Kävimme lauantaina tutustumassa Iin Oijärvellä sijaitsevaan fasaanitilaan. Iiläiset spanieliharrastajat puitteita kehuivat ja saimme yhteystiedot. Netistä paikasta ei juurikaan löydy tietoa, sillä ihmisiä halutaan paikan päälle positiivisen puskaradion kautta. Yksi nettijuttu löytyi Eränkävijät-ohjelmassa esiintyneiden saksanseisojaharrastajien sivuilta http://www.suoherra.fi/isanpaivan-fasaanijahti/  

IMG_4687.jpg

Lunta meitä pohjoisempana ja kauempana merenrantaa sijaitsevalla paikalla oli reilummin ja cockerin käyttö jahtikoirana sen vuoksi rajallista. Pitkään oli kuitenkin puhuttu, että pitäisi käydä paikka katsomassa. Viikolla soitettiin tilalle ja lauantaina sitten lähdettiin. Tuleepahan ainakin paikka omin silmin nähtyä ja koirat saavat mahdollisuuden tavallisuudesta poikkeavaan ulkoilulenkkiin ja treeniin.

Keli ei ollut paras mahdollinen myöskään kuvaamiseen. Ja toisekseen kun keskittyy koiriin, niin ei siinä ehdi kuvaukseen keskittyä. Muutama kuva kuitenkin saatiin tänne blogiin.

Tilaa treenaamiseen on hyvin ja hyväkuntoisia lintuja paljon. Muutama tepasteli irtaallaan pihalla ja rakennusten alla. Alkuun ajettiin ne isännän kanssa liikkeelle ja katseltiin, minne laskeutuvat. Siitä sitten vuorotellen kummallakin koiralla hakukierros. Hakutyöskentelytreeniä fasaaninhajukentässä ja muutama ylösajo ilman pudotusta.

Toiselle treenikierrokselle vietiin tietolinnut. Tavoitteena saada molemmille koirille ns täydellinen riistatyö. Niissä onnistuttiin kaikilta osin hyvin. Sekin osaltaan jätti paikasta positiivisen mielikuvan ja halun palata sinne uudelleenkin koiria treenaamaan. Jatkamme nyt positiivista puskaradiota tilan isännän luvalla.

IMG_0076.jpg

Miksi sitten treenata kokeneita käyttö- ja koekoiria? Haluamme vahvistaa niiden hyviä ominaisuuksia ja ennen kaikkea suoda niille mieluista tekemistä. Hankittiin niille tällainen "hupiranneke". Varsinainen jahtikausi kun jää suomalaisissa olosuhteissa näiden kanssa vääjäämättä lyhyeksi. Etenkin täällä pohjoisemmassa Suomessa.

Yläkuvassa Muu saa kaikessa rauhassa nauttia noudon joka hetkestä. Hieno räväkkä ylösajo vahvalle kukolle, hieno viretilan omatoiminen laskeminen Juhan ammunnan ajaksi. Ja siitä ohjaajan rauhallinen kehuminen ja lupa suorittaa nouto. On hienoa katsoa yhteen hitsautuneen parin työskentelyä, jossa koira tietää hyvin tehtävänsä. 

IMG_0080.jpg

Koiran palaaminen palkitaan hyväksyvin silityksin ja taputuksin. Vasta sen jälkeen ja ilman kiirettä otetaan saalis ihmisen haltuun.

Kuvasta näkyy, kuinka Muun turkki kerää nollakelillä itseensä lunta varsin tehokkaasti. Ei auta vaikka kuinka lyhyeksi leikkaa ja pesuilla puhtaana pitää. Eniten harmittaa koiran puolesta, vaikka ei tuo näytä sitä haittaavan. Muutoin kuin sitten lumipaakkujen sulamisen aikaan, ennen kuin päästään kotiin lämpimään suihkuun niitä sulattelemaan. Muun turkin laatu menetettiin sterilisaation myötä (kohtutulehdus). Tilanne muistuttaa kuitenkin käyttökoiran turkin laadun tärkeydestä. Sekin on käyttöominaisuus.

IMG_0063.jpg 

Miksin turkki on aivan omaa luokkaansa. Samanlainen kuin äitinsä tukin laatu ennen sterilisaatiota. Tämän treenin myötä vahvistui lopullinen myös päätös Miksin sterilisaatiosta. Sitä ei tehdä. Jos tulevana syksynäkin joudumme juoksujen vuoksi käämään pois arvokisoista, niin sitten jäämme. Toivotaan, että joskus seuraavan SPME-sääntömuutoksen aikaan juoksuaikaisen koiran osallistuminen kokeeseen sallitaan. Edellisellä sääntöpäivityskerralla useat äänestykset asiasta jäivät sen tärkeän piirun verran toisen näkökulman puolelle. Erityisesti arvokisat ovat katselmus niin jalostuskoirien omien kuin myös niiden jälkeläisten näytön paikkana.

Anyway - myös Miksi suoritti omat treeninsä hyvin nauttien joka hetkestä. Kuten minäkin. Miksin äitiään lyhytraajaisempi ja massavampi rakenne ei anna mahdollisuutta yhtä ketterään etenemiseen kuin äitinsä, mutta riittävä teho onnistuneeseen riistatyöhön kuitenkin löytyy. Ja pääsimme mekin viimeistelemään onnistuneen noudon loppuun saakka. Pilli on tällä kertaa suussani, koska jouduin avustamaan koiran paluusuuntaa. Linnun siipi oli koiran silmien edessä ja palautussuunta sen vuoksi hieman hakusessa.

Fasaanitilan isäntä Kauko Viitala oli seuraamassa koiriemme treenejä. Oli sanojensa mukaan mieltynyt ennen kaikkea niiden hiljaiseen ohjaamiseen. Se oli kiva kuulla. Lukuisat onnistuneet toistot ovat vahvistaneet oikeanlaista työskentelyä. Ja molemminpuolinen luottamus antaa syvyyttä tekemiseen. Ei siinä silloin paljoa sanoja tarvita.

IMG_4863.jpg

Ja lopuksi, jos joku miettii, millä saa turbocockrin väsymään, niin näillä treeneillä. Tyytyväisenä nukkuvat käyttökoirat ovat silmää miellyttävä näky.