Maastossa on linnun pyynnissä kuljettu. Sikäli kun on arkityöltä ja muilta vastuilta ehditty. Aika paljon ovat osunneet märkiin ja sateisiin olosuhteisiin tapahtumat, joten valokuvia niistä ei paljolti ole.

Itse pidän että esiteltävän valokuvan tulee olla aidosta jahtitilanteesta tai koiran pitää saatua riistaa suussaan. Sellaisia ei juurikaan ole. Yksi hauska, epätarkka ja tärähtänyt kuva jossa Miksi sylkee noutamansa telkän suustaan minulla oli. Mutta perfektionistina sen kännykästäni poistin. Se olisi kyllä ollut sittenkin kiva tähän laittaa. Miksi kun ei suostu noudetun linnun kanssa enää tönötyskuvissa poseeraamaan. Noudoissa ei ole koskaan moitteen sijaa, joten olen antanut Miksin olla. Kyllä koirallakin saa olla juttuja joista se ei pidä ja joita siltä ei silloin myöskään vaadita.

IMG_6555.jpg

Kanalintujahdin alkupäivä tänään oli kaatosateinen. Siitä huolimatta lähdettiin linnunpyyntiin lähimaastoon Lumijoelle. Koirat kun piti joka tapauksessa lenkittää. Se voitiin ihan hyvin suorittaa haulikon kanssa kanalintuhavaintoja tehden. Lintuja on erilaisten tietojen mukaan viime vuosina ollut vähän, mutta kyllä cockereiden kanssa on mukavasti tilanteisiin päästy. Ei ihan huippuvuoden 2011 tahtiin, mutta muilta osin samoin kuin aiemminkin. Yhdestä tuon vuoden jahtireissusta löytyy blogikirjoitus otsikolla " jäniskevennys ja kaatokänni" Sellaisia vuosia ja päiviä jaksaa toivoa ja odottaa.

IMG_6632.jpg

Lintuluvat on hankittu edellisvuosien tapaan. Cockereiden kanssa on suomalaisissa lintumetsissä ahkerasti kuljettu ja hyvin meillä koirat ovat kestäneet myös riistatilanteettomia päiviä. Vaikka ovatkin puhtaista englantilaisista sukulinjoista ja kotimaan tyyliin koulutettuja. Hakutyöskentely ja toimiminen ihmisen työparina on niille ilmeisen mielekästä puuhaa.

Ruovesi.jpg

Myös Ruoveden hieno spanielimetsästyksen viikonlopputapahtuma lähenee. Sellaista ei meillä Suomessa ole koskaan ennen ollut. Meiltä on mukaan ilmoitettu molemmat koirat. Menestyspaineita ei ole, sillä kaikki haluttu on silllä rintamalla jo saavutettu. Enemmänkin. Ei toki poissulje sitä tilannetta, että menestyminen tai jopa voitto olisi erinomaisen mukava ja toivottu tilanne!

Molemmat sekä Muu että Miksi ovat koetuloksillaan ja harrastustyöskentelyllään osoittaneet, että kaikkia spanielimetsästyslajeja voi harrastaa yhtäaikaiseksi. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia. Miksin huikea koe- ja jahtisyksy 2015 on ikimuistoinen. Samoin Muun viime vuoden Cockerimestaruuskokeen hopeasijoitus 8-vuotiaana, kokeneena jahtikoiran suoraan Lapin riekkojahdista. Ihminen ei voi eikä saa toivoa enempää.

Tuon hienon viikonlopun suunnittelu ja toteutus ei ole mennyt ihan niin kuin koko toimikunta oli asettanut tavoitteeksi. Ja se harmittaa. Syitä siihen on monia, eikä vähäisimpänä juuri syksyn kokeiden anomisvaiheeseen osunut kevään spanielikoulutuksesta tullut SOME-kohu. Todella harmillista. Toivon mukaan Kennelliiton koekäyntien ym. lukujen näkökulmasta katsottuna hyvin pieni lajimme harrastajineen vie olemassa olevan tilanteen fiksusti eteenpäin. 

Mistään "varjo-kokeesta" ei ole kummassakaan tapauksessa kyse. Hieno koe nousee varmasti sekä Lapualle että Ruovedelle. Jokainen järjestelyihin tavalla tai toisella osallistuva on varmasti tehnyt omasta näkökulmastaan parhaansa. Tänä vuonna mennään näin. Ilman ulko- tai sisäpuolista provosointia toivon, että annetaan harrastajien itsensä päättää kumpaan osallistuvat ja missä roolissa. Vai osallistuvatko kumpaankaan. Molempiin osallistuminen ei tänä vuonna ole mahdollista. Toivottavasti se on sitä ensi vuonna.

20170819_141150.jpg

Yhteistyökuviot Miksin kanssa ovat vuosien saatossa erilaisissa koulutus- ja metsästystilanteissa hioutuneet ja koiran työskentelystä saa nauttia. Tänään Miksi etsi maastoa innolla moodilla "searching". Silloin tiedän, että saan kulkea rennosti. Kun vainu riistasta tulee, on viestintätapa minulle jo niin tuttu, että tiedän terästäytyä edessä tulevaan tapahtumaan. Mukavasti koira ottaa siihen tilanteeseen aina minut mukaansa. Tänäänkin teeripoikueen (neljä kanasta) ylösajo oli niin kaunis ja hyvä, että en siihen asetta nostanut. Yhdessä Miksin kanssa katsottiin parven kaikkoamista. Ja jatkettiin matkaa kohti kahvitulia.