Syyskuun viimeisenä viikonloppuna suuntasimme karavaanimme Ruovedelle. Ohjelmassa oli viimevuotinen toisinto suurelle spanielimetsästyksen harrastajille. Viime vuotisen tapahtuman voit halutessasi lukea täältä. Samat järjestäjät (Cockerspanielit ry ja Metsästysspanielit ry), samat puuhaihmiset ja samat Kulmalan tilan puitteet. Mukavat lajin harrastajat ja kelikin suosi. 

Tarjolla oli jälleen myös ainutlaatuinen mahdollisuus seurata aitiopaikalta rodun ja metsästystyylin hyvin tuntevien tuomareiden työskentelyä lähietäisyydeltä. Verrata omia näkemyksiään siihen, mitä he niistä kommentoivat. Oli hienoa nähdä, että myös muitakin tuomareitamme ja tuomarikokelaitamme oli hyödyntämässä tätä näkökulmaa.

42860158_10156131599428731_7746148314915

"Meidän tiimistä" (Fieldlan ja Hossing) osallistuttiin lauantaina tällä kokoonpanolla. Eli vasemmalta Miksi (KVA Fieldlan Elovena) ja minä, Karkki (Hossing Piper) ja Anna, Salli (KVA Fieldlan Eager) ja Sanna sekä Teemu ja koeuransa tässä viikonlopussa aloittanut Ruu (Hossing Primus). Kivasti saatiin arvonnassa numerot 9, 10 ja 11. Teemu ja Ruu arvottiin toiseen ryhmään. Sunnuntaina kilpailimme samoilla numeroilla, mutta eri maastoissa ja tuomarin vaihtuessa. Näin saimme maksimoitua hyödyn päästä myös toisen tuomarin arvioitavaksi. Ja tuomaritkin pääsivät näkemään useampia koirakoita.

42878923_10213552823790706_8344695811984

Kokeen tuomareiksi olimme saaneet kokeneet spanielimiehet Irlannista William Megaughin ja Aidan Patterson. Pääriistana oli peltopyy, mutta lupa oli tilanteen mukaan metsästää myös fasaania, sorsia sekä jäniksiä ja rusakoita. 

Tuomaripuheessaan he aamulla kotimaansa tapaan kiittelivät vuolaasti kutsusta saapua suomalaiseen spanielikokeeseen. He muistuttivat meille, että olemme jokainen tärkeässä roolissa viemässä tätä hienoa lajia maassamme eteenpäin.

Annan%20haaremi.jpg

kuva Mikko Sivonen

Kokeessa arvosteltavan koirakon mukana kulkivat tuomarit sekä ampujat. Muu porukka kulki takana lähituntumassa, josta oli hienoa seurata suorittavan parin tapahtumia. Tässä kuvassa Anna ja Karkki ovat siirtymässä kohti koe-eränsä alkua.

42972654_10213552812350420_8549266538811

Miksi suoritti lauantaina hienosti. Ensimmäinen erämme alkoi kaalipellon reunamilla. Miksi teki tehokasta hakua ja ajoi pellon reunaojakosta lentoon pyyparin, joista toinen pudotettiin. Miksi istui ylösajopaikalla ja seurasi katseellaan poislentävää lintua. Laukauksen se toki kuuli, mutta ei markkeerannut kaalipeltoon putoavaa lintua. Tuomarin antaessa noutoluvan siirryin Miksin viereen, jotta pystyn suuntaamaan sen ohjattuun noutoon. Miksi otti ohjauksen hyvin vastaan ja lähti suoraviivaisesti osoittamaani suuntaan. Linnun kohdalle saapuessaan se sai siitä hajun, koppasi linnun suuhun ja luovutti sen suoraviivaisesti käteeni. "Very well done" hymyili tuomari.

Jatkoimme hakua hetken matkaa ja sen jälkeen oli Miksin siskon Sallin vuoro jatkaa. Salli teki pitkän haun, jonka päätteksi löytyi pyy. Sitä ei kuitenkaan saatu pudotettua, joten noutoa ei saatu.

