Helatorstain aikaan oli ns. pitkä vapaa. Vapaa töistä kyllä, mutta muilta osin meillä aktiivista ja mielekästä touhua täynnä.

20170525_131237.jpg

Olimme Juhan kanssa torstaina Pohjois-Suomen Erämessuilla Lumijoen Metsästysyhdistyksen osastolla esittelijöinä. Siellä meillä oli kokeiltavana ammuntasimilaattorimme. Paljon erityisesti nuoria kävi saamassa hyvää oppia metsästykseen ja riista-ammuntaan. Ihan aiheesta siis yhdistyksemme valittiin Metsästäjäliiton vuoden seuraksi.

18671660_1191313720977834_24499662256780

Perjantaina ajettiin sitten Cockerspanielit ry:n Metsästyskoulutusleirille Jyväskylän Surkeelle. Metsästystoimikunta oli taas kerran puuhanaisemme Anne Knuutisen johdolla järjestänyt hyvin organisoidun koulutustapahtuman uusille ja vanhoille spanielimetsästyksen harrastajille. Tässä Terhi-Marien lauantaiaamuna ottama "leiriselfie".

18740057_1413303612068269_30375111402852

Me koulutimme Juhan kanssa kahdeksaa koulutustasoltaan pisimmälle ehtinyttä koirakkoa. Tässä Toivasen Annan ottama kuva rivitreenistä. Se piti sisällään monenlaista yhdistettyä koiran ja ohjaajan yhteistyötä mittaavaa tehtävää. Se sisälsi vireen nostoa ja laskua kunkin koiran suorittaessa nopeasti vaihdellen seuraamista hihnassa ja vapaana, paikallaoloa sekä erilaisia noutoja eri suuntiin. Näin toimien kaikki koirat saivat suorittaa nopeita ja lyhyitä tehtäviä. Ja me Juhan kanssa pääsimme näkemään, millaisia vahvuuksia ja parantamisalueita kukin koirakko mielestämme omasi.

Miksin%20kanssa.jpg

Siitä lähdettiin yksittäistreeniin. Hakua suoritettiin Matkailutila Surkeejärven omistamilla alueilla, pellon reunusheinikoissa. Sinne oli hyvä piilotella esineitä ja antaa yksilökohtaisia treenivinkkejä hakutyöskentelyyn. Meillä oli mukana Muu ja Miksi, joiden avulla pystyimme näyttämään kunkin treenin ns tavoitetason. Osallistujien kertoman mukaan sen tekemisessä oli kaksi hyvää asiaa. Se, että sai käsityksen mitä pitää oman koiran kanssa suorittaa. Ja myös se, että eivät meidänkään koirat kaikissa jutuissa ihan putkeen suorittaneet. Silloin oli mahdollisuus livenä nähdä, kuinka koiran tekemä virhe analysoidaan, oikaistaan ja niiden myötä koira autettiin onnistumaan. Nämä molemmat näkökulmat laskivat koulutettavien ihmisten jännitystä.

18699672_10155278822919593_4309442328904

Neljän aikaan iltapäivällä huolsimme koko päivän touhunneet koirat ja laitoimme ne lepotilaan. Ihmisosasto sen sijaan jatkoi eteenpäin kuuntelemaan luentoa. Vaikka raitis ulkoilma jo väsyttikin, silti kahvin antamalla piristyksellä väki jaksoi aktiivisesti osallistua ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Luentomateriaalina osallistujilla oli SPME-koelomake, jonne metsästysspanielin kaikki halutut ominaisuudet eri riistatilannevaiheissa on sekä ansioina että puutteina kirjattu.

Luennon jälkeen meillä oli yhteinen illallinen päätalolla. Sen jälkeen saunottiin ja iltaa jatkettiin vapaamuotoisesti keskustellen. Haasteellista oli saada otettua yhteiskuva n 12 neliön kokoiseen keittiöön yhteisen pöydän ääreen koirista juttelemaan kokoontuneesta 27-henkisestä osallistujaryhmästä. Se ei onnistunut, joten siksi sitä ei ole tässä.

IMG_7608.jpg

Seuraavaksi päiväksi vaihdoimme treenipaikkaa. Yön yli levänneet koiramme halusivat jälleen aktiivista toimintaa, joten sitä niille annettiin. Damilauncher-noutoja avohakkuurinteessä. Tällä treenillä saadaan mm. piipparit ja noutoesineen luovuttamista vastustelleet koirat parantamaan tapojaan, kun tekemistä tuli niin paljon ettei tarvetta moisiin enää ollut.

