Kirstin jäämistöä siivotessamme löysimme mm Pohjois-Suomen Spanielikerhon 30-vuotishistoriikin 1965 - 2005. Kirsti oli sen säilyttänyt. Minä, joka sen aikanaan kirjoitin, olen kadottanut tiedostoistanikin. Ehkä jotain vanhaa pitäisi itsellään säilyttää. Nykytekniikalla onnistui skannaus ja muuntaminen tekstiteidostoksi. Ja vieläpä nopeasti. Kuinka monelle tulee uutta tietoa historiasta? Ja kuinka moni muistaa ja on ollut jopa läsnä noissa tapahtumissa?

Valitettavasti valokuvia en löytänyt. Mutta tässä teksti:

Metsästyskoetoiminta

Innokkaan spanielimetsästäjän Kalle Örön ansiosta kerhomme ensimmäisenä toimintavuotena järjestettiin myös metsästyskokeet. Päivämäärä oli 18.9.1966, paikkana Pudasjärvi ja riistana riekot. Kokeen, jossa kilpaili kolme englanninspringeriä ja kaksi cockeria, tuomareina toimivat Olli Tikka ja Carolus Honkanen. Tulokset palkittujen osalta muodostuivat seuraavanlaisiksi: englanninspringerspanielinarttu Ch. Bellairs Bonnie, om. Lars Ehnrooth VOI 1 ja saman omistajan Artemis av Tyris AVO 3.

Ensimmäisinä vuosina metsästyskoetoimintaa siis harrastettiin, kunnes toiminta tällä saralla pikkuhiljaa hiipui aina vuoteen 1985, jolloin jälleen jäijestimme kokeet. Tuomo Kotasaari oli englanninspringeriuroksensa Nipen kanssa kilpaillut menestyksekkäästi eteläisempien kerhojen järjestämissä kokeissa ja saanut esimerkillään alan harrastajia innostumaan aina kokeisiin asti. Hailuodon Metsästysseuran maastoissa järjestetyissä kaksipäiväisissä vesilintukokeissa kilpaili kahdeksan koiraa kolmesta eri spanielirodusta (englanninspringer,walesinspringer- ja clumber-). Kyseisessä kokeessa toimi ylituomarina Olli Tikka, jonka toiminnalla oli merkittävä osuus koetoiminnan käynnistymiseen Pohjois-Suomessa. Kerhon sisällä olivat toimintaa käynnistämässä Tuomo Kotasaari ja Juha Pöyhtäri. Seuraavilta vuosilta mainitsemisen arvoinen on Jukka Karisen omistaman walesinspringerspanieliuros That Way Win Y Bangaw'in metsästysura, sillä koira siirtyi Hailuodossa 7.9.1986 jäijestämissämine metsästyskokeissa voittajaluokkaan kaikkien aikojen parhaalla pistemäärällä eli 134 p. Saavutuksestaan koira palkittiin Woodpecker's-kennelin kiertopalkinnolla sekä kennelpiirin Kunto-Maljalla. Nimensä historiaan "Jesperi" sai myös ensimmäisenä metsästyskokeen käyttövalion arvon saaneena walesina.

Vuonna 1987 järjestimme jo kansainväliset metsästyskokeet. Tapahtumapaikkana oli jälleen Hailuoto ja riistana vesilinnut. Kokeen parhaana koirana palkittiin Tuomo Kotasaaren omistama Englannista tuotu field trial -tyyppinen englanninspringerinarttu Breeze of Butterstone, joka elämänsä ensimmäisessä kokeessa saavutti tuloksen AVO 1 117p, sai CACIT'in ja siirtyi voittajaluokkaan. Edelliselle hävisi niukasti walesiuros That Way Win Y Bangaw, om. Jukka Karinen. Muita mainitsemisen arvoisia ja mestaruuskokeissa menestyneitä koiria ovat Pentti Mustosen Lemniikinrinteen Donna sekä Mäntykujan Asta, om. Raimo Pesonen sekä Tuomo Kotasaaren Leawyn Fay ja FIN KVA Snow Wood Bird-Dierry, joka sijoittui Ruotsissa kansainvälisessä metsästyskokeessa toiseksi vuonna 1996 saavuttaen vara-CACIT'n, ja FIN KVA Rytex Romio, joka sijoittui toiseksi Ruotsin mestaruuskokeessa vuonna 2002.

Kansainvälisten kokeiden yhteydessä pidettiin myös metsästyskoetuomarikurssit Olli Tikan vetämänä ja saimme kerholle ensimmäiset tämän koelajin tuomarit. Todistuksen saivat Juha Huttunen, Raino Keränen ja Tuomo Kotasaari. Aluksi järjestettiin pääasiassa vesilintukokeita Hailuodossa, Oulunsalossa sekä Lumijoella, myöhemmin ohjelmaan otettiin myös maalintukokeet, joita on järjestetty Pyhännällä, Pudasjärvellä, Ranualla ja Sanginjoella.

Pohjois-Suomen Spanielikerhon käyttövalioita:

englanninspringerspanieliuros Nippe, om. Tuomo Kotasaari

englanninspringerspanieliuros Rytex Romio, om. Tuomo Kotasaari

englanninspringerspanielinarttu Snow Wood Bird-Dierry, om. Tuomo Kotasaari

englanninspringerspanielinarttu Lemmikinrinteen Donna, om. Pentti Mustonen

englanninspringerspanielinarttu Mäntykujan Asta, om. Raimo Pesonen

walesinspringerspanieliuros That Way Win Y Bangaw, om. Jukka Kannen