Ei meillä hiljaiseloa ole vietetty, vaikka blogipäivitysnäkökulmasta siltä on saattanut näyttääkin.

Sallin%20pennut.jpg

Salli sai kolme hienoa tytärtä, joten suvun geenit saatiin siirtymään yksi sukupolvi eteenpäin. Se on hieno juttu. Miksi saa tämän iloisen perhetapahtuman myötä lopullisen luvan jatkaa elämäänsä sinkkuna. 

Muu.jpg

Näistä meidän koirista ei lopu työskentelyhalu ja toimintakyky millään. Ei vaikka kilometrejä, treenejä ja vaikka mitä on itse kunkin mittariin kertynyt. Muu 7v istahtaa aamulenkin yhteydessä topakkana hakkuuaukean kannolla ja kysyy, eikö me ihan oikeesti muuta tehdä kuin ulkoillaan?? Tämä puolen vuoden metsästystauko ei oikein mahdu koiran kaaliin. Hakkuuaukioille on hyvä tehdä fyysisesti ja psyykkisesti raskaita treenejä ja niistä Muu pitää kovasti.

Miksi.jpg

Syksyn jahti- ja koekauteen on vielä viikkokausia aikaa. Jahtipäiviä on kalenteriin suunniteltu innokkaasti. Kokeisiin on Miksin kanssa suunnitteilla osallistua niihin, joista meillä on kiertopalkintoja puolustettavana eli Cockerimestaruus ja Inarin riekkokoe. MEJÄ-koekalenteri täyttyi pohjoisen kokeiden ja sen lajin arvokisojen suhteen siten, että menevät kaikki päällekkäin metsästystapahtumien kanssa. Eli ne ja niihin treenaamisen jätämme tänä vuonna väliin. Jotain uutta ja mielekästä pitää kuitenkin koko ajan näiden pään menoksi keksiä.

Eka%20harjoitus.jpg

Miksin kanssa osallistuimme ihan uuden lajin koulutusviikonloppuun. NoseWork on lajina uusi myös minulle. Koirapalvelu Hyvä Käytös ja kouluttaja Johanna Vanhatalo - Pohjois-Suomen Spanielikerhon aktiivit järjestivät halukkaille räätälöidyn viikonloppukurssin. Kuvassa Miksi ihan ensimmäisissä harjoituksissa. Lopuista on vain videotallenteet ja niitä en osaa tähän linkittää.

Miksi osoitti jälleen kerran loistavat henkiset ominaisuutensa, joiden myötä se eteni hyvää tahtia askel askeleelta vaikeampiin tunnistustehtäviin. Itselleni tuli hyvää päivitystä ja tarkennusta oikea-aikaisen ja oikeasuuntaisen palkkaamisen suhteen. Koukkuun jäimme tähän lajiin. Hyvää toimintaa aktivitteettia jahtikauden ulkopuolella sellaista kaipaavalle koiralle.

IMG_5377.jpg

Huhtkuussa olimme kouluttajina Cockerspanielit ry:n Korpilahden Surkeen leirillä. Oikein mukava viikonloppu ja toimivat järjestelyt. Sekä hyvä paikka maastoja myöten tällaisen toteuttamiseen. Koiria Juhan ja minun ryhmässä oli 9 ja se oli ihan maksimimäärä. Aloittelevat koirat olivat Samin ja Kirsin ohjauksessa.

Ryhmämme koirat olivat joko kokeissa jo käyneitä tai tulevana syksynä niihin osallistuvia. Hyviä koiria ja kehityskelpoisia ohjaajia. Näinhän se aina tahtoo olla. Meidän omien koirien koulutuksessa käyttämät menetelmät olivat aika monelle ohjaajalle uusia. Sen vuoksi Miksi ja Muu toimivat ajoittain mallina ja esimerkkina. Ja pääsivät samalla myös purkamaan omaa toimintatarmoaan.

