Talvella ystäviemme Lean ja Karin kanssa suunniteltu kiertoajomatka Skotlannissa toteutui kesäkuussa. Suomalaista keskikesän juhlaa vietimme erilaisissa maisemissa kuin aiemmin. Eikä valinta ollut huono. Ajomme kulki reittiä Edinburgh - Stirling - Callander - Oban - Fort Williams - Mallaig - LochNess - Inverness - Elgin - Braemar - Stanley - Edinburgh

IMG_1237.jpg

Ajoimme maisemareittejä käyttäen mm. läpi Trossachsin ja Cairngormsin upeiden luonnonpuistojen. Se kannatti. Puhdasta luontoa löytyy ihailtavaksi muualtakin kuin koti-Suomesta. Kilometrejä vuokra-autoon kertyi viikon aikana yli 1200. Kierroksen jälkeen palautimme vuokra-auton ja vietimme vielä kaksi päivää Edinburghissa. Kerrassaan onnistunut reissu, josta jäi monen monta hienoa muistoa.

20170702_130135.jpg

Eikä tässä vielä kaikki. 

Kun Kari ja Lea suuntasivat kohti Suomea, me matkasimme Juhan kanssa junalla Manchesteriin. Ohjelmassa oli kanijahtia Darren Skidmoren ja Moelfamau-cockereiden kanssa. Darreniin olimme tutustuneet hänen kolmen Suomen vierailunsa aikana ja jo tuolloin puhuttiin tästä mahdollisuudesta. Oli hienoa päästä näkemään paikan päällä tätä metsästyksen, koirien ja ammunnan treenauslajia. 

Darren tuli aamulla varhain noutamaan meidät hotellilta kyytiin. Ja niin matkasimme reilun tunnin verran kohti kanimetsästysmaastoja. Automatkan aikana oli mukavaa jutella Darrenin kanssa cockereista. Jalostuskoirista ja sukutauluista sekä asioista, jotka tekevät cockerista hyvän metsästyskoiran. Aiheista joista kovasti pidän. Darrenilla oli mukanaan sekä valmiita käyttökoiria sekä muutamia nuoria, joita voidaan välillä myös treenata, kun pidetään autolla evästaukoa. Kaikki koirien kanssa tehtävä työ tähtää hyviin metsästyskoiriin, joilla käydään aktiivisesti myös kokeissa. Parhaimpia niistä käytetään jalostukseen.

Mukaan oli otettu yksitoista cockerspanielia. Auton perässä ollut koppi oli jaettu kahteen osastoon. Toisella puolella matkasivat urokset ja toisella puolella nartut. Hiljaa, fiksuina ja sulassa sovussa keskenään. Ulos tultiin nimen perusteella. Yksi kerrallaan. 

Mukaamme liittyi myös John Begley, jolla oli neljä hyvätasoista cockeria mukanaan. Jo aivan alkuhetkistä alkaen olimme tyytyväisiä, sillä tulisimme kokemaan enemmän kuin olimme odottaneetkaan.

What%20a%20view.jpg

Päivä antoi meille mahdollisuuden kokea brittiläiset maisemat aivan lähituntumalta. Metsästys tapahtui lampaiden ja lihakarjan laidunalueilla. Niitähän Britanniassa on valtavasti. Lihaksi kasvatettavat eläimet tekevät elämänsä aikana tärkeää maisemanhoitotyötä ja viettävät samalla hyvin lajityypillistä elämää. Kivikkoiset ja karut alueet ovat ikinurmia eikä niitä ihmisen toimesta hoideta muutoin kuin huolehtimalla aidoista. Eläinten syöntilistaltaan hylkimät kasvustot, kiviatojen rakoset ja kivikkoalueet tarjoavat runsaalle villikanikannalle hyvät piiloutumispaikat. Niiden löytämiseen tarvitaan hyviä metsästyskoiria, jotka tuovat kanit ihmisen aseen ulottuville.

IMG_0487%20pieni.jpg

"Pupujen" metsästäminen saattaa tuntua jonkun mielestä julmalta, mutta niitä on tuolla niin paljon, että ne ovat riesa jo lajille itselleenkin. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon vahinkoa ja riskejä ne tekevät laiduntaville eläimille kaivamillaan kaninkoloilla. Niitä sai itsekin varoa, ettei kompastuisi ja loukkaisi itseään. Myös ammattitilanteissa olen brittiviljelijöitä kanitilanteesta jututtanut. He ovat iloisia ja tyytyväisiä siitä, että metsästäjät auttavat heitä pitämään kanikannan kohtuullisena. Ja metsästäjät tarvitsevat siihen hommaan hyviä koiria. Kaneja saa metsästää ympäri vuoden ja siihen tarvitsee vain maanomistajan suullisen luvan.

