Huhtikuussa pentueemme täytti vuoden. Mukavia hetkiä on näiden touhukkaiden sisarusten kanssa vietetty. Jo viime vuonna asetimme omiemme kanssa tavoitteeksi osallistua Pyhännän ensimmäiseen koeviikonloppuun, johon anottiin lauantaiksi spanielien taipumuskoe ja sunnuntaille metsästyskoirien jäljestämiskoe. Molemmat koelajit ovat meille hyvinkin tuttuja, mutta Miksi ja Ahto osallistuivat niihin ensimmäista kertaa elämässään.

Miksi_tulee2-normal.jpg

Nuorukaiset kirjaimellisesti loikkasivat aikuisten koirien maailmaan.

Tuomarina taipumuskokeessa toimi Virpi Väisänen. Miksin arvostelu suorituksesta oli seuraava:

Sosiaalinen käyttäytyminen: Nuori narttu, joka sulautuu huomaamatta vieraiden ihmisten ja koirien joukkoon. Avoin tuttavuus

Haku ja laukaus: Innokas hakutyöskentelijä, joka tekee töitä sopivalla etäisyydellä ohjaajastaan pitäen kontaktia ja reagoiden pieniinkin ohjaajan vinkkeihin. Laukauksesta istuu ja jatkaa hakua käskystä. Kaunista katseltavaa.

Jäljestys: reipastahtinen jäljestäjä, joka etenee suoraan jäljen päällä. Selvittää kulman suoraviivaisesti ja päätyy nopeasti kaadolle. Tunnustellen nuuhkii jalat pystyssä olevaa fasaania.

Vesityö: tehokas uimari, joka tuo riistapukin suoraan käteen.

Tottelevaisuus: Erinomaisesti ohjaajaa totteleva Miksi.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma: Koiran nuoresta iästä huolimatta saumattomasti yhteen hitsautunut pari, jossa molemmat osapuolet näyttävät tietävän tehtävänsä. Pohjatyö on tehty ja kuonon voi kääntää kohti haasteellisempia tehtäviä.

Jäljen lopussa ollut fasaani oli todellakin jäänyt toimitsija-Kaisalta hieman koomiseen asentoon. Muistutti Mr Beanin yhdessä sketsissä ollutta kalkkunaa :) Hyvin Miksi kuitenkin taiteili tilanteen hallintaan elämänsä toisessa tapaamisessa riistan kanssa.

 

Miksi_taippareissa-normal.jpg

Miksi palauttamassa riistapukkia. takana tuomari Virpi Väisänen sekä koetta mukana seuraamassa ollut ulkomuototuomari Marjatta Pylvänäinen-Suorsa. Kuva Markku Hietala

Sunnuntaina kuono sitten sanamukaisesti siirrettiin kohti haasteellisempia tehtäviä ja osallistuttiin mejä-kokeeseen. Päivä oli helteinen ja aika haasteellinen, sillä Juha toimi toisessa lohkossa tuomarina. Minun oli siis yksin selvittävä kahden koiran kanssa kilpailemisesta sekä kahden jäljen opastuksesta ja purkamisesta. Siihen työhön oli asennoiduttu jo kokeeseen ilmoittautumislomaketta täytettäessä ja sääennustetta katsoessa. Onneksi Järvisen Kaisa hoksasi tarjota apuaan koirien huoillossa. Sen otin kiitollisena vastaan, sillä en olisi itse älynnyt edes sitä pyytää.

Miksin ensimmäinen mejä-startti meni kerrassaan hienosti. Tuomari Jouni Simosen koekertomus 19 tuntia vanhan jäljen suorituksesta on seuraava: "Miksi aloittaa jäljestyksen nopeasti lähtömakausta nuuskaisten. 1. osuus on touhukasta jäljestystä jäljen päällä edeten, ainoastaan pari pientä sivupistoa tulee osuudella. Kulmalle tullaan suoraan ja makaus merkataan riittävästi. Toinen ja kolmas osuus on edellisen toisinto, hyvää jäljestystä alusta loppuun. Kulmilla Miksi tekee vain lyhyen tarkistuksen ja etenee seuraavalle osuudelle. Sorkalle tullaan jäljen päällä ja sitä jäädän nuuhkimaan. Erinomainen suoritus." Tulos AVO 1 48 p, joka oli avoimen luokan paras suoritus.

Isoveli Ahto ei jäänyt kyllä yhtään huonommaksi. Ahtokin suoritti taipumuskokeensa hyväksytysti läpi seuraavin lausunnoin:

Sosiaalinen käyttäytyminen: Ahto on reipas syliin hypähtäjä, joka on avoin suhteessa ympäristöönsä. Rohkea tiennäyttäjä.

Haku ja laukaus: Voimakasta hakutyötä sopivalla etäisyydellä ohjaajasta. Pitää hyvin kontaktia ohjaajaan. Laukauksesta pysähtyy ja jatkaa intensiivistä hakutyöskentelyä. On selvästi metsässä kotonaan.

Jäljestys: Räväkkä, reipasvauhtinen jäljestäjä, joka tekee töitä täydellä teholla jäljen päällä. Kaadon nuuhkii ja ottaa suuhun.

Ahto_jafasu-normal.jpg

Ahto nappaa linnun suuhun ihan samalla tyylillä kuin huhtikuussa tehdyssä ensimmäisessä laahausjälkitreenissäkin.

Vesityö: Räjähtävällä voimalla veteen ja riistapukki rantaan.

Tottelevaisuus: Ahto noudattaa ohjaajan käskyjä ehdoitta.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma: Ahto on voimakas työskentelijä, joka vaikuttaa syntyneen suoraan osaksi metsäympäristöä. Se selvästi nauttii ohjaajansa kanssa eteen tulevista haasteista, mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan.

Ahto_loikkaa2-normal.jpg

Ahton lähtö riistapukin noutoon, kuva Markku Hietala

Myös seuraavan päivän mejä-kokeeseen Ahto starttasi heti pikkusiskonsa jälkeen. Tuomari Jouni Simosen kuvaus jäljestystyöstä yli 18 tuntia vanhan jäljen kanssa on seuraava:

"Ahton lähtö on innokas. Jäljestys tapahtuu jäljen yli risteillen. 1. kulmalle tullaan jäljen päällä, makaus merkitään hyvin mutta koira lähtee paluujäljelle. Tästä tuomitaan hukka. Jäljestäminen aloitetaan makaukselta uudestaan ja se onkin varsin touhukasta aina sorkalle asti. Sorkalle tullaan jäljen päällä ja siihen osoitetaan kiinnostusta. Hieno suoritus, ainoastaan hukka heikensi suoritusta." Tulos AVO 2 39 pistettä.

Räväkkä Ahto on hieman suurpiirteinen. Tärkeintä ei ole suunta vaan vauhti :) No, se kostautui tällä kertaa, joten ihan sentään jackpotia ei saavutettu.

 

Ahton%20loikka-normal.jpg

Hienosti nuorukaiset "Sisko ja Veli Sikiö" suorittivat ensimmäisen tulikokeensa. Asetettu rima ja tavoitetaso ylittyivät. Tästä on oikein mukava jatkaa eteenpäin.