Siitä puolestaan jatkoi Karkki saaden haasteellisen lintutyön heti alkuun. Hieno pyyn ylösajo, pudotus pellonreunusmetsikköön korkeaan ja tiheään kasvustoon. Sieltä Karkki linnun kuitenkin hienosti nouti, eikä häiriintynyt noudon aikana lentoon pyrähtelevistä peltopyistä.

Kun kaikille oli saatu yksi lintutilanne, jatkettiin lisää. Meidän kakkoserämme jatkoi pitkällä työskentelyllä. Hienoa riistalle pyrkivää hakua Miksi tekikin. Ja kulki vauhdilla risukot ja ojanpohjat riistaa etsien, pitäen kuitenkin hyvin kontaktia minuunkin päin. Seuraava riistatilanne saatiin kolmen pyyn yhtäaikaisella ylösajolla, joista yksi pudotettiin pitkälle sänkipeltoon. Sen koira markkeerasi, mutta pitkä etäisyys, tasainen maasto, myötätuuli ja linnun "katoaminen" sängen sekaan lisäsi haastetta. Tuomarin annettua luvan lähetin Miksin noutoon. Vauhdilla se eteni oikeaan suuntaan, mutta liian kauas. Kutsuin pillillä takaisinpäin, jolloin Miksi sai linnusta hajun, nappasi sen mukaansa ja luovutti sen vauhdilla käteeni.

Miksin%20nouto%20alkaa.jpg

kuva Mikko Sivonen

Kolmannessa erässä saimme upean päätöksen päivän koesuoritukseemme. Miksi haki taas kerran hyvällä tempolla ja sykkeellä. Ylösajoon nousi kaksi peltopyytä, jotka molemmat pudotettiin. Miksi merkkasi oikealle, riistapeltoon lentäneen linnun. Vasemmalle sankkaan pusikkoon putosi haavakko, jota Miksi ei markkeerannut. Tuomari halusi, että haavakko noudetaan ensin. Ylläolevassa kuvassa tuomariharjoittelua suorittanut Cappe vielä ohjeistaa minua noudattamaan koiralla vasemman puoleinen peltopyy. Lähetin koiran matkaan, suoraan eteen. Kun se oli lintujen pudotuskohdalla, annoin pysähtymismerkin, jonka Miksi suoritti välittömästi kääntäen katseensa minuun. Annoin käsimerkin vasempaan ja Miksi lähti suorittamaan annettua tehtävää. Tuomari tuli viereeni ja antoi luvan siirtyä tarvittaessa lähemmäksi tukemaan koiraa. Totesimme, että siihen ei ole tarvetta, koska Miksi jo saapui vauhdilla haavakkopyy suussaan. Toinen pudotettu lintu annettiin koiralle, jolta vielä puuttui näyttö noudosta. Sen jälkeen jatkoimme hakua vielä hetken aikaa ja Miksi suoritti ylösajon vielä yhdelle fasaanille, jota ei kuitenkaan enää pudotettu. Tuomari kätteli näytöt päättyneeksi. Erille oli kertnyt mittaa 42 minuuttia ja saaliiksi saatiin kolme hienoa peltopyytä.

Run%20off.jpg

kuva Mikko Sivonen

Virallisten arvosteluiden jälkeen tuomarit halusivat nähdä run offin, jossa molempien ryhmien parhaat esittelivät lyhyen pätkän hakutyyliään. Samalla tuomarit saivat mahdollisuuden nähdä toistensa päivän parhaat. Ja seuraava yleisö hyvien koirien hakutyyliä. Run offiin kutsuttiin myös Miksi. Ylläolevassa kuvassa Miksi työskentelyssä yhdessä Filed's End T-Bonen kanssa. "Taiston" tulos päivältä oli VOI 1 86 p ja sijoitus 2.

42821478_10156128114303731_5936884468072

Maastoista palaamisen, koirien huollon ja saunan jälkeen istuimme yhteiseen illallispöytään. Hyvässä seurassa tämä on niin parasta. Illan kruunasi hyvä suomalainen ruoka sekä tietenkin päivän tulosten luku.

palkintojenjako.jpg

Miksi sijoittui 14 koiran koepäivässä neljänneksi VOI 1 -tuloksella. Pisteitä saimme 83/100. Noudoista saimme täyden kympin. Päivän paras oli cockerspanielinarttu Field's End Tornedos upealla 99 pisteen suorituksellaan. Sallin ja Karkin molempien tulos oli VOI 2 samoilla pisteillä 73. Ruu sai AVO 2-tuloksen pisteillä 60. Jokainen kokeeseen osallistunut koira sai luokkatuloksen.