Eniten meillä kouluttajina jäi mieleen, että jostain syystä ihmiset pelkäävät ihan mahdottomasti koiriensa mahdollisesti tekemiä virheitä. Koirien menoa säädettiin ja jarrutettiin otsa kurtussa. Kun huomio keskittyy virheisiin, ei pystytä näkemään ja iloitsemaan onnistumisen hetkiä. Työkoiriksi jalostetut eläimet tarvitsevat luvallisia kanavia purkaa toimintatarmoaan. Kun se kanava annetaan, moni ongelmakin katoaa kuin itsestään.

Niinpä tämäkin ryhmä suoritti mm. paljon pitkiä markkeerausnoutoja. Ensiksi siksi, että koirat pääsivät tekemään kunnolla töitä. Kun pöhinää saadaan pöntöstä purettua ulos, tulee koirista helpommin hallittavia. Ja toiseksi siksi, että ohjaajat näkevät niiden tottelevan asiallisesti myös pitkillä etäisyyksillä ohjaajasta. Ihmiset näkivät koiriensa onnistuvan ja se toi paljon ilon hetkiä ja rentoutta tekemiseen. Niitä pelättyjä virheitä ei tullutkaan. Se ehkä auttoi havainnoimaan myös sen, että suurimmat koulutukselliset ongelmat tapahtuvatkin sitten ohjaajan lähietäisyydellä. Ja nekin pystytään korjaamaan helposti, kun työtä tehdään ilon kautta. Niistä pienistä onnistumisen hetkistä voimanmurusia keräten.

Ihan sama tilanne on myös varsinaiseen kokeeseen osallistuttaessa. Lähdetään onnistumaan! Ja muistetaan, että suorituksen alkaessa jokaisella koiralla on 0 pistettä kasassa. Pienillä ansioilla se kerää repullisen lisää. Mutta vain silloin, kun ohjaaja luottaa ja uskoo koiran kykyyn onnistua. Sille mitä luonnollisimmassa tehtävässä.

IMG_5383.jpg

Samoilla linjoilla jatkoi kokenut työkoirien kouluttaja ja ohjaaja sekä luonnetestituomari Jari Keinänen seuraavan viikonlopun koulutusleirillä Kiimingissä. Sekin P-S Spanielikerhon uutteran porukan organisoimassa tapahtumassa.

Jarin mukaan koira tarvitsee tyytyväiseen elämäänsä toimintaa, sääntöjä ja huolenpitoa. Tässä järjestyksessä. Aiemmin tuo järjestys toteutui, mutta nykyään ihmisten koiraongelmat johtuvat pääosin siitä, että järjestys on käänteinen. Koira tarvitsee mahdollisuuden lajinmukaisen käyttäytymiseen. Koirien oppimisesta ja kouluttamisesta tiedetään tutkimuksen kautta enemmän kuin ennen. Miksi meillä silti on koirien kanssa ongelmia enemmän kuin ennen? Aikaa vietetään netissä noita teorioita opiskellen ja niistä keskustellen. Ja se koira odottaa vieressä, kun tehtäisiin edes jotain!

Kuvassa pistetään yksi viikonlopun koirista tekemään töitä eri tavalla kuin mihin se on tottunut. Ja mikä suoritusilo ja tekemisenhalu siitäkin löytyi! Ja monesta muusta samalla lailla. Hienoja hetkiä näkyi myös koiranomistajien naamoilla.

IMG_5401.jpg

Näihin väsyneiden ja tyytyväisten koirien tunnelmiin mekin pyrimme aina ulkoiluhetket päättämään. Ihan joka päivä siihen ei pysty, mutta 3-4 kertaa viikossa näyttää näille riittävän. Eli hakkuuaukeatreenin jälkeen loppuverryttelyt soramontuilla. Ahtossa on vielä virtaa jäljellä eniten, tytöt siinä välissä ja reippaasti liikkuvat vielä Jokunkin käpälät. Kiva kun kesä tulee ja päästään vaihtamaan treenielementti vedeksi.