Kevättalvi on mennyt vauhdilla. Toisaalta, en tiedä onko vauhti kova vai onko sitä itse vuosi vuodelta hitaaampi. Kesää kohden mentäessä alkavat taas erilaiset koiratapahtumat täyttää viikonloppuja. Pyhännän perinteisen talkooviikonlopunjäökeen vuorossa oli Lumijoen Metsästysyhdistyksen koulutusviikonloppu. Ensimmäistä kertaa kokeilimme yhteistyötä siten, että viikonloppua tarjottiin seisovien lintukoirien lisäksi myös spanieleille. Suosio yllätti meidät ja yhteistyössä Väisäsen Hannun ja Juhan kanssa treenailimme 14 spanielin metsästyksen tähtääviä toimintoja. Osa koirista ja ohjaajista oli ennestään tuttuja, osa posittivisia uusia tuttavuuksia. Posittivisia toki ne vanhat tututkin...Viikonloppu oli työntäyteinen, mutta myös kouluttajille varsin antoisa.

Aloitimme viikonlopun teorialla ja yhteisellä keskustelulla. Jatkoimme omien koirien toimintanäytösten jälkeen hevosmaailmasta tuttuun klinikkatyyppiseen treenaukseen, koira kerrallaan. Ala-Kojolan Mikko oli mukana springeripentunsa Mantelin kanssa vesityötreeneissä, mutta keskittyi pääasiassa taltioimaan tapahtumaa kamerallaan. Meidän osallistujien onneksi. Taas kerrassaan hienoja otoksia ja näkökulmia!

Hannu näyttää Roopen kanssa käsimerkkien käyttöä koiran ohjauksessa. Roope vain rennosti tottelee ja suorittaa annetut tehtävät vauhdikkaasti ja Hannua palvoen.

Jokun kanssa näytimme yleistä hallittavuutta, joilla mitataan kotioloissa koiran koulutustasoa sekä harjoitellaan ihmisen ja koiran yhteistä kieltä. Koiralle annetaan vain yksi käsky ja ihmisen koko olemus tukee samaa viestiä. Käskyn jälkeen koiralle annetaan työrauha ja mahdollisuus suorittaa annettu tehtävä. Näin esittelimme seuraamista, pysähtymistä, paikallaoloa ja luoksetuloa.

Lopuksi näytin temppuradan, jossa tuo kaikki viedään korkealle hallintatasolle saakka. Itse kouluttajana sorruin koirankouluttajan perusvirheeseen - esitetään koiran kanssa juttua, jota ei ole koskaan treenattu kotioloissa... Lopputulos ei voi olla paras mahdollinen. Koulutusviikonloppu siis itsellekin ja muistutus ihan perusasioista.

 

Joku suorittamassa tehtävärataa. Tarkoituksena oli konkretisoida koiran hallinnan ja ohjattavuuden kuvioita. Tämä ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä :) Joku olisi halunnut tämän oikealla olevan hanhen sijasta tuoda vasemmalla olevan pupun. Tai ainakin sen keskellä olevan kumisorsan.Topakat käskytykset ja hanhi saapuu lopulta, löperöllä otteella.

Se mieluisin pupu saatiin viimein palkaksi.

Jokun ilme kertoo kaiken, mitä se ajatteli tilanteesta. Laittaa nyt kokenut jahtikaveri kantamaan pehmoleluja! Itse asiassa kahden katsojan kommentti :" Oli hienoa nähdä, että Jokullakaan ei aina mene ihan putkeen" oli positiista ja ilahduttavaa kuultavaa.

Muu näytti vuosikkaan koiran tavoitekoulutustasoa. Saalisvietti hyvin paketoituna :)

Noutotekniikka niin maalla kuin vedessäkin alkavat Muulla olla siinä mallissa, että ensikosketukset riistaan ovat kohta ajankohtaisia.

Näytösten jälkeen kävimme läpi erilaisia koiria ja ohjaajia. Tässä Antti ja Riki. Yksi tulevaisuudenlupauksista. Viikonlopun tuloksena ensimmäiset ilmoittautuimiset syksyn metsästyskokeisiin ovat jo saapuneet.