42967053_10213552813750455_4021328238012

Sunnuntaiksi vaihdoimme siis tuomareita ja maastoja. Jälleen Ruu ja Teemu lähtivät toiseen ryhmään. Tiimimme koirien suoritukset ilahduttivat jälleen. Nautimme niiden olemuksesta myös toisten tapahtumia seuratessamme. Kuten kuvastakin näkyy, niin täysin levollisina seurailevat tapahtumia edessä. Virtapiikki nousee vasta, kun sitä oikeasti tarvitaan. Tässä seurataan yhtä Karkin hienoista sunnuntaipäivän noudoista. 

Ruu%20ja%20haavakko.jpg

kuva Mikko Sivonen

Ruulla oli hieno ja tapahtumarikas päivä. Ansiokasta hakua, jonka tuloksena monta hienoa riistatyötä. Tässä hieno Sivosen Mikon kuvaama tilanne haavakon noudosta, jonka senkin nuori koira suoritti tyylipuhtaasti.

Hiilivoimaa.jpg

kuva Mikko Sivonen

Sunnuntain tiimiin Sanna otti mukaan myös "Hiilivoimaa" (Hossing Pax). Hiilin hakutyyli on erinomainen. Siinä on tekemisen meininkiä ja myös itseriittoisuutta. Ansaittuihin ja hyviin koetuloksiin se tarvitsisi enemmän systemaattista koulutusta, mutta ymmärrettävästi Heikin ja Sannan aika ei ihan kaikkeen riitä - paljon kun pienten lasten vanhempina jo tekevät. Ne kohdat, joihin ei ole saatu riittävää ohjeistusta Hiili suorittaa omalla nerokkuudellaan.

Hiili%20noutaa.jpg

kuva Mikko Sivonen

Hyvä haku johti peltopyyn ylösajoon, jonka ampuja pudotti pitkälle peltoon. Hiili oli tilanteen tasalla ja singahti pysähtymättä peräänmenoon. Tuloksena todennäköisesti päivän suoraviivaisin ja nopein nouto, vauhdilla Sannalle käteen. Sanna kiitti koiraa ja tuomareita sekä luovutti koiran Heikille loppuhuoltoa varten. Hiilin koetulos siis AVO -.

Salli.jpg

kuva Mikko Sivonen

Salli oli hyvin tehtäviensä tasalla ja suoritti Sannan kanssa hallitusti kaksi vaativuustasoltaan hyvää riistatyötä peltopyyparvien keskellä. Päivän tulos VOI 1 85 p ja sijoitus 4.

Anna%20odottaa.jpg

Karkki teki hienoa työtä ja Anna on kasvanut metsästysspanielin ohjaajana huimin askelin. Ottanut vastaan ja oivaltanut kaikki vinkit, joita on erilaisissa tilanteissa kokeneempien toimesta annettu. Tässä komean ylösajon jälkeen alkaneessa noutotilanteessa oli huippusuorituksen ainekset. Lintu pudotettiin  ojapusikon taakse eli noutomatkana ohrapelto-nurmipelto - ojanreunuspajukko  syvän ojakanavan päällä ja lintu kaarsi sinne jonnekin ilmeisen elävänä kuitenkin. Anna antoi Karkille noutoluvan, jota koira lähti suorittamaan ilman markkeerausmahdollisuutta (korkea ohrakasvusto). Kun koira sukelsi ojalle, oli vain odotettava, sillä mitään ei nähty. Ainoastaan ajoittain heiluva kasvusto kertoi koiran tekevän sinnikästä etsintätyötä. Lopulta se palasi pellon reunaan pyytämään Annalta apua. Olisi kyllä ollut upea nouto, jos lintu olisi löytynyt. Lopulta se tuomarinkin etsintöjen myötä todettiin juoksijaksi, eikä koiralle tullut tilanteesta virhettä. Oja oli niin syvä, että tuomarikin katosi näkyvistä, kun sen pohjalle astui.

