Haapavesi ja luonnetesti. Tuomareina hyvän koirien luku- ja käsittelykyvyn omaavat Jari Keinänen ja Reijo Hynynen. Molempien miesten loppuanalyysiä koirista on myös hienoa, opettavaista ja hyödyllistä kuulla. Mukana myös tuomariharjoittelija Marjo Halmiala.

IMG_0205.jpg

Testissä oli Sallin ensimmäinen kolmen yksilön pentue kokonaisuudessaan. Salli ja kaikki viisi pentuesisarustaan testaattiin saman tuomarikaksikon toimesta kahden vuoden ja 3 kuukauden iässä Muhoksella. Sen testin jutun voit lukea täältä. Ja Sallin luonnetestiviedon voit halutessasi katsoa täältä

Sallin ja siis tuon koko pentueen emä Muu testattiin - jälleen saman tuomariparin toimesta v 2011. Sen testin jutun voit lukea täältä ja Muun luonnetestivideon löytää täältä 

Yhdistelmissämme olemme painottaneet koirien henkistä, kovakapasiteettista toimintakykyä. On hienoa ja mukavaa, että niistä löytyy myös laajemmin dokumentoitua ja mahdollisesti jopa tilastointikelpoista tietoa. Ainakin itselle.

paras.jpg

Arvostamiemme linjojen ja jalostuskoirien haasteena puolestaan on nivelterveys, jonka eteen pyrimme myös tekemään systemaattista työtä. Brittiläisiin käyttö- ja kisakoiriin perustuvissa suvuissa ei näihin asioihin ole paneuduttu siinä määrin kuin täällä Pohjoismaissa on tapana tehdä. Siksi nivelterveyden suhteen hajonta on näissä linjoissa hyvinkin suurta.

Ensimmäisenä päivän koiristamme testiin lähti "Morgan" eli Sallin pentueen isä, huippusukutaulun omaava Meryl Crisp. Sympaattisen ja rauhallisen Morganin olemuksessa on pennusta alkaen ollut itseriittoista äijämäisyyttä ja suorituskestävyyttä. Monissa tilanteissa se on palvellut isäntäänsä, mutta on tarvittaessa suorittanut tehtäviä myös omien ratkaisujensa mukaisesti. Joskus ohjaajansa positiivisesti nerokkuudellaan yllättäen ja joskus on käynyt toisinkin päin.  

Morgan on jo saavuttanut 5 vuoden iän eli on ainakin kaikilta osin henkisesti jo hyvinkin aikuinen. Ehkä testiä ajatellen liikaakin? Itse pidän optimaalisena testi-ikänä kokeen alarajaa eli kahden vuoden ikää.

IMG_0221.jpg

Tässä kuvassa Morgan on reippaassa tahdissa suorittanut jo kelkkakokeen, hyökkäyksen ja haalarin. Kelkka ja hyökkäys menivät ilman sen ihmeempiä tunnekuohuja mihinkään suuntaan. Haalari tempaistiin jo sitten sellaisella voimalla, että Morganilta pääsi kunnon parahdus. Ja sekin oli sitten siinä. Häntä heiluen mennään eteenpäin kohti seuraavaa haastetta, joka on piakkoin takaa tuleva koliseva tynnyri. Pimeässä huoneessa Morgan ei oikein edennyt ilman apuja, kun odotti valoja päälle. Laiskuutta vai nerokkuuta - vai sittenkin hienoista toimintakyvyn puutetta kuten arvostelulomakkeeseen kirjattiin eli kohtuullinen. Taisteluhalusta tulivat ainoat miinuspisteet, kun ei alkuleikki oikein sytyttänyt eikä se osatesteissä oikein taistelemaankaan joutunut, kun ei suuria tunnekuohujakaan kokenut. Hermorakenne komeasti tasapainoinen ja loppupisteet kokonaisuudessaan hyvät 176p. 

puskajussit%20pieni.jpg

Neljän muunrotuisen koiran ja Morganin testin jälkeen oli tuomareiden tauko. Me otimme kymmenen cockerin laumamme ja päästimme ne verryttelemään kesäkuntoon sulaneelle hiihtoladun pohjalle. Heti painoivat puskajussit reunapajukoissa.