20170702_101802.jpg

Darren ja John kulkivat vierekkäin metsästäen kumpikin omalla koirallaan. Me kuljimme Juhan kanssa lähietäisyydellä seuraten miesten ja koirien toimintaa. Koska metsästettävää riistaa oli paljon, oli myös tapahtumia paljon. Näimme erilaisia koiria ja erilaisia työskentelytyylejä. Muutaman koiran vaihdon jälkeen hoksasimme, että saamme enemmän tehoa päivään, kun koirien vaihdon autolla jätimme pois. Minulla ja Juhalla oli takana 1-2 koiraa kädessämme, jolloin Darrenilla ja Johnilla oli edessään yhdet. Silloin pääsimme kulkemaan maastoa laajemmin, eikä tarvinnut tehdä pistoja autolle koirien vaihtoon. Näin saimme Juhan kanssa tutustua kaikkiin yksilöihin ihan lähituntumalta. Mukavan rauhallisia ne olivat odottaessaan vuoroaan. Ja ihastuttavan energisia tehdessään työtä.

IMG_0696%20pieni.jpg

Eniten töitä sai tehdä 5-vuotias uros Dexter eli OFTW Priorsmeadow Berillo (FT Ch Maesydderwen Spartan - FT Ch Maesydderwen Sarong). Dexter on yhtä voittoa vaille FT Ch ja Darren aikoo osallistua sillä syksyllä kokeisiin. Myös Cocker Spaniel Championships on tullut Dexterille ja Darrenille tutuksi kokemukseksi. Dexter teki koko päivän hienoa työtä. Kaikilla spanielimetsästyksen osa-alueilla.

IMG_0653%20pieni.jpg

Yllä Dexterin "naurava naama" lähempää kuvattuna. Tässä se seuraa tarkkana mutta rentona Darrenia, joka juttelee vieressä metsästäneelle Johnille antaen hyviä vinkkejä onnistuneiden suoritusten aikaan saamiseksi ja jahdin etenemissuunnasta. 

Dexter on koetun perusteella minulle koira, jonka esiintyminen sukutaulussa on hyvä asia. Koiran itsensä sukutaulu on rohkeasti koottu, mutta kun lopputuloksena on saatu aikaiseksi ilmiasultaan näin hieno yksilö, on sen jalostuskoiran arvo hyvin suuri.

IMG_0659pieni.jpg

Tässä John metsästämässä omalla koirallaan. Hakuvuorossa on Rathfort Meg of Moelfamau (Abbylara Shadow - Rathfort Jill). Tulisesti ja vauhdikkaasti toimiva narttu, joka ei osoittanut väsymisen merkkejä missään vaiheessa.

IMG_0471.jpg

Tässä ammuttua kania noutamassa "Eric" Katemane Glas Eric ( FT Ch Maesydderwen Scamp - Katemane Leaves). 

20170702_101904.jpg

Tämä Johnin nuori, pian kaksivuotiaaksi tuleva uros jäi erityisesti mieleeni. Mikä hakutyöskentely, energia ja tyyli! Koulutustasoltaan vielä raakile, mutta tänne oltiinkin tultu opiskelemaan paremmaksi. "Mac" eli Cwmceiliog Ci Dewr (FT Ch Maesydderwen Spartan - Maesydderwen Stella)

IMG_0677.jpg

Ja pitihän ikuistaa muisto valokuvana myös itselle. Tässä käsissäni ovat Johnin Meg ja Darrenin Dexter. Rentoina riistan hajujen ja jahtitapahtumien keskellä odottaen vuoroaan. Ei muuten piipannut ainutkaan koira.

IMG_0654.jpg

"Meg" eli OFTW Lynkee Time Bomb (FT Ch Lockslane Archibald - Lynkee Lastimeout) on myös yksi Darrenin tulevan kauden koekoiria. Hienosti hakeva koira, joka Darrenin mukaan on erittäin hyvä linnuilla, mutta ei niin hyvä kanimetsästyksessä. Dexter on siitä erinomainen koira, että se toimii hyvin ja moitteetta kaikella riistalla.

Sheena.jpg

"Sheena" oli palannut äitiyslomaltaan ja tullut antamaan näyttöjä fyysisestä kunnostaan ja toimintamuististaan. Erinomaisesti sujuivat molemmat ja Darren oli ilmeisen tyytyväinen. Sheena on viralliselta nimeltään Maesydderwen Simplicity ja sillä oli pentue Dexterin kanssa. Pentue on rekisteröity maailmankuululle Maesydderwen-kasvattajanimelle, jonka kanssa Darren tekee tiivistä yhteistyötä.

IMG_0475%20pieni.jpg

Sheena noutaa Macin ylösajosta ammuttua kania. Mac odottaa heinikossa lupaa lähteä seuraavan etsintään.

IMG_0704.jpg

Kerrassaan hieno päivä. Kiitokset Darren!