Viikonloppuna kulki karavaanimme mukavien Mejä-ystävien kokoontumisajoihin Hailuotoon. Neljän tuomarin koe oli ohjelmassa. Kiva oli taas tavata vanhoja tuttuja ja tutustua kenties uusiinkin.

IMG_3586.jpg

Koirat hyppäsivät innoissaan kyytiin. Osastossa on sijoituttu asemiin henkisessä hierarkiajärjestyksessä. Matkan alkaessa levittäytyvät omatoimisesti hieman väljempään asetelmaan.

Lauantaina saimme iloisia uutisia.Vuosi sitten Salli sai ensimmäisen agility-sertin. Ajankohta oli tarkalleen 14.5. Sen viimeisen ja valionarvoon oikeuttavan saa ottaa vastaan aikaisintaan vuoden kuluttua ensimmäisestä. Salli teki kellontarkkaa työtä ja se valiotulos tuli eilen 16.5. Hailuodossa jo oltiin MEJÄ-viikonloppua viettämässä, kun iloviesti Sannalta tuli. Viime viikonloppuna tehtiin kovaa metsästystreenisettiä Nilsiässä ja vajaan viikon kuluttua siitä Salli kipaisi huikean agility-tuloksensa kakkoskuskista ykköskuskiksi (väliaikaisesti?) nimetyn Heikin kanssa. Lämpimät onnittelut teille kaikille sinne Mäntsälään!

10372735_10153257999951382_8624877938637

Heikin ja Sallin selfie

Tavoitellun yhteisen SM-nollatuloksenkin saivat. Me puolestamme toivoimme Sallin siskon ja veljen kanssa ettei nyt ainakaan nollaa tulisi. Toki lajikin on toinen. Näiden kanssa kun voi todistetusti puuhastella kaiken laista.

Sunnuntaiaamuna meidät arvottiin Miksin ja Ahton kanssa Antti Kosken tuomariryhmään. Sää oli mitä parhain, viileä ja tuuleton. Hailuodon maastot ovat hyvin helppokulkuisia, mutta kuivalla ja tuulisella säällä koiran työskentelynäkökulmasta varsin haasteelliset. Koirat tekivät hienoja suorituksia, toki epäonnistumisiakin sattui, kuten koetilanteissa aina. Tällä kertaa meillä oli taidot ja tuurit viimeisen päälle kohdillaan.

Ahto oli suoritusvuorossa ensin. Perjantai-iltana ja lauantaiaamuna se oli mukana noutotreeneissä, jotta menemisenhalua ja -voimaa saadaan hieman laskettua alaspäin. Siinä oli onnistuttu hyvin, koska Ahto oli lähtötilanteessa hyvinkin seesteinen ja rauhallinen. Sama mielentila näkyi koko suorituksen ajan.

Ahton arvostelu: "Koira tuodaan lyhyessä narussa alkumakaukselle, se nuuhkaistaan ja siitä innokkaasti itsenäiseen jälkityöhön. Ohjaaja jarrutti vauhdin hyvin maastoon sopivaksi. Työskentely on koko jäljen matkan tarkkaa. Kolmannen osuuden alussa edetään hetki jäljen suuntaisesti tuulen alapuolella. Muutoin koira ei poistunut veritykseltä. Makauksista kaksi ensimmäistä osoitettiin nuuhkaisten, viimeisillä makauksilla mentiin vauhdista yli. Ensimmäisen kulman veretön katkos ratkaistiin kulkemalla veritys loppuun ja siitä yhdellä rengastuksella jatkoon. Toinen kulma jäljen myötäisesti. Viimeinen ratkastiin narun mitan (= narun mittaisella :) ) tarkistuksella. Kaadolle suoraan kuono ylhäällä. Jää sorkalle. Hieno jälkitarkka suoritus, pieniä puutteita makauksilla." tuloksena VOI 1 pisteillä 46. Yksi piste pois jäljestämisvarmuudesta ja kolme pistettä makauksista tiedottamisesta.

Ahto on nyt sitten yhtä ykköstulosta vaille jäljestämisvalio. Siskonsa Mustin tavoin sillä on mahdollisuus valioitua koetulosten saavuttamisen aikatulussa, sillä valionarvoon tarvittava H-näyttelytulos sillä jo on. Sallilla ja Miksillä taas on koetulokset kasassa, joten valioitumista toivotaan ja odotetaan kovasti Kellokosken erikoisnäyttelystä.

