Päivittelin tuonne nettisivuillemme www.fieldlan.fi koiriemme viime vuoden tapahtumia. Samalla tuli lueskeltua sen vanhoja tekstejä läpi. Miksin sivulla oli pohdintaa siitä, kun E-pentuettamme aikanaan pohdittiin. Kysymys "miksi". usein mieleen. Niin usein, että ideaksi tuli lopulta nimetä kotiin jäävä pentu nimellä "Miksi". Se oli näppärä nimi niin uros- kuin narttupennullekin.

Äidiksi oli valittu Muu. Se valinta oli hyvin helppo.

Jahti2011%20001.jpg

Muu syksyllä 2011

Mutta kuka puolisoksi? Sukutaulu antoi väljästi tilaa Suomessa ja Ruotsissakin silloin olleille vaihtoehdoille. Samoin Muun muutkin ominaisuudet. Luonteeltaan temperamenttiselle nartulle halusimme ehdottomasti tasaisemman ja suoraviivaisemman luonteen omaavan uroksen. Ja myös sellaisen, joka entisestään vahvistaa Muun hienoja metsästysominaisuuksia - tehokasta ja luontaista hakua sekä vahvaa laumaviettiä, joka näkyy palveluhaluna ihmistä kohtaan.

Englannissa emme ole käyneet paikan päällä cockereita ja kokeita katsomassa. Sen sijaan nautimme kovasti Paul Frenchin videoista kotisohvan äärellä. Tämän vuoden mestaruusvideo on jälleen ennakkotilattuna ja sitä kovasti odotamme. Niitä olemme Juhan kanssa katsoneet useita kertoja ja ihastuneet kerta toisensa jälkeen samantyyppisten koirien hyvähakuisiin ja rivakoihin suorituksiin. Kun noiden koirien sukutauluja sitten Cocker Spaniel Pedigree Databasesta katsoin, huomasin yhä useammin noiden koirien sukutaulusta uroksen nimeltä Ft CH Sandford Black Mamba, usein myös molemmin puolin sukutauluihin kerrattuna. Se on myös Muun emänemänisä. Tuo emänemä puolestaan on Ft CH Timsgarry Kelly, joka on periyttäjänarttuna aivan omaa luokaansa.

TeamFieldlan_Sanna.jpg

Alhaalla äiti-Muu ja isä-Joku. Ylhäällä K&JVA Elovena, JVA Easybeat ja K&A&A-H VA Eager. Kuva CockeriDerbystä 2013, jossa ylärivin kolmikko sai jokainen hienon SPME AVO2-tuloksen.

Kun sitten taas syvennyin yhdistelmän pohdintaan tuon tasaisemman luonteen ja Sandford Black Mamban kertauksen suhteen, huomasin sopivimman sulhon tuhisevan jaloissani.

Nyt tuosta projektista on kulunut lähes neljä vuotta. Ja tulokset ovat olleet mieluista. Toki riskin lonkkakuvaustulosten suhteen tiesimme, eikä niiden suhteen mennyt ihan niin hyvin kuin olisi toivonut. Toiveena oli, että kukaan jälkeläisistä ei niiltäkään ominaisuuksiltaan olisi isäänsä huonompi. Valitettavasti siinä suhteessa kahden yksilön kohdalla kävi toisin. Muissa ominaisuuksissa ja asioissa pentue onnistui hienosti. Saimme niistä jokaiselle upean kodin sekä kaikki osallistumaan sekä nivelkuvauksiin että luonnetestiin.

Luonnetestitulokset ovat erinomaiset. Luonnetestituomarimme Jari Keinänen ja Reijo Hynynen totesivat, että eivät tällaista pentuetulosta muista koskaan missään rodussa nähneensä. Sitä, että hajonta on pientä ja lopputulos kaikilla hyvä. Kaikki koirat ovat viettäneet elämäänsä rakastettuina perheenjäseninä. Ne koirat, jotka käytettiin kokeissa, valioituivat kaikki, vieläpä suhteellisen vaivattomasti ja nopeasti.

IMG_3662.jpg

3xJVA Elovena, Express ja Easybeat

Entä sitten se kotiin jäänyt Miksi? Miksi sijoittui tulostena kanssa vuonna 2015 Vuoden Metsästyscockerikisassa toiseksi (v2014 voitto) ja Vuoden MEJÄ-cockerikisassa sijalle 7.

Vuoden metsästyscockerikisan kärki on sukutaulultaan mielenkiintoinen. Voittaja Frosty Morning's Norene on Miksin serkku, neljäntenä on sisko-Salli ja viidentenä Ringo-eno. Kaikkia yhdistää sukutaulussa esiintyvä FT Ch Sandford Black Mamba, joka tulee niihin S J(j)Ch Timsgarry Bellin, FT Ch Timsgarry Kellyn tyttären kautta. Meidän pentueeseemme kerrattuna isän ja emän kautta 3x4 (iii X eeei).

Miksin kanssa tuli nyt jo kolmannen kerran koettua se, että metsästystä ja MEJÄä voi harrastaa yhtä aikaa samalla koiralla. Hieno sijoitus MEJÄ-cockerikisassa, jossa seitsemänteenkin sijaan tarvitaan kolme kovatasoista ykköstulosta. MEJÄ oli kyllä erityisesti Miksille hyvin helppo laji ja samoin kuin se oli myös Jokulle ja Muullekin. Kaikki kolme suoriutuivat lajin valioiksi suoraan viidellä koekäynnillä.

Miksi suoriutui viime syksyn aikana kiitettävästi lisäksi SPME- arvokokeissa että varsinaisissa kanalintujahdeissa. Väsymättömästi se jaksaa tehdä työtänsä pitkiäkin päiviä, sillä se ei tuhlaa energiaansa mihinkään turhaan. Parempaa koiraa ei voi ihminen itselleen toivoa.

Vastaus kysymykseen Miksi on saatu.