IMG_0304.jpg

Laitettiin kaikki kymmenen toisilleen enemmän ja vähemmän sukua olevat koirat riviin valokuvattavaksi. Kun Sanna sanoi "vapaa" lähti suurin osa porukasta jatkamaan vapaata ulkoilua. Ruu ja meikäläiset eivät Sannan luvalla lähteneet mihinkään.

Uimassa.jpg

Matkan varrella oli tällainen lutakkolampi. Sitä ei cockerilauma kiertänyt, vaan sekin piti tutkia ja kokea lähemmin.

Karkki%20ja%20kelkka.jpg

Tauon jälkeen oli Morganin tyttäristä ensimmäisenä tulikokeessa Ruu. Monessa jutussa se on Annan ja Sannan kanssa Ilman Teemuakin ollut, mutta tämä oli kyllä Ruun mielestä jo perin mielenkiintoista. Hienosti Ruu suoritti kaikki osiot. Voimaa löytyi reaktioissa ja palautuminen takaisin normaaliin olotilaan yhtä nopeasti. Eli enemmän tunteiden skaalaa kuin isällään ja äidillään. Kokonaistuloksessa toimintakyky ja taisteluhalu kohtuulliset sekä hermorakenne tasapainoinen. Pisteet ilman miinuksia yhteensä 223.

Ruu%20ja%20kelkka.jpg

Myös Karkki otti topakasti vastaan kaiken, mitä testin kattauksessa tavataan tarjoilla. Nopeaan tahtiin eteni myös Karkin testi. Turboa ahdettiin, mutta vinkumaan sitä ei saatu. Puolustushalusta Karkki sai pienemmät pisteet kuin Ruu - se on ainoa ero, joka näiden kahden välille saatiin. Loppupisteet Karkille 221.

Hiili%20ja%20tuomio.jpg

Tiimin viimeisenä luonnetestiin lähti Hiili. Hyvin samantyyppinen suoritus kuin isällään ja kahdella pentuesiskollaan. Ne kaikki saivat kovuudesta arvion kohtuullisen kova. Hiili puolestaan osoitti olevansa hieman pehmeä. Hiilin lopputulos - komea sekin - on 205p.

Kaikki nämäkin suoritukset videoitiin. Niiden työstämiseen julkaisukuntoon tarvitaan erityisasiantuntijan palveluksia. Työn luvattiin valmistuvan kahden viikon aikataulussa. 

IMG_6617.jpg

Hyvän taisteluhalun ja toimintakyvyn omaava metsästyskoira jaksaa painaa hommia. Myös silloin kun olosuhteet eivät ole optimaaliset. Ja myös silloin, kun eteen tulee olosuhteita ja tilanteita, joita ei ole treeneissä edes harjoiteltu. Tässä kuvassa Miksi noutaa iltalennon viimeistä pudotusta pitkän jahtipäivän päätteeksi. Taskulampulla avustan koiraa kohti oikeaa suuntaa.

IMG_6864.jpg

Toimintakykyä, taistelutahtoa ja kovuuttakin tarvitaan, kun isäntä haluaa metsäkanalinnun pyyntiin neljäntenäkin peräkkäisenä jahtipäivänä. Kun kolme edellistä päivää on tehty töitä aamusta iltaan riistaa ihmiselle etsien. Suomalaisilla kanalintutiheyksillä se tarkoittaa pitkiä hakutyöskentelyjaksoja ilman riistatapahtumia. Silloin pitää koiran moottorissa olla vääntöä ja yhteistyöhalua. Ja paketin pysyä kasassa, kun siihen toivottuun riistatilanteeseen viimein päästään.

Master.jpg

Taspainoinen hermorakenne auttaa koiraa olemaan henkisesti sinut itsensä kanssa. Silloin arkikin on helppoa - sekä koiralle että sen kanssa eläville ihmisille.