Pakkaspäivistä ja oikeasta talvesta on saanut nauttia enemmän kuin vuosikausiin. Kelit ovat ihmisille pukeutumiskysymys ja oikeissa varusteissa tarkenee hyvin. Cockereilla asusteena on sama turkki kesät ja talvet, mutta luonto on viisaudessaan hoitanut asian niin, että sen avulla pärjää vuoden ympäri. Parhaiten kehon lämpöä pakkasessa ylläpitää reipas liike ja sitähän cockereilla piisaa. Toinen tekijä on puhdas ja takuton karvapeite, joka edesautttaa ilman liikkumista karvapeitteen seassa ja mahdollistaa karvan oikean toiminnan kylmän torjunnassa. Meilläkin koirat nostelevat palelevia varpaitaan lähemmäksi kehoa, kun kuljetaan pitkin aurattuja kävelyteitä tai seisahdutaan paikalleen. Maastossa pakkaslumi ja myös vapaana liikkumisen vauhti pitävät varpaatkin lämpiminä.

Jokulla testataan nyt Metacam-kipulääkitystä, jolla haetaan vastausta siihen, kuinka paljon koira mahdollisesti kipuilee huonoista lonkkanivelistään. Kipulääkityksen aikana ylläpidän kivun seurantaa kirjaamalla päivittäin ylös koiran kipuoireilujen asteet. Heti lääkityksen alettua Jokun kipuun liittyväksi määrittelemäni käyttäytyminen väheni selvästi. Sellaisiksi olen kirjannut vinouden (johtuen oikean taka-askeleen lyhenemisestä), säpsähtelyn koiraan koskettaessa, takajalkojen punkemisen tukea vasten koiran nukkuessa sekä yleisen iloisuuden ja aktiivisuuden. Mielenkiintoista on ollut huomata, että oireet lääkityksen aikana kuitenkin palautuvat, kun ulkoilman asteet laskevat alle 20:n. Eli kylmyys selvästi vaikuttaa koiran kiputiloihin. Toinen huomio on noin neljän viikon välein tapahtuvan hieronnan vaikutus. Ennen hierontaa oireet nousevat pikkuhiljaa esiin ja hieronnan jälkeen ne selvästi poistuvat. Kahtena viimeisenä kertana erityisesti Jokun selkälihakset ovat olleet jumissa.
Viime syksyn muutamien jahtireissujen jälkeen Joku selvästi kipeytyi lonkistaan. Oireita ei havainnut lainkaan työskentelyn aikana. Jahdin jälkeisen huollon ja noin tunnin levon jälkeen koira oli huomattavan kipeän oloinen. Tilanteesta se palautui kuitenkin työkuntoon noin vuorokauden aikana. Jokun työskentelyhalu ja –tahti ovat niin valtavat, ettei se sinä aikana tunne kipujaan. Tilanteen myötä se ei myöskään säästä itseään lainkaan, vaan painaa täydellä vauhdilla endorfiinien huumassa. Tavallisessa arjen lenkkeilyn ja treenailun rasituksessa Joku pärjää oikein hyvin.
Joku on ilmoitettu helmikuun lopussa olevaan toko-kokeeseen. Doping-varoaikojen mukaan Metacamin annostus lopetetaan 7 vrk ennen koetta. Mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko koiran käyttäytymisessä silloin muutosta. Tällä kipuhoitotestillä on selkeä merkitys Jokun kilpailu-uralle. Jos kivut palautuvat, jatkamme jatkuvaa lääkitystä ja kisaura jää silloin siihen. Jokusta tuli tulosten perusteella vuoden 2009 sekä metsästys- että toko-cockeri, joten siihenhän olisi ihan hienoakin lopettaa. Mielellään kuitenkin vielä jatkaisimme. Jos ei muuten, niin omaksi iloksemme.