Kesän aikana nuorten koirien treenaus painottui metsästyskoulutukseen. Nykyisessä elämänvaiheessa meillä on siihen erinomaiset resurssit. Ja kun treenattavana on mukavia ja hyvät ominaisuudet omaavia koiria - niin omia kuin muidenkin - niin sehän on leppoisaa ajan vietettä.

Monet kerrat Juha souti Muun kanssa vastarannalle heittämään dameja treenattaville koirille.

Hiawatha-normal.jpg

"Pikku Hiawatha ja hänen koiransa" kuva ja kuvateksti Kaisu Isola

Myös kesälomareissun aikana hyödynsimme monia tilanteita koirien treenaamiseen erilaisissa maastoissa ja olosuhteissa.

Miksi_jahanhet-normal.jpg

Tässä Miksi palauttamassa damia valkoposkihanhien katsoessa vieressä. Ei ole Lumijoella, vaan Helsingissä. Mukavat treenit saatiin koirillemme Cappen organisoimana. Ja mukava oli tavata etelän harrastajia samalla kertaa.

Salli_jaMiksi2-normal.jpg

Hyvät treenit teki myös Salli-sisko. Tällättiin ne tässä samaan kuvaan Miksin kanssa.

Treenaaminen on tärkeää monessa mielessä. Koirat saavat tarvitsemaansa opetusta niihin asioihin, joissa niiden odotetaan toimivan. Ihmiset saavat tarvittavia toistoja yhtä lailla. Ja treeneissä sattuu ja tapahtuu monenlaisia asioita, odotettuja ja odottamattomia. Silloin niitä pystytään porukalla analysoimaan ja korjaamaan haluttuun suuntaan. Ja onnistuneita vahvistamaan ja viemään eteenpäin, vaikeusastetta sopivasti kasvattaen. Näin voidaan varmistella, että itse koesuoritukset sujuisivat hyvin. Silti yllätyksiäkin tapahtuu. Niistä pääsee eteenpäin treenaamalla asioita pohdintojen ja analysointien jälkeen lisää. Mikäli hyviä tuloksia halutaan saavuttaa, niin treenaaminen ei lopu koskaan. Se on se mauste, joka tekee tästä harrastamisesta mukavaa.

Ahto%20valmiina-normal.jpg

Ahto lähtövalmiina. Ampujana Jouni Klaar, tuomari Jukka Karinen selin kameraan. Kuva Kaisu Isola

Elokuun lopussa oli aika testata treenien tuloksia vesityökokeissa. Tiistai-iltana 27.8. meillä oli ensimmäinen koe ja tuomarina Jyrki Vuopohja. Miksi ja Ahto tekivät molemmat avoimen luokan kolmen pisteen suoritukset. Ne olivat tavoitteena, joten olimme tyytyväisiä. Torstai-illan kokeessa tuomarina toimi Jukka Karinen. Miksi ja Ahto suorittivat siellävoittajaluokan kolmen pisteen suoritukset. Tulosten perusteella voimme olla tyytyväisiä treenien lopputulokseen.

_AK_8879-normal.jpg

"Ahto - rantojen klovni" kuva Mikko Ala-Kojola

Ahton molempien päivien suoritukset sujuivat "iloa koko rahan edestä" -tyyliin. Tiistai-iltana se lähti vauhdilla linnulle, otti sen suuhun vesirajan kaislikosta ja vei sen vastarannalle. Sitten se pudotti linnun sinne ja alkoi touhuta omiaan. Ihan tarkkaan en tiedä mitä, sillä kaislikko on korkeaa, eikä sinne näe kunnolla. Muutaman kerran näimme, kun tavi lensi ilmaan kaislikosta. Koira siis heitteli sitä reilulla kaarella ilmaan :) Nyt voi jo laittaa hymiön, mutta koetilanteessa ei naurattanut... Topakka komennus ja tulihan se lintu sieltä hyväksytysti noudettuna lopulta perille asti.

