenit Cappen tarjoamissa treenimaisemissa. Hieno tiimi koossa jälleen. Ja voi kuinka monta hienoa sattumaa tämänkin kokoonpanon syntymiseen liittyy! Nautimme joka hetkestä.

kahdekasan%20laiturilla%20Sanna.jpg

Koirasuvun pienimmät saivat opetella ryhmän ja damipelin sääntöjä isompien mallista. Ensin oli toki isoimmat höyryt päästelty pois ja uimassa käyty. Mutku aiheutti jopa sydämentykytyksiä tehtyään väärän markkeerauksen ja suuruudenhulluna lähti kohti kaukana sijaitsevaa isoa venepoijua. Yhä vain pienemmäksi meni pienen koiran pää, kun matka eteni kauemmaksi. Mutta perillä asti kävi ennen kuin kääntyi takaisinpäin. Mutku on jo aiemminkin osoittautunut sananmukaisesti vettä rakastavaksi yksilöksi ja omaa myös sukeltamisen taidon. 

IMG_0484.jpg

Damipeli lähtee niin, että dameja heitetään veteen ja kukin koira pääsee vuorollaan tekemään noudon. Tällä kertaa pienimmät eivät noutaneet. Noutovuoron saa kulloinkin rauhallisin koira. Yleensä se on Ringo, kuten tälläkin kertaa.

IMG_0489.jpg

Veteen hypätään laiturilta. Laiturin keulalla ohjaajille jännitystä aiheuttava pari Hiili ja Mutku valmiina mahdolliseen varaslähtöön. Eivät sitä kuitenkaan tehneet. Sitä en tiedä, mitä sitten tehdään, jos sellainen tapahtuisi :)  Kun ei ole vielä koskaan tapahtunut. Jos ihan kaikki olisi etukäteen nuotitettua, niin kenties se veisi treenistä ilon? Se kun on kuitenkin se pääasia.

514%20rajattu.jpg

Palautukset rantakalliolle ja ravistukset luovutuksen jälkeen. Morgan, Ringo ja Hiili ovat osuutensa suorittaneet. Muistaakseni Hiilille annettiin noutolupa ennen kuin ottaisi sen omatoimisesti. Kouluttajien tilanteenlukutaitoa sekin. Ja pennut Mutku ja Ookke hääräävät mukana opiskellen.

Hossing.jpg

Seuraavana päivänä oltiinkin sitten Järvenpäässä. Tavattiin Mutkun muut sisarukset Bertta ja Mauri.Pentumaisia leikkejä ja treenejä koko porukalle. Ryhmäkuva oli hyvä ottaa niiden aktivitettien jälkeen. Kuvassa vasemmalta Bertta, Mauri, Ookke ja Mutku. Ominaisuuksiltaan hyvin tasainen ja mukava pentue. Ja sitten herkkukahveille Maurin perheen kotiin, jossa asuu myös Musti.

Musti.jpg

Musti oli hyväntuulinen kuten aina. Mutta Salli-siskon lapset olisivat voineet olla paremmin kasvatettuja. Maurin kanssa on selvästi ollut tekemistä, kun harmaita karvojakin on tullut. Miksin kanssa ovat pentujen kasvatusasiasta selvästi samaa mielä. Muun kärsivällinen isoäiti-näkökulma oli, että pieniä ovat ja oppivat koko ajan paremmiksi. 

IMG_0384.jpg

Tapahtumarikas reissu ja yhä korkeammiksi nousseet hellelukemat veivät energiat koiristamme vähiin. Tällainen näky asuntovaunumme koiraosastossa aina ilahduttaa silmääni. Väsyneet, mutta ilmeisen tyytyväiset ja rennot eläimet.

IMG_20180703_183814.jpg

Nyt ollaan vietetty kesää kotiterassilla. Hyvä vaihtoehto on tämäkin.