Miksin kanssa on touhuiltu monenlaista. Kesäkuun verikokeet uusittiin ja tulokset samanlaiset kuin edellisetkin. Hemoglobiini ja punasoluarvot edelleen alle normiarvojen, vaikka ruokintaa hieman muutettiinkin. Mysteeri. Ja ehkä sellaiseksi jääkin. Yleisolemukseltaan koira on kuitenkin terve ja jaksava, joten emme kanna tilanteesta huolta.

On edelleen oma hupaisa itsensä. Ostettiin kesällä vene ja sillä ollaan tutustuttu seutumme rannikkoon välillä moottorilla ajaen ja välillä soutaen. Soutaessa airon hankaimista kuuluu narinaa ja se ääni saa Miksin reagoimaan. Ulvontaa ei voi estää - pienistä inahteluista ja suun haukkomisista kehkeytyy pikkuhiljaa soinnikas ulvonta. Squiik-squiik sanovat hankaimet - Ooouuu-Ouuu vastaa laulava lintukoira. 

Sorsastuksen aloitukseen lähdettiin mukaan Lumijoen rannoille. Ajettiin veneellä syvälle kaislikkoon ja naamioiduttiin sinne. Hyvin oli lentoja ja paljon oli ampujia. Hiljaisesta ja väljästä kanalintumetsästyksestä nauttivalle aika hurjaakin meininkiä välillä.

14088590_10207785501611256_1580519290266

Pisti vähän ajattelemaan, kannattaako tai uskaltaako ensi vuonna sorsastuksen aloitukseen edes osallistua. Todella harmillista. Päällimmäisinä nousevat esiin alkoholin käyttö, toimimattomat koirat, ammunnan aloitus ennen klo 12, yltiöpositiiviset ampumamatkat sekä haavakoiden määrä ilman metsästyksen asiallista päätöstä. Kaikilla kuitenkin metsästäjän tutkinto suoritettuna.

Passipaikkamme vieressä oli porukka joilla oli kaksi hyvin toimivaa labradoria ja kaikki pudotetut linnut haettiin talteen. Pienemmällä tai suuremmalla vaivalla. Ja kun omani kanssa työstin meidän haavakkoa, sille työlle annettiin ansaittu rauha.

13939503_10207783285275849_5778102383308

Tämän sorsan ammuin kolmeenkymmeneen metriin. Haavakkona se lopulta putosi 100 metriin ja noutomatkan päättyessä kunniakkaaseen loppuun, oli matkaa ampumapaikalta jo 200 metriä. Koiralle nouto oli markkeeraamaton nouto, sillä ampumahetken paukkeen ja pudotusten määrästä johtuen se ei millään olisi kyennyt sitä markeeraamaan. Lisäksi Miksi ja Muu oli sijoitettu kaislikkoon piilotettuun veneeseemme naamiointiverkon alle, jotta niiden ei tarvitse seistä vedessä odottamassa noutotehtävää.

Sorsa putosi kauas avoveteen ja eteneminen sille tapahtui myötätuuleen. Aina kun Miksin katse oli sorsan suuntaan, se sukelsi. Haasteellista oli siis koiraa sinne ohjata. Siitä hetkestä, kun koira viimein sai havainnon linnusta, ei tehtävän suorituksesta ollut epäselvyyttä ja homma saatiin päätökseen.

IMG_6556.jpg

On ihan hyvä, että meillä on Suomessa, kuten Ruotsissakin metsästyskokeeseen pääsyn ennakkotehtävänä vesilinnun nouto 40 metristä. Se on hyvä näyttö osaamisen tasosta myös käytännön metsäsästystilanteisiin. Hienosti suomalaiset spanieliharrastajat tuota testimuotoa etenkin tänä syksynä ovat hyödyntäneet. Sen osaamisen myötä saadaan positiivisia käytännön metsästyskoiranäyttöjä myös käytännön tilanteisiin. Ja spanielit metsästyskoirina saavat arvoisensa arvostuksen.

IMG_6557.jpg

Seuraavina päivinä maastossa on koirien kanssa kuljettu lähinnä haavakoita etsien. Niitä on myös löytynyt.Valokuvien saaminen tilanteista on hankalaa, koska kameraa ei tule kuljetettua mukana. Ensiksikin pitää keskittyä muihin asioihin kuin valokuvaamiseen ja toisekseen kameran kastumisriski on tässä metsästysmuodossa melkoinen. Tässä Muu haavakkokierroksen jälkeen tönötyskuvassa. Kuivatusloimi on jo ehditty laittaa väsyneen koiran ylle, kuten kuuluukin tehdä.

14046144_10207790300251219_6128704344552

Ja pitihän se koko harrastuksen alkupotkullekin suoda fiilistelyhetki. Joku nauttii lavastetusta tavin noudosta. Ikää mittarissa 12,5 vuotta. Tässä iässä ne puolikkaatkin otetaan taas käyttöön.