Syyskuun alku ja saimme hienon tilaisuuden osallistua peltopyyjahtiin Ruovedellä. Varhain lauantaiaamuna pakkasimme maastokamppeet ja koirat autoon. Ajoimme viiden tunnin reissun Kuukan Juhan Saalisvarma Tmi:n maille. Kulmalan tilan mailta meillä on hienot muistot viime vuoden Cockerimestaruuskokeen tapahtumista. Tarkempi selostus siitä löytyy täältä http://fieldlan.vuodatus.net/lue/2015/10/cockerimestaruus

IMG_6588.jpg

Miksin ja Muun tehtävänä oli toimia jahdin työkoirina ja meidän niiden ohjaajina. Aiempaa kokemusta meillä ei tällaisesta tehtävästä ollut. Mielellämme lähdimme tehtävään mukaan. Ennen kanalintukauden alkua saimme näin hienon tilaisuuden varmistaa, että säädöt ovat kaikilta osin kunnossa pohjoisen jahteja varten.

Jahti on hieno tapahtuma kaikkien perinteisiin liittyvien tapojen kanssa. Alkukuviot sujuivat sukkelasti ja niiden jälkeen siirryimme itse jahtiin.

IMG_6595.jpg

Juha katsoo vielä kartasta jahtiryhmämme kulkureitin. Muu analysoi maastosta tulevia hajuja häntä heiluen.

Ryhmämme eteni Miksin ja Muun parihaun mukana. Koirat työstivät innokkaasti pellonreunuksien ja saarekkeiden kasvillisuuksia ja nostivat vuorotellen niissä piilotelleita peltopyitä ylös. Onnistuneet laukaukset noudettiin ripeästi reppuun ja taas jatkettiin. Aina mahdollisuuksien mukaan teimme niin, että jos oli Miksin ylösajo, niin Muu sai siitä noudon. Ja päinvastoin. Näin saimme päivästä tulleita koulutuksellisia tilanteita hyvin hyödynnettyä.

IMG_6605.jpg

Peltopyyjahdin päätteeksi kuvasimme Miksin ja Muun yhteistyön tuloksen. 16 peltopyytä pivossa! Nyt tämäkin jahti on meille ns selvä pyy:)

Huolestuttavista veriarvoistaan huolimatta Miksi jaksoi työskennellä yllättävän hyvin. Pientä puutumista lopussa, mutta rankka oli työtahtikin tällaiseen tottumattomalle koiralle. Uskoisin (ja toivoisin) hiipumisen johtuvan enemmänkin siitä. Kyllä painoi maastoreissu myös ohjaajien ja toistenkin koirien jaloissa.

Parin tunnin pieni huolto- ja lepotauko koirille sekä päivällistauko ihmisille. Siitä jatkettiin passipaikoille kosteikon sorsajahtiin iltalennolle.

IMG_6615.jpg

Siellä istuimme Miksin kanssa omassa piilossamme ja seurailimme jahdin tapahtumia. Kivasti Miksi hakee läheisyyttä puskemalla itsensä jalkojeni väliin istumaan. Illan edetessä nukahti sitten kainaloon. Se oli ihan hyvä, sillä illan viimeiseen tehtävään tarvittiin levänneitä ja reippaita koiria.

Muu puolestaan kerää hieman enemmän kierroksia tällaisissa tilanteissa. Rauhallisena pysyy sekin ilman piippausta ja häsläämistä. Purkaa energiansa ulos läähättämisellä ja se on ihan hyvä tapa, joka ei jahtia haittaa. Kun jahdin johtaja ilmoitti "iltalento päättyy", on koirien vuoro aloittaa noutotehtävät.

IMG_6617.jpg

Peräti yhden kuvan sain "onnistumaan" illan noutohommista. Tässä Miksi noutamassa sorsaa vedestä. Salamavalo saa hauskan efektin kuvaan :) Taskulamppujen avulla osoitimme ja suuntasimme koirille avoveden noudot. Sen jälkeen koirat haravoivat maastoa kuonoaan hyödyntäen ja me valaisimme lampuilla apuna. Lähinnä sitä, että koirat osasivat palata löytönsä kanssa oikean ihmisen luokse.

Illalla sitten koirien huollon jälkeen sauna ja iltapala. Nukkumattia ei tarvinnut kauaa odotella meistä kenenkään. Raitis ilma ja ulkoilu hienossa syyssäässä teki tehtävänsä.

IMG_6624.jpg

Aiempaa kokemusta meillä ei tällaisesta tehtävästä siis ollut, mutta nyt on. Jahtiväen kiitokset ja lausahdus "pirun hyvistä koirista" lämmittivät kovasti mieltä. Ensi viikonloppuna suuntaamme sitten kanalintujahtiin pohjoisen suuntaan. Riistan määrä on vähäisempi, mutta varmasta saamme taas kokea hienoja hetkiä.