Myös joulukuussa on tapahtunut paljon mukavia asioita. Eläinten ja ihmisten väliseen kommunikointiin on tullut syvennyttyä omien laumanjäsenten lisäksi työelämässä nautojen kanssa. Yhtenä päivänä sain kutsun tulla seuraamaan Pohjois-Suomen juniorikouluratsastajien aluetreeniä, jota piti Arto-Pekka Heino.

Calle.jpg

Kyllä oli antoisaa seurata osaavan valmentajan ja nuorten ratsastajien työskentelyä. Tehtävät olivat vaativia ja ratsukoita selvästi eteenpäin vieviä. Silti ihmisten ja hevosten välillä tapahtui koko ajan pieniä kommunikointiväärinkäsityksiä. Liian suuria, liian pieniä apuja, vääriä ajoituksia, yli- ja aliyrittämistä, oivallisisista tilanneratkaisuista puhumattakaan. Kyllä vain hevoset ovat upeita eläimiä. Ja hienoa, että osaavat valmentajat jakavat osaamistaan seuraaville sukupolville. Näin saatiin jokaiselle ratsukolle myös niitä iloa tuovia onnistumisia.

IMG_0005.jpg

Joulun aika on meillä ulkoilun ja yhdessäolon aikaa. Pitkästä aikaa Joona ja Samuelkin olivat yökylässä. Niin hienoa seurata tämän hetken todellisuutta joulupukin ja tonttujen mystisessä maailmassa. Mikä onkaan todellisuus? Ja tietääkö sitä kukaan?

IMG_0031.jpg

Arki on sitä mitä se on. Joulu on yhteistä aikaa. Sunnuntaina kokoonnuimme tärkeiden ihmisten kanssa Sokerijussin Kievariin. Erilaisten aikataulujen ja työvuorojen sovittelemisessa on aina haasteensa ja nytkin Sanna jäi tästä tapahtumasta pois työtehtäviensä vuoksi. Onneksi perinteiseen joulupäivän ruokailuun tänne meidän kotiimme hänkin pääsi mukaan.

IMG_0002.jpg

Tykkään, että asioista keskustellaan näkökulmia vaihdellen. Se antaa kivaa särmää ja onnistuu parhaiten silloin kun niistä ollaan perustellusti eri mieltä. Ja keskustellaan ilman suuria tunnekuohuja. Jouluisessa Cockerspanieli-lehdessä oli hieno haastatteluun pohjautuva artikkeli rodun parissa usean vuosikymmenen ajan ansiokasta työtä tehneestä Arja Koskelosta. Arjan mielipiteen käyttölinjaisista cockereista olen toki aina tiennyt. Silti silmään särähti, kun hän mainitsee käyttölinjaisten cockereiden arvostelemisesta näyttelyissä kysyttäessä, että " En koe sitä mitenkään vaikeaksi, sillä suurin osa käyttölinjaisista koirista poikkeaa niin paljon rotumääritelmästä, että ne on kovin selkeää jättää palkitsematta rotutyypin puutteellisuuden vuoksi". 

Kuitenkin virallinen rotumääritelmä loppuosassaan mainitsee, että "kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa". Olipa kyseessä kumpaa jalostuslinjaa (seurakoira- tai käyttölinjainen) edustava yksilö tahansa, sen rekisteritodistuksessa lukee "vain " cockerspanieli. Ja se oikeuttaa mielestäni ennakkoluulottomaan arvosteluun. Serttejä emme näille edes haaveile, mutta se H on meille tärkeä.

Yhtä lailla paha mieli tulee seurakoiralinjaisten kanssa harrastaville, jos metsästyskoetuomari ottaisi vastaavan asenteen käyttölinjaisista poikkeavan yksilön saapuessa estraadille. Tuomareiden tulee arvostelun lisäksi ennen kaikkea kannustaa ja opastaa ihmisiä harrastamaan koiriensa kanssa. Se on sitä koirien hyvinvointia edistävää toimintaa. 

Toki totta on myös se, että erilaiset näkökulmat, arvostukset ja painotukset pitävät näiden koirien perimän riittävän monimuotoisena. Eli jatketaan näkökulmien työstämistä tästä eteenpäinkin.

Siskojasenveli.jpg

Miksi ja Ahto maaliskuu 2013 Kuva: Mikko Ala-Kojola

Joulua edeltävällä viikolla sain Tuire Kaimiolta puhelun. Hän pyysi minua mukaan Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustyöryhmään. Olen jo pitkään jättänyt yksi kerrallaan pois erilaisia koiraharrastuksen luottamustehtäviä ja aikonut jatkaa sitä tästä eteenpäinkin. On tärkeää antaa mahdollisimman monella mahdollisuus tehdä tärkeää työtä yhteisten asioiden eteen. Se antaa syvyyttä mielipiteille ja niiden perusteille. 

Mutta tuo kutsu tuntui todella hienolta ja aihekin on sellainen, joka on erityisen kiinnostava. Jo pelkästään sen haasteellisuuden vuoksi. Eli minä kiitin luottamuksesta ja lupauduin. Onhan tuon käyttäytymisen kanssa tullut tehtyä ja pohdittua yhtä sun toista vuosien aikaan. Eikä ainoastaan koirien kanssa, vaan myös nautojen ja hevosten kanssa. Että näin siinä sitten kävi.

IMG_0059.jpg

Vaikka asiat ovatkin hyvin, niin aina voi olla paremminkin. Eteenpäin on mukavampi mennä kuin polkea paikallaan tai taantua.