Meillä koirat asuvat samoissa tiloissa ihmistensä kanssa. Eivät kenneltiloissa tai omassa huoneessa. Se tietää koirattomaan taloon verrattuna aktiivisempaa siivoamista, jotta koti tuntuu sellaiselta kodilta kuin haluamme sen olevan. Lattiat mukavia ihmisen avojaloinkin kulkea, eikä joka paikassa leiju koirankarvat. Ahkeralla siivoamisella pääsee hyvin tavoitteeseen, mutta oma vaikutuksensa on myös sillä, millainen karvapeite koiralla on ja kuinka sitä hoidetaan.

IMG_0002.jpg

Meidän perheessä koirat eivät nuku ihmisten kanssa samassa sängyssä, eivätkä saa mennä ihmisten sohville ja tuoleille. Olohuoneen ja keittiön välissä on vanha lastensänky, joka on tarkoitettu koirille. Siihen sopivat kaikki yhtäaikaa ja näkyvyys talon arkisiin tapahtumiin on hyvä. Lisäksi niillä on omat pedit makuuhuonessamme ja niissä vaihdellen isot tyynyt tai peitteet. Erityisesti Muu on innokas niitä kantelemaan ja rohmuamaan kaikki kolme itselleen. Näin toimien se majoittuu sinne, minne kulloinkin haluaa. 

Rompulta%20siirretyt%20106.jpg

Käpälät siistitään säännöllisesti. Se tarkoittaa meidän koirien karvan kasvussa n joka toinen kuukausi. Näin saadaan sisään kantautuvan hiekan määrä pidettyä vähäisenä. Käpälien siistimisen yhteydessä tulee käytyä läpi myös yleinen tassujen ja kynsien kunto. Kynnet leikataan 2-3 viikon välein eli käytännössä aina kun rapina laminaattilattialla alkaa ottaa korviin.

Tarvittaessa on siistitty myös korva- ja hapsukarvoja. Se tarve on koirillamme aika vähäinen, ehkä 3-4 kertaa vuodessa. Karvanlaatu on luonnostaan hyvä ja vähäinen. Poikkeuksena steriloitu Muu, jonka turkin tarina löytyy täältä Sen kokemuksen perusteella en metsästyscockeria steriloisi "käyttömukavuuden" vuoksi.

_AK_8903.jpg

kuva Mikko Ala-Kojola

Jos luontainen karvanlaatu on heikko, ihminen joutuu tekemään turkinhoitotyötä enemmän. Yksi hyvän karvanlaadun merkeistä on, että se kastuttuaan kuivuu nopeasti. Anja Puumalan (kennel Leavenworth) sanoin v 2006 cockereiden kasvattajapäivillä Kempeleessä "Oikea cockerin turkin laatu on silkkinen. Jos ajattelemme silkkiä materiaalina, se tuntuu käteen viileältä ja luistavalta. Samoin on silkkinen turkki. Kuvainnollista sille on, että vesipisara liukuu karvan yli eikä imeydy siihen".

Ja Marja Hoffrenin (kennel von Mein-Heim & Junkertums) sanoin " kampa kulkee soljuen läpi,. Jos takertelee, on turkki pesun tarpeessa". Meillä cockerit lähtevät shampoopesuun, kun em kriteeri täyttyy. Usein siihen liittyy myös tahmainen tunne käsissä, kun koiraa silittää. Nykyisten cockereiden kanssa se tarkoittaa pesua n kolmen kuukauden välein. Usein ne painottuvat myös rapakelikauteen. Shampoopesu auttaa myös karvanvaihdon aikaan. Karva lähtee kunnon vaahdotuspesulla hyvin irti ja jää lattiakaivon päälle. Eikä leiju villakoirina ympäri taloa. Shampoopesuun liitty aina myös hoitoaineella viimeistely.

Aikasemmin meillä olleilla seurakoiralinjaisilla koirilla käytettiin pesuun ja siistimiseen samoja kriteereitä kuin näillä nykyisillä. Koska karvan laatu ja määrä olivat aivan toista luokkaa, tarkoitti se myös huomattavasti tiheämpää pesu- ja trimmausväliä. Turkin laatu ja määrä ovat siis myös periytyviä ominaisuuksia.

JokuMuu12032010%20025%20kopio.jpg

kuva Tarja Paatero

Hyvälaatuinen, puhdas ja lyhyt karvapeite ei kerää myöskään lunta mukaansa. Tämä kuva on otettu pakkaslumella, mutta likimain sama tilanne oikeanlaisen karvan kanssa on suojalumella.

Muu%202009%20221.jpg

Jahtiaikaan syksyiset kelit ovat usein karvapeitettä haastavia. Koirat kastuvat ja rapaantuvat helposti märissä syksyisissä olosuhteissa.Ravan pikahuuhtelu onnistuu hyvin, kun turkki on lähtökohdaltaan hyvälaatuinen ja hoidettu.

Muu%202009%20216.jpg

Jotta fyysinen palautuminen saadaan nopeasti aluuun, pitää koira saada ensin nopeasti kuivaksi. Kosteutta imevä alusta autossa ja kuivumistä ja lämpimänä pysymistä edistävät varusteet ovat tärkeitä. Kun turkki on oikealaatuinen, lyhyt ja puhdas, se kuivuu nopeammin kuin päinvastaisessa tapauksessa.

Kuivatusloimea käytetään aina pesujen jälkeen. Se auttaa kuivumisen nopeauttamisen lisäksi myös karvapeitteen asettumista sileäksi.

Niskanen%202009%20005.jpg

Kun turkki on kuivunut, antaa meillä käytetty Back On Track-loimitus hyvän loppusilauksen nopeaan palautumiseen. 

IMG_6843.jpg

Turkin kunnon ylläpito yhtenä tekijänä on mahdollistanut sen, että syksyn lyhyt ja koirienkin fysiikkaa haastava kanalintukausi on sujunut hyvin. .