Karkki%20ehk%C3%A4.jpg

Mutta ei Karkki päivässä ilman täydellisiä riistatilanteita jäänyt. Lintuja nousi ja putosi Karkin edestä useita ja ne kaikki muut noudettiin hienosti Annan reppuun. Karkin tulos päivältä VOI 1 90 p ja sijoitus 3. KVA-kello laitettiin siis käyntiin.

Miksi%20ja%20ohra.jpg

Miksi työskenteli hienosti myös. Voimakasta, kertovaa ja energistä hakua. Erämme alkoi metsän reunalla olevasta auringonkukkakasvustosta. Miksi olisi halunnut mennä pohjoisen koiralle tutummalle työmaalle metsään vasemmalle, mutta ohjasin sen oikealle kukkakasvustoon. Koira lähti osoittamaani suuntaan ja hakuun loikateessaan päästi suustaaan harmistuksen protestiäänen "piip". Jonkin matkaa kuljettuamme saavuimme saraan päähän, pysäytin koiran varmistaakseni etenemissuuntaa. Kun suuntasin koiranhakutyöskentelyyn peltoon - koiran selvästi halutessa metsään - se viesti tilanteessa sanomalla uudelleen lähtöloikkansa aikana "piip"

Hieman tuulinen ja tihkusateinen päivä piti peltopyyt visusti piiloissaan, mutta peltosaarekkeen reunalta niitä viimein löytyi. Reunuskuusikon alta Miksi nosti yhden, jolle teki hienon ja suoraviivaisen riistatyön. Loppuerä oli hakua viljapellossa, muutama hajumerkkaus jotka antoivat odottaa pian tapahtuvaa ylösajoa. Sitä ei kuitenkaan tullut, joten 30 minuutin työskentelyn jälkeen tuomari kiitti kohteliaasti. Kun tuomari heti erien päättymisen jälkeen teki yhteenvetoa Miksin suorituksesta, hän kehui työskentelyn sujuneen mallikkaasti. Hyvin noloissaan ja vaivautuneena hän lopuksi sanoi koiran tehneen palkintosijaa laskevan virheen. "In the beginning she was two times a little bit noisy" eli ne kaksi pientä lähtöpiippausta pudottivat palkintosijan kakkoseen. Miksille siis VOI 2 hyvillä pisteillä 71.

Se, mikä selkeästi erottaa suomalaisen ja brittiläisen/irlantilaisen arvostelutyylin, on siitä kertominen erien jälkeen ja tulosten luvussa. Me suomalaiset keskitymme nostamaan esiin erien aikana tehdyt virheet, kun taas tuomarivieraamme  painottavat koiran esittämiä vahvuuksia ja hyviä puolia. Se on hienoa asia, koska koiramme ovat meille kaikille suurten tunteiden asioita.

42823445_10213552813270443_8118808488156

Run offiin kutsuttiin Kaarlenkasken Jonaksen hienoa työtä molempina päivinä tehnyt Ruotsin tuonti "Thoras Harry" eli Huli. He voittivatkin viikonlopun kokonaiskisan 84 ja 91 pisteen ykköstuloksillaan. Vastaansa Huli sai Karkin ja Ruun! En tiedä, hoksasivatko Sanna ja Heikki tapahtumahetkellä kuinka hieno hetki tuo heille kasvattajina oli. Sallin kaksi pentua uransa ensimmäisenä syksynä näin korkealla! Sallin kasvattajana iloitsen suuresti tilanteesta. Ja annamme palan fiiliksestä myös pentujen isälle Morganille (Meryl Crisp) perheineen.

Ruu%20noutaa.jpg

kuva Mikko Sivonen

Sunnuntain kovimman tuloksen ja tuomareiden valinta päivän parhaaksi oli Ruu. Tulos AVO 1 komeilla pisteillä 94. Ruu jatkaa koeuraansa seuraavaksi VOI-luokassa. Lämpimät onnittelut Teemu ja Ruu!

IMG_0031.jpg

Tässä kaikki Ruoveden hienossa spanielimetsästystapahtumassa mukana olleet tiimimme koirat. Vasemmalta alkaen Muu, Miksi, Salli, Ruu, Hiili, Karkki, Ookke ja Mutku.