Sukutaulu on yksi tärkeä osa koiraa.

Käyttiscockereiden sukulinjojen jonkinasteinen ahtaus, mutta toisaalta myös systemaattinen yhdenmukaisuus on kiehtova maailma. Tällä systeemillä niihin on saatu kerrattua hyviä koiria, jotka ovat sellaisia myös jättäneet. Hyvä todiste siitä että nuo sukutauluissa useasti esiintyvät yksilöt omaavat haluttuja geenejä joita pystyvät myös jälkeläisilleen siirtämään.

Toisaalta jos koiran sukutaulu koostuu mittavasta määrästä erilaisia koiria ja sukusiitosaste on 0 jopa viiteen sukupolveen asti, ollaan geneettisen monimuotoisuuden suhteen hyvällä tasolla. Mutta mitä sillä saadaan aikaiseksi sen lisäksi? 

Kun koira omaa mittavasti koetuloksia ja kenties sen arvostetun käyttövalion arvon, se on omistajansa lisäksi myös muiden mielestä hyvin toimiva metsästyskoira. Britanniassa FT Ch-arvon koira saavuttaa kun se on voittanut kaksi Open koetta ja suorittamalla vesityön.Open kokeessa on minimissään 14 ja maksimissaan 18 koiraa. Brittikokeissa on ainoastaan kilpailuarvostelu.

Harmillisesti kaikkia koiria ei pääse omin silmin näkemään, joten on luotettava muiden arvioihin. Kun koira on kokeissa menestynyt ja sitä on paljon käytetty jalostukseen, se on ilmeisen hyvä. Sen terveys, rakenne ja henkiset ominaisuudet ovat kestäneet. Mahdollisesti ja mielellään useamman vuoden ajan. Ominaisuudet ovat olleet myös nartunomistajien mieleen, koska jalostuskäyttöön on päädytty. Ja kun urosta on käytetty jalostukseen usean vuoden ajan, ovat sen aikaisemmat jälkeläiset olleet mieluisia omistajilleen. Ja tietty myös jos jalostuskoira saavuttaa ja jopa ylittää 10 vuoden iän, se on ollut myös ilmeisen terve.

Kun tulosta on tullut myös jälkeläisistä ja ne ovat omanneet samoja arvostettuja ominaisuuksia kuin vanhempansa. kasvaa  jalostusarvo entisestään. Huonoja jälkeläisiä tulee jokaiselle jalostuskoiralle, mutta jos niiden osuus kokonaisjälkeläismäärästä on pieni, voidaan puhua hyvästä jalostusyksilöstä.

Kokosin tähän muutamia itseäni kiinnostavia jalostuskoiria, jotka esiintyvät vahvasti omien koirieni sukutauluissa. Nämä muidenkin käyttölinjaisten cockereiden sukutauluissa usein esiintyvät yksilöt ovat Cockerspanieldatabasen mukaan tuottaneet jälkeläisiä seuraavasti: (Listassa koiran nimi, lähin kertaus joka sen sukutaulussa on tehty ja em tietokannassa näkyvä FT CH-jälkeläisten määrä sekä jalostuskoiran ikä viimeisimmän jälkeläisen syntymävuoden mukaan).

FT Ch Maesydderwen Kestrel 2-4 FT Ch Rhu of Migdale, 6 kpl, 10v

FT Ch Sandford Black Mamba 3-2 FT Ch Gwibernant Llewellyn, 6 kpl, 13v 

FT Ch Maesydderwen Scimitar 2-2 FT Ch Maesydderwen Kestrel, 19 kpl, 13v

FT Ch Argyll Warrior 3-4 FT Ch Jade of Livermere 14 kpl, 12v

Urokset voivat jättää mittavankin määrän jälkeläisiä, mutta silti itse eniten arvostan hyviä narttuja. Listasin tähän muutaman nartun samoin perustein.

FT Ch Wernffrwd Kathleen on jättänyt kuusi pentuetta neljän eri uroksen kanssa. Näistä on kolmesta eri yhdistelmästä syntynyt 3 koiraa jotka ovat saavuttaneet FT Ch-arvon. Nämä ovat urokset Maesydderwen Scimitar ja M. Soloman sekä nartut M. Smarty ja M.Smurf.

W Kathleen on syntynyt samasta yhdistelmästä, mutta eri pentueesta kuin FT Ch Werffrwd Dai Bach, joka on mm Sandford Black Mamban ja 8 muun FT Ch-cockerin isä. Dai Bach oli viimeisen pentueensa syntyessä 11-vuotias. 

FT Ch Priorsmeadow Dancer on sukutaulultaan mielenkiintoisesti valtasuvuista poikkeava. Nimet ovat cockerisukutauluissa harvemmin nähtäviä, mutta FT Ch-tittelein merkittyjä. Sillä on peräti 7 pentuetta kolmen eri uroksen kanssa. Dancer on kuuden FT Ch-koiran emä. Niiden joukossa M. Scimitarin poika FT Ch Maesydderwen Spartan joka on sukutaulultaan avara ja kerrattu 4,4-5 FT Ch Maesydderwen Kestrelin isään FT Ch Swallow Law Snipe.

Maesydderwen Spartanin pojan Priorsmeadow Berillon tapasimme Juhan kanssa viime kesänä Britannian reissullamme. Siitä voi lukea lisää tästä linkistä Myös toinen maastossa mukana ollut Spartanin poika Cwmceiliog Ci Dewr jäi vahvasti mieleeni. Molempien sukutaulut on rohkeasti koottuja ja vahvasti sukusiitettyjä (ei enää voida puhua linjasiitoksesta) M.Scimitariin ja M.Spartaniin - itse en sellaisia uskaltaisi toteuttaa. Mutta erittäin upeita yksilöitä oli kyllä saatu aikaisksi.

FT Ch Timsgarry Kelly on viiden pentueen emä, neljästä eri uroksesta. Kolmesta eri isästä se jätti urokset FT Ch Timsgarry Simpson, FT Ch Timsgarry Valtos (Cocker Championship-voittaja 2008) ja FT Ch Timsgarry Barlow. (Cocker Championship-voittaja 2007). Simpsonin pojan FT Ch Randalyn Black Jack tytär FT Ch Broadmeafarm Beau sijoittui vuoden 2014 Cocker Championships-kisassa toiseksi. Black Jackin pentuesisko FT Ch Randalyn Black Jazz voitti Cocker Championshipsin v2009

Lisäksi voi tietty katsoa, kuinka monelle FT Ch-nartulle kyseistä urosta on käytetty. Sekin kuvaa koiran saamaa arvostusta koiraihmisten piirissä. Britanniassa paljon valionarttuja on astunut mm FT Ch Maesydderwen Spartan.

En tiedä, onko nuo sukutaulujen yhdenmukaisuus sattumaa vai tarkoituksellisesti suunniteltua. Mielenkiintoista niiden pähkäily kuitenkin on. Ja innolla odotamme perheeseemme saapuvaksi yhdessä Sannan kanssa rakennetun sukutaulun edustajaa. Saa nähdä, mitä tästä palapelistä saamme aikaiseksi  https://www.cockerspanieldatabase.info/en/trialmating/father=124124/mother=86059

29497433_10155668768493731_1850393922547