Samantyylinen tilanne tapahtui torstaina. Luotisuora ja vauhdikas lähtö suoraan kohti lintua. Pieni tehokas etsintä ja lintu löytyi nopeasti. Siitä vauhdilla noutoon ja ehdin jo mielessäni hyräillä, että upeasti toimii. Se oli virhe... Taas toistui sama kuin tiistaina. Muutaman kerran lintua nakeltiin ilmaan. Topakasta komennuksesta Ahto otti linnun suuhunsa ja ehdin jo huokaista. Koira lähti linnun kanssa etenemään päämäärätietoisesti. Ei minua kohti, vaan viemään lintua sinne, mistä oli sen löytänyt! Taas topakka komennus ja lintu tuli vaivattoman suoraviivaisesti perille asti. Käsittämätöntä toimintaa. Kolme pistettä kuitenkin suorituksesta saatiin. Ja kovasti analysoitavaa ja pohdittavaa ennen seuraaavaa treeniä :)

Miksi suoritti molemmat kokeet tyylilleen uskollisesti. Piirun tarkasti ja eleettömästi. Velipojalle jätettiin taiteellisen vaikutelman luominen Miksin keskittyessä maksimoimaan tekniset pisteet mahdollisimman energiatehokkaasti.

1262879_615941741760210_1430666261_o-nor

"Salli Vuosaaren kokeessa" kuva Sami Myyryläinen

Myös Salli kävi Sannan kanssa vesityökokeissa. Vaikka treenit Helsingissä ja täällä Lumijoella sujuivatkin loistavasti, ei tuurit olleet kohdallaan kummassakaan kokeessa. Molemmista avoimen luokan kaksi pistettä, kun se lintu jäi tuomatta. Tarkemmat selostukset näistä varsin harmillisista tilanteista näet Sannan omasta blogista. Tosi mukavaa on ollut kuitenkin nähdä ja kuulla tämän työskentelyparin ja koko perheen aito innostus spanielimetsästykseen, joten jatkoa odotellaan. Ja toivotaan, että onnistumisten vuoro on seuravaalla kerralla.

 

Kuoma_jatavi-normal.jpg

"Kuoma opetustilanteessa tavin vesinoudossa" kuva Pipa Pärssinen

Syyslukukausi on alkanut Kannuksen maatalousoppilaitoksen Kennellinjalla. Kuoma toimii siellä Hannan kanssa opetustöissä ja syksyn alussa se antoi opiskelijoille näytöstä spanielin käytöstä vesinoudoissa. Mukavia kuvia sain Pipan ottamana. Kuoma nouti tyylikkäästi riistapukin, lokin sekä tavin. Valitsin saamistani kuvista tämän. Kuomallakin siis hyvät edellytykset suoriutua sekä taipumuskokeesta että vesityökokeesta. Odottelemme vain hetkeä, jolloin saavat kalenteriinsa tilaa niiden suorittamiseen.

Mustin piti tänään osallistua mejä-kokeeseen, mutta juoksun alkaminen sotki suunnitelmat. Aatu on kulkenut sorsamailla Pekan kanssa. Mukavan leppoisaa tahtia ovat edenneet ja lintujakin saatu reppuun, rauhallisilla koiraa eteenpäinvievillä riistatilanteilla.

 

IMG_0147-normal.jpg

Vaikka nuoriso alkaakin valmistua oikeisiin metsästyskoiran tehtäviin, ei Joku ole vielä vaihtokunnossa. Tänä aamuna kävimme jahtireissulla Lumijoen rannoilla. Päivän noustessa aloitimme aamun kiertämällä vesirajaa Muun kanssa. Parin tunnin kierros ei tuonut tuloksia riistan suhteen. Tulipa kuitenkin taas tutustuttua uuteen maastoon. Aamukahvit autolla ja lähdimme sitten jatkamaan. Juha lähti Jokun kanssa katsomaan rantalepikoita lehtokurpan toivossa. Minä lähdin treenaamaan Miksin kanssa hakukuviota pellon reunoille. Eipä kauas ehditty, kun kuultiin kaksi laukausta. Niin oli Joku nostanut kolme lehtokurppaa siivilleen, joista Juha sai kaksi pudotettua alas. Kyllä oli Joku taas tyytyväisen oloinen :)