Kuvassa oleva Annan Karkki ei moisia tapoja omaa. Se pääsi osaamisensa kehittymisen myötä osallistumaan yhä vaativampiin noutotreeneihin. Karkki piti niistä kovin ja näytti suoritteiden aikana, kuinka paljon se oli kahden viikon aikana osaamistasoltaan kehittynyt eteenpäin. On ilo nähdä koirakoita, jotka koulutustapahtumien välissä tekevät aktiivista kotitreeniä. Ne ovat niitä, jotka vievät koirien osaamista eteenpäin ja motivoivat vinkkejä antaneita kouluttajiakin. Koulutusleirit ovat ennen kaikkea ohjaajien koulutuksen ja opin paikkoja.

IMG_7589.jpg

Opastimme ryhmäläisiämme seuraamaan jokaisen koirakon suoritusta. Näkemään ja hoksaamaan sieltä erilaisia asioita. Jokaisen suorituksen jälkeen niistä yhdessä keskustelimme.Johtavana teeman niissä olivat Kyra Kyrklundin osuva lause "Jos et saa mitä haluat. muuta jotain mitä teet".

IMG_7607.jpg

Juhan kanssa kun parina koulutamme, tiedämme toistemme kuviot aika hyvin. Juha suoritti koirien kanssa harjoitteita. Minä puolestani olin ryhmän mukana niitä analysoimassa. Mikä onnistui ja miksi. Missä pitää parantaa ja miten. Ja myöskin sen, miksi Juha teki harjoituksen aikana jonkin jutun, mitä sillä haettiin jne. Pyrkimyksemme on aina tehdä koiralle oikein ja jättää sille hyvä mieli onnistumisesta. Nehän elävät ainoastaan nykyhetkeä.

Esimerkiksi tällaisessa pitkässä noudossa on ensisijaisen tärkeää, että ohjaaja antaa koiralle mahdollisuuden markkeeraukseen ja sen lukitsemiseen. Monet ohjaajan tahattomat "lähtösäädöt"kun johtivat siihen, että tuo mahdollisuus koiralta vietiin, eikä tehtävän suoritus loppuun sitten onnistunutkaan ilman ohjaajan tukea. Onneksi nämä koirat jaksavat tehdä toistoja ja jokaisen kanssa päästiin onnistumisiin. Koirat siis toimivat ihmistensä kouluttajina.

IMG_7587.jpg

Yksi monesta viikonlopun aikana edistyneistä ohjaajista oli Heikki Hiilinsä kanssa. Heidänkin suoritusta seuraamalla kaikki ryhmäläiset pääsivät näkemään, mikä on ohjaajan roolin merkitys koiran suoritukseen. Niistä onnistumisista on mukavat Annan kuvaamat videopätkät Metsästävien Cockereiden Facebook-sivuilla. Kerrassaan loistavat suoritteet vuoden ikäiseltä koiralta ja tässä lajissa vielä kokemattomalta ohjaajalta. Kouluttajien mieltä lämmittää aina se tilanne, kun annetusta vinkistä suoritus saadaan aiempaa paremmaksi.

IMG_7613.jpg

Jatkakaa treenejä eteenpäin ja hyödyntäkää jokainen arjen tilanne. Ne luovat hyvän perustan itse lajiharjoittelulle. Koirien kiinnipitoaikaa tulee noudattaa, mutta mahdollisuuksia treeneille on vaikka kuinka paljon. Niitä löytyy vaikka tästä vanhasta blogikirjoituksesta  https://fieldlan.vuodatus.net/lue/2011/07/arjen-treenivinkkeja 

Meiltä kysyttiin lisää koulutusjuttuja ja treeniryhmiä, mutta valitettavasti niihin meillä ei ole tarvittavia resursseja. Tällainen kerran vuodessa tapahtuva koulutusviikonloppu on hyvä. Jos jännittää osallistujia suoriutuminen tällaisesta tapahtumasta, niin voin paljastaa, että samat fiilikset on kouluttajillakin :) Tietoa toki mielellämme jaamme ja sitä löytyy täältä blogista ja Tiinan kirjasta, jonka voi tilata vaikka täältä . Oli muuten hienoa saada kirjoittaa omistuskirjoitus jo hankittuun kirjaan - se oli toinen saamani pyyntö. Palautteet kirjasta ovat olleet miellyttäviä ja siellä oleva teksti on edelleen meidän mielestämme ajanmukainen. Se on tapa,joilla Miksi ja Muukin on osaamistasolleen koulutettu ja treenattu.

Ja seuraava Cockerspanielit ry:n koulutusleirihän on heinäkuun lopussa Laukaalla  Kouluttajana useamman käyttövalion kouluttanut Seppo Partanen. Mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella Annelta. 

20170602_064650.jpg

Vaikka viikonlopun aikana mukana tapahtumissa ja tekemisissä olivatkin, niin Muu ja Miksi jäivät koulutusviikonlopun aikana aktiviteettitarpeessaan vähälle. Sen näki seuraavan päivän aamulenkillä, kun pienin vihjein minulle kerrottiin, että jotain tarttis tehdä :)