Lauantaiaamuna hyvin varhain lähdimme ajamaan kohti tämän viikonlopun metsästysreissua. Se oli erilainen kuin aiemmat pohjoisen erämetsissä vietetyt. 

IMG_1325.jpg

Ajomatkan päätyttyä avasimme auton takaluukun ja siellä tyytyväiset matkaajat vetivät ensihenkosia päivän tapahtumapaikasta. Hetken fiilisteltyään aloittivat häntien heilutukset. Kaksi vanhempaa ilmeisen positiivisen tunnemuistin kautta ja nuorimmainen- no - silkkaa nuorekkuuttaan.

Ohjelmassa oli peltopyyjahti, jossa toimimme yhden jahtiseurueen riistaa etsivinä ja sitä lentoon nostavina koirakkoina. Mukana jokaisessa ryhmässä oli myös noutajaväkeä, joka suorittaisi osan noudoista. Näin jahti pääsi etenemään hyvässä tahdissa.

Miksin%20nauru.jpg

Spanieleiden kanssa mentiin pellonreunusmetsiköissä ja pyrittiin saamaan ylösajot kohti sänkipeltoa. Voi sitä ilon ja riemun määrää, minkä näiden koirien olemuksessa näki. Miksikin ihan nauraa! Riistaa oli paljon ja koko sydämensä kyyllydestä ne saivat lempihommaansa - riistan etsimistä - tehdä. Löydöt nostettiin lentoon ja noutojen jälkeen sama jatkui uudelleen.

Muukkonen.jpg

Myös suvun "grand old lady" Muu viestii koko kehollaan tuntemaansa iloa. Edellisenä viikonloppuna se työskenteli Taivalkosken lintumailla kahtena päivänä peräkkäin, eikä uupumusta näkynyt. Jahdin jälkeen kylläkin, kun se nukkui koko sunnuntai-illan ja vielä maanantainkin. Ehdin jo olla sen palautumisesta huolissani, mutta mitä vielä. Tiistaina oltiin kunnossa ja lauantaina vedettiin sänkipellossa peltopyyn etsinnässä tähän tyyliin. Annoimme Muulle lyhyempiä ja helpompia settejä, ettei se psyykkisellä toimintakyvyllään uuvuta itseään fyysisesti loppuun. Onhan se kuitenkin jo 10-vuotias.

etsii.jpg

Kun sänkipellolle saatiin hyviä tilanteita, oli koirien tehtävänä noutaa saalis reppuun. Siinä hommassa tarvittiin ohjaajilta ja ampujilta hyvää markkeerauskykyä, sillä pusikossa ylösajovaiheessa oleva koira ei niitä pystynyt tekemään. Tässä Miksi suorittamassa ylösajamansa linnun ohjattua noutoa. Tuulen järkevä hyväksikäyttö auttaa koiraa suoriutumaan tehtävästä ripeästi.

hyv%C3%A4%20nouto.jpg

Nämä samat koirat ilahduttavat meitä sekä suomalaisissa jahtimaastoissa, isoissa jahtitapahtumissa että kokeissa. Kun ei meillä muita koiria ole, eikä tarvettakaan. Samoilla mennään joka tapahtumaan ja saman syksyn aikana. Jos iloa näkyy koirien olemuksessa, niin samaa fiilistä koemme mekin.

IMG_1400.jpg

Jahtiin osallistuneiden kiitokset hyvin toimivista koirista tuntuivat oikein hienoilta. Jahtiseurue oli tyytyväinen koirien toiminnasta, minkä johdosta he puolestaan saivat hyviä riistan pudotustilanteita. Loppuparaatissa saimme jahtitakkiemme kauluksiin seurueen myöntämät hienot ansiomerkitkin. Oli ihan voittajafiilis.

IMG_1395.jpg

Koirat olivat väsyneen tyytyväisiä aktiivipäivästä. Palauttava ruokinta ja juotto ensin. Sen jälkeen turkkien ja silmien huolto - puskissa työskentely jättää jälkensä molempiin. Nyt ei ollut koirien kuivatustarvetta, koska keli oli aurinkoinen ja lämmin. Muutamista ojiin ja lampiin pulahduksista koirat kuivuivat jahdin aikana. Näiden huoltotoimenpiteiden jälkeen jahtikaverit saavat ojentaa kehonsa rennoiksi ja vaipua syvään lepotilaan palautuakseen seuraavaan rutistukseen. Taitettuna oleva wetbed-huopa levitetään niiden alle varmistamaan palauttava lepo kotimatkan aikana. Koirat juotetaan ja kävelytetään paluumatkoilla kahden tunnin välein. Ajomatkan tauko tekee hyvää myös ihmisille.