IMG_0054.jpg

Miksi Nilsiän treeniviikonlopussa lähdössä pitkään noutoon

Miksin koepaikka varmistui vasta muutamaa päivä ennen viikonloppua. Musti-sisko oli ilmoitettu myös Hailuotoon, mutta se jouduttiin perumaan. Mistälie oli Musti saanut lapaansa reiän ja siihen äsähtikin sitten hotspot, jonka häätämiseen tarvittiin antibioottikuuri. Mustikin työstää niin antaumuksella kaikki pusikot ja vatukot, että jossain siellä lienee vaurionsa saanut. Musti on nyt toipumassa ja päässee sekin starttaamaan mielilajissaan vielä toukokuun aikana.

Yksi koira suoritti Ahton jälkeen seuraavaksi ja sen jälkeen olikin Miksin vuoro. Miksi on kyllä niin tasapainoinen koira, että se ei ennen suoritusta lataa itseensä painetta ja kierroksia, kuten veljellään on taipumuksena tehdä. Miksi tekee vain työnsä. Rennosti ilolla ja varmuudella. Niin tälläkin kertaa. Edellisenä viikonloppuna oli treenattu isomman kaavan mukaan aivan toista lajia, mutta kun jäljestysvälineet laitettiin päälle, oli tehtävä sille ilmeisen selkeä.

Miksin jälki alkoi aivan uskomattoman suositusta sorkkaeläintiheikostä. Mäntytaimikossa oli hirven jälkiä ja jätöksiä runsaasti. Sellaista hirven jälkien määrää samalla alueella en ole ikinä nähnyt. Miksi ei antanut sen häiritä työskentelyä, kun ei hirvikoiraksi ole syntynyt. Ilmeisen selkeästi hirvet olivat bailanneet alueella myös jäljen tekemisen jälkeen, sillä osa jäljistä vaikutti ainakin ihmisaistein arvioitunahyvinkin tuoreilta. Miksi työskenteli koiran huikean hajuaistin turvin keskittyneenä annettuun tehtävään ja työsti aluetta intensiivisesti. Kun ensimmäinen osuus oli selvitetty, muuttui jälkimaasto helpommaksi.

Miksin arvostelu:"Koira lyhyessä hihnassa jäljelle, alkumakaus nopeasti nuuhkaisten. Koira etenee sopivaa vauhtia jälkiuran päällä aaltoillen.Ensimmäisen osuuden alussa käydään kerran jäljen sivussa ja ennen kulmaa mentiin lyhyt pätkä jo kuljettuun suuntaan. Muutoin tarkkaa työtä. Makauksista ensimmäinen vierestä ohi, muut makaukset koira osoitti selvästi nuuhkaisten. Katko on ensimmäisellä kulmalla, koira tekee paljon töitä männikössä, jossa runsaasti hirven jälkiä. Katkokulma ratkaistiin lopulta tausta tarkistaen ja rengastuksilla. Seuraava kulma ratkaistiin rengastaen, viimeisellä kulmalla lyhyt suunnan tarkistus. Kaadolle suoraan, jää nuuhkimaan sorkkaa. Hieno suoritus riistarikkaassa maastossa". Tuloksena VOI 1 47 pistettä. Yksi piste pois jäljestämisvarmuudesta, yksi työskentelyn etenevyydestä ja yksi makauksista tiedottamisesta.

IMG_3584.jpg

Kaikkinensa Hailuodon neljän tuomarin koe oli kovatasoinen. 22 koiraa, joista 17 VOI-luokassa ja niistä 13 sai ykköstuloksen. Miksin sijoitus hyvällä tuloksella oli "vasta" viides, Ahto sijoittui kuudenneksi. Kärkisijat menivät aluemme parhaille noutajille ja kokeen parhaana palkittiin labradorinnoutajauros POHJ JVA Saskian Foxtrot ja Kaisa Rimpiläinen tuloksella VOI 1 49p.

IMG_3594.jpg

Mejä-väkeä jonottamassa Hailuodon lossille ja kohti